Najväčšie finančné podvody, ktoré pripravili Slovákov o milióny: Prišli ste o peniaze aj vy?

Daniel Výcha | rubrika: Článok | 31. 8. 2023
Investície s výnosom na úrovni niekoľkých desiatok percent. Sporenie, vďaka ktorému si o 25 rokov môžete kúpiť dom. Aj tieto klamstvá zazneli pri najväčších slovenských finančných podvodoch. Nebankové inštitúcie a „podnikatelia“ zviedli dôverčivých Slovákov na ilúziu ľahko získaných peňazí. Avšak namiesto zisku ich čakalo iba sklamanie.
Najväčšie finančné podvody, ktoré pripravili Slovákov o milióny: Prišli ste o peniaze aj vy?

Zdroj: Shutterstock

Fruni – kráľ slovenských podvodníkov

Vladimír Fruni začínal ako úspešný podnikateľ. Istý čas sa mu darilo v oblasti dovozu a predaja potravín. Dokonca získal aj cenu za najlepšieho podnikateľa roka. Potom však narazil na problémy s dlhmi a jeho firma Frudop skončila v roku 1995 v konkurze.

Nasledovalo niekoľko neúspešných pokusov o podnikanie, vrátane snahy o založenie vlastnej banky. Keď sa mu nepodarilo získať licenciu, prišiel s novým nápadom. V roku 1997 sa rozhodol kúpiť nebankovky BMG Invest a Horizont Slovakia.

Fruni spustil kampaň, v ktorej sľuboval vysoké zhodnotenie vkladov. V roku 1998 začali Slováci „investovať“ prostredníctvom spoločnosti BMG Invest. Na konci roku 1998 Fruni informoval o strate 246 miliónov Sk. O rok neskôr to bolo už 873,4 miliónov Sk. Vkladateľov vtedy upokojoval tým, že investície potrebujú čas.

Ľudia mu verili, preto dlho zvládal odchádzajúcich investorov vyplácať z nových vkladov. V roku 2000 sa celková strata Horizontu dostala na 6 miliárd a záväzky sa blížili k 10 miliardám Sk. V roku 2001 začala vláda upozorňovať na pochybnú aktivitu slovenských nebankoviek. S nástupom ďalšieho roku zostali pobočky BMG Invest zatvorené. Fruni v snahe o vlastnú záchranu prepísal svoje nebankovky a utiekol do Chorvátska. Tam ho nakoniec zadržala polícia a súd ho na 11,5 roka poslal do väzenia.

Ako sa ukázalo s odstupom času, Fruni počas necelých 5 rokov od Slovákov vyzbieral 62,78 miliárd Sk a uzavrel 856 000 zmlúv. 53 miliárd použil na priebežné vyplácanie vkladov. Počet poškodených sa odhaduje na 170 000 osôb.

Investícia do nemeckých domov

Za prvý veľký finančný podvod po osamostatnení Slovenska sa považuje firma Unifa Invest. K podvodu došlo v roku 1994, keď sa mladá Košičanka Jana Drotárová nechala vtiahnuť do plánu skupiny podvodníkov z bývalej Juhoslávie.

Na jej meno založili firmu Unifa Invest, ktorá mala sprostredkovať investície do výstavby domov v Nemecku. Ponuka znela lákavo – vložte minimálne 20 000 Sk a očakávajte výnosy vo výške 60 % ročne. Všetko bolo garantované nemeckou firmou.

Firma dokázala prvým investorom vyplácať 5 000 Sk mesačne. Tí však nevedeli, že ide o peniaze nových vkladateľov a nemecká stavebná firma v skutočnosti neexistuje. Pravda sa ukázala už vo februári 1995, keď Unifa Invest natrvalo zatvorila svoju pobočku v Banskej Bystrici. Výsledkom bola škoda v hodnote 30 miliónov Sk, ktorá postihla viac ako 400 Slovákov.

Podvod s emisnými povolenkami

V roku 2010 sa na Slovensku objavila nová firma Clean Trade Energy, zameraná na obchodovanie s emisnými povolenkami. Systém povoleniek zavedený EÚ v roku 2005 vzbudil v tejto oblasti záujem, a preto prvé pôsobenie Clean Trade Energy nevyvolalo podozrenie.

Avšak všetko sa zmenilo, keď firma za rok 2013 vykázala zisk vo výške 158 miliónov €. Tento zisk prekonával ročné zisky najväčších slovenských spoločností, ako sú Kia, Slovenská Sporiteľňa či SPP. Neskôr sa ukázalo, že išlo o jeden z najväčších prípadov daňových podvodov na Slovensku.

Prípad začala vyšetrovať Finančná správa v spolupráci s políciou. Po štyroch rokoch však nebol identifikovaný konkrétny páchateľ. Firma okradla štát o viac ako 130 miliónov € a po páchateľoch nezostali takmer žiadne stopy. Clean Trade Energy bola súčasťou väčšej siete podvodných firiem pôsobiacich v Európe. Europol odhaduje celkové škody spôsobené touto organizáciou až na 5 miliárd €.

Sľubovali výnos 20 % s minimálnym rizikom

Pred pyramídovými schémami nie sme v bezpečí ani dnes. Dôkazom je nedávny prípad spoločnosti Axe Capital Group. V podstate ide o novodobú verziu Fruniho podvodu s BMG Invest. Tentokrát v hlavnej úlohe figuroval Peter Béreš, ktorý lákal na výhodné investície. Problém spočíval v tom, že nikdy nemal povolenie na poskytovanie investičných služieb. 

Béreš bol zadržaný v máji 2023 a je vo väzbe spolu s košickým advokátom Jánom Šofrankom, ktorý mal účasť pri založení Axe Capital Group. Vyšetrovanie zatiaľ odhalilo okolo 1 000 dotknutých klientov, ktorí so snahou o zisk odovzdali spoločnosti Axe Capital Group dohromady viac ako 50 miliónov €. Prípad je aktuálne v stave súdneho konania, kde súd navrhuje väzbu, ale obvinení sa bránia.

Najlepšie zdokumentovaný podvod

František Mojžiš zbohatol najmä na dvoch nebankových spoločnostiach, ktoré založil – Drukos a BDV. Jeho podnikateľské aktivity začali ešte pred Nežnou revolúciou a viac ako 25 000 ľuďom spôsobili škody v hodnote 4 miliardy korún. Ide o jeden z najlepšie zdokumentovaných prípadov ekonomickej kriminality na Slovensku. Spis má viac ako 100 000 strán.

Mojžiš pôsobil v oblasti predaja áut, ovocia, zeleniny, počítačov, pokladníc a domácich spotrebičov. V roku 1997, keď mal dobre rozbehnuté podnikanie, ho údajne navštívil človek zo skupiny Mikuláša Černáka a žiadal výpalné. Vtedy Mojžiš prenechal svoj majetok cirkvi a niekoľko mesiacov sa skrýval.

Keď chcel opäť obnoviť svoje podnikanie, začal v roku 1999 vyberať pôžičky od ľudí. Sľuboval výnosy až 30 %, a to aj napriek tomu, že jeho spoločnosti boli v strate. Svoje rozhodnutia obhajuje snahou o boj proti organizovanému zločinu. To však nemení nič na skutočnosti, že ľudí okradol vo výške vyše 131 miliónov €, a preto ho súd poslal do väzenia. V roku 2018 bol podmienečne prepustený po dvoch tretinách 8,5-ročného trestu.

Anketa

Naleteli ste finančnému podvodu?

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

Ceruzky, peňaženky, kabelky, kozmetika, kneličky, ale aj autá a lietadlo Eva air. Hello Kitty prináša svetu japonskú tradíciu Kawaii už 50 rokov na každom predmete, na aký si človek... celý článok

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok