Ohrozuje umelá inteligencia aj vaše zamestnanie? Každý tretí Slovák je v ohrození

Daniel Výcha | rubrika: Článok | 22. 8. 2023
Prežívame revolúciu, ktorú poháňa umelá inteligencia. Dnes už nie je toto tvrdenie prehnané. Umelej inteligencii sa počas posledných mesiacov podarilo preniknúť do viacerých oblastí každodenného života. Od generovania grafického umenia až po pomoc s úlohami do školy – spektrum schopností umelej inteligencie je nesmierne široké. No môže sa rozšíriť natoľko, že začne konkurovať aj v pracovnom prostredí?
Ohrozuje umelá inteligencia aj vaše zamestnanie? Každý tretí Slovák je v ohrození

Zdroj: Shutterstock

Prudký rozvoj umelej inteligencie

Výskum umelej inteligencie sa oddelil ako samostatná vedná disciplína už v roku 1956. Pravdepodobne ste sa aj vy už niekoľko rokov stretávali s umelou inteligenciou. Veľmi rozšírenými príkladmi sú hlasoví asistenti, ako Siri a Alexa, alebo personalizované odporúčania pri online nákupoch či výber príspevkov zobrazených na sociálnych sieťach.

Avšak do pozornosti bežných ľudí sa umelá inteligencia dostala až minulý rok. Kľúčovou udalosťou bolo spustenie ChatGPT v novembri 2022. Ide o prvý online nástroj s umelou inteligenciou, ktorý je voľne dostupný a jednoduchý na použitie.

Chatbot od spoločnosti OpenAI rýchlo získal popularitu. Zo začiatku išlo najmä o zábavu v zmysle „poďme sa rozprávať s počítačom.“ Ako sa však časom ukázalo, ChatGPT (a umelá inteligencia všeobecne) dokáže oveľa viac ako len odpovedať na jednoduché otázky.

Dnes už na internete nájdete množstvo nástrojov, ktoré využívajú umelú inteligenciu na rôzne účely – od úpravy fotografií cez tvorbu textov až po písanie kódu pre vývoj softvéru. Preto nie je prekvapením, že ľudia tieto nástroje začínajú vnímať skôr za konkurenciu než ako pomocníkov.

Je dôvod na obavy?

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) každý rok vydáva správu s názvom Employment Outlook. Táto správa hodnotí trendy na pracovnom trhu a poskytuje pohľad do budúcnosti z hľadiska zamestnanosti. Väčšina tohto dokumentu sa tento rok venovala práve umelej inteligencii, a ako naznačuje samotný podnadpis, je potrebné konať urgentne. „To, ako umelá inteligencia ovplyvní pracovné prostredie a či benefity prevážia riziká, bude závisieť od opatrení, ktoré zavedieme,“ uviedol generálny tajomník OECD, Mathias Cormann.

Z prieskumov OECD vyplýva, že zavedením umelej inteligencie do praxe sa vo väčšine odvetví nevyhneme. Dôležitý je spôsob, akým budeme nástroje ako ChatGPT využívať. Správa o zamestnanosti opakovane spomína nízky počet firiem, ktoré už stihli úplne zaviesť umelú inteligenciu do praxe. Preto zatiaľ nie je možné jednoznačne určiť, akým smerom nás používanie umelej inteligencie posunie.

Postrach vo forme automatizácie

V správe OECD sa spomína aj automatizácia v súvislosti s umelou inteligenciou. Tá predstavuje omnoho väčšie riziko pre zamestnancov v našej krajine. Dôvodom je, že automatizácia ohrozuje najmä pracovné pozície v oblasti výroby. Umelá inteligencia má väčšiu šancu nahradiť pracovné miesta v nevýrobných odvetviach, ako sú napríklad financie, právo a zdravotníctvo.

V krajinách OECD je vysoké riziko automatizácie pre priemerne 27 % zamestnancov. Slovensko v tomto rebríčku obsadilo druhú najhoršiu pozíciu s hodnotou 35,74 %. Predbehlo nás iba Maďarsko s 36,37 %. Naopak, najlepšie sa umiestnili Luxembursko (17,65 %) a Spojené Kráľovstvo (18,96 %).

Umelá inteligencia nemusí byť zlá

Súčasťou prieskumu OECD bola aj anketa zameraná na pocity spojené s nástupom umelej inteligencie. Zúčastnilo sa v nej 5 300 ľudí z 2 000 firiem. Výsledky ukázali, že v priemere 3 z 5 zamestnancov sa skutočne obávajú straty práce počas najbližších 10 rokov kvôli umelej inteligencii. Konkrétne ide o 57 % v oblasti výroby a 63 % v nevýrobných odvetviach.

Výskumníci sa však pýtali aj ľudí, ktorí už v zamestnaní aktívne využívajú umelú inteligenciu. 63 % z nich tvrdí, že vďaka týmto nástrojom si viac užívajú svoju prácu. Zlepšenie vo výkonnosti spomenulo až 80 % z opýtaných. 55 % zamestnancov využívajúcich umelú inteligenciu vníma pozitívny posun v oblasti mentálneho zdravia. Dobrý vplyv na fyzické zdravie hlási až 65 % pracovníkov vo výrobe (u pracovníkov mimo výroby je to 49 %). 

Z najnovších výskumov teda vyplýva, že umelá inteligencia pre nás na pracovnom trhu nemusí predstavovať konkurenciu. Dôležité je, aby sme sa ju naučili využívať vo svoj prospech. Tejto téme sa venuje aj najnovšia štúdia spoločnosti McKinsey. Podľa nej dokážeme vďaka umelej inteligencii automatizovať úlohy, ktoré dnes zaberajú 60 – 70 % času zamestnancov.

Aktuálna situácia teda nevyzerá tak, že by nás mala umelá inteligencia nahradiť. Namiesto toho nám poskytne viac času na zložitejšiu prácu, pri ktorej je ľudské rozmýšľanie nenahraditeľné. Výsledkom by mohlo byť zvýšenie ročného rastu produktivity globálnej ekonomiky o 0,2 – 3,3 percentuálneho bodu do roku 2040.

Zánik a vznik pracovných pozícií

V súvislosti s umelou inteligenciou sa často spomína aj zánik konkrétnych pracovných pozícií, napríklad:

  • účtovníkov,
  • právnikov,
  • finančných analytikov,
  • grafických dizajnérov,
  • novinárov,
  • programátorov.

Avšak, ako konštatuje profesor ekonómie z MIT, David Autor, 60 % pracovníkov v súčasnosti pôsobí v povolaniach, ktoré v roku 1940 neexistovali. To znamená, že umelá inteligencia môže síce nahradiť niektoré zamestnania, ale súčasne otvára dvere novým možnostiam, o ktorých dnes ešte nemáme ani tušenie.

Anketa

Ako vnímate umelú inteligenciu?

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

Ceruzky, peňaženky, kabelky, kozmetika, kneličky, ale aj autá a lietadlo Eva air. Hello Kitty prináša svetu japonskú tradíciu Kawaii už 50 rokov na každom predmete, na aký si človek... celý článok

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok