Energia pôjde opäť hore: V hre je aj stopercentný nárast

Daniel Výcha | rubrika: Článok | 11. 8. 2023
Minuloročné problémy s dodávkami plynu a ropy prinútili dočasnú vládu Eduarda Hegera prijať rôzne opatrenia v reakcii na energetickú krízu. Zastropovanie cien a príspevky na platby za energie poskytli mnohým občanom prijateľné cenové podmienky na záver minulého a počas celého aktuálneho roku. Pomaly sa blíži ďalšia zima a s ňou aj nový rok. S týmto obdobím sa opäť otvárajú viaceré otázky, ktoré by sa dali zhrnúť do jednej: Ako to bude s energiami počas nasledujúceho roka?
Energia pôjde opäť hore: V hre je aj stopercentný nárast

Zdroj: Shutterstock

Dôležitý bude zásah vlády

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) koncom júla zverejnil analýzu vývoja cien v energetike. Súčasný trend trhových cien je priaznivý – pomaly, ale stabilne klesajú. Avšak, ak by platné opatrenia zavedené vládou koncom roku 2023 skončili zo dňa na deň, Slováci by si za energie poriadne priplatili. Dôvodom je, že pomalý pokles cien nestačí na vyrovnanie prudkého zdraženia spôsobeného nedostatkom ropy a plynu v Európe z minulého roku.

Ak by vláda nezasiahla do situácie, ceny by sa mohli až zdvojnásobiť. ÚRSO varuje pred potenciálnym zdražením elektriny v priemere až o 81 % a plynu dokonca až o 110 %. Regulačný úrad vo svojej analýze tiež vypracoval niekoľko postupov, ktoré by nám mohli opäť pomôcť predísť náhlemu zvyšovaniu cien.

Čo navrhuje ÚRSO?

V súvislosti s elektrinou ÚRSO vo svojich odporúčaniach navrhuje pokračovať v dohode o dodávkach za zvýhodnenú cenu. Okrem zlacnenej elektriny zo Slovenských elektrární sa tiež zmieňuje o rozvoji využívania obnoviteľných zdrojov a pripájania nových zariadení na uskladnenie elektrickej energie.

Avšak zmluva so Slovenskými elektrárňami nepomôže všetkým odberateľom energie na Slovensku. Mnoho domácností má iného dodávateľa elektriny alebo ich hlavným zdrojom energie je plyn. Preto ÚRSO navrhuje zaviesť v súvislosti s týmito prípadmi adresnú pomoc, najmä zameranú na domácnosti v energetickej chudobe. Na tento účel však bude nevyhnutné legislatívne definovať pojem energetická chudoba a následne vytvoriť vhodný systém opatrení.

Dohoda so Slovenskými elektrárňami

Regulačný úrad vo svojej analýze uvádza, že trhová cena elektriny s fyzickou dodávkou v roku 2024 poklesla od decembra 2022 do júna 2023 o viac ako 43 %. Na konci tohto obdobia sa pohybovala okolo 149 €/MWh. V porovnaní s aktuálnou zastropovanou cenou 61,20 €/MWh by to stále znamenalo zhruba 143 % zdraženie.

Dôležité je brať do úvahy, že tieto čísla sa vzťahujú iba na samotnú cenu elektriny. Celkové sumy na faktúrach budú tiež odrážať rast nákladov spojených s distribúciou energie. Našťastie však momentálne všetko naznačuje úspešnému predĺženiu dohody so Slovenskými elektrárňami o dodávkach za zastropovanú cenu 61,20 €/MWh. Keďže Slovenské elektrárne predstavujú najväčšieho výrobcu elektriny na Slovensku, mnohé domácnosti by sa tak vyhli náhlemu zdraženiu.

Práca na zmluve

Podľa Oľgy Bakovej, hovorkyne Slovenských elektrární, spoločnosť podniká všetky potrebné kroky na definitívne uzatvorenie zmluvy so štátom na rok 2024. Vláda už podľa návrhu ministra hospodárstva Petra Dovhuna schválila zmluvu, na ktorej sa ešte minulý rok dohodol štát so zástupcami akcionárov Slovenských elektrární. Momentálne je v schvaľovacom procese u Európskej komisie.

„Slovenské elektrárne sú pripravené podľa dohody v memorande dodávať elektrinu pre domácnosti na Slovensku za zvýhodnenú cenu 61,20 €/MWh aj v nasledujúcom roku,“ povedala Baková. Na oplátku sa štát zaviazal poskytnúť maximálnu podporu pre spustenie nových jadrových blokov v Mochovciach bez zavedenia špeciálnych daní pre Slovenské elektrárne.

Neistota nad plynom

Diskusia o kompenzácii vysokých cien plynu pre rok 2024 je omnoho menej výrazná než tá o elektrine. V prípade plynu zatiaľ chýba určený postup, ktorý by pomohol domácnostiam zvládnuť náhle zvyšovanie cien. Reakcia na analýzu ÚRSO prišla z ministerstva hospodárstva s vyhlásením, že pri poskytovaní pomoci sa bude dodržiavať programové vyhlásenie vlády. To zabezpečuje, že v prípade vysokých cien energií bude pomoc cielená a adresná, nie plošná.

Jedno z navrhovaných riešení spočíva v príprave adresných kompenzácií pre sociálne slabšie domácnosti. Táto pomoc by mohla byť implementovaná prostredníctvom sociálneho systému s prihliadnutím na daňové príjmy jednotlivých domácností. „Je to náročné na implementáciu, preto sa tomu každá vláda doteraz vyhýbala,“ zhodnotil odborník na obchodovanie s energiami, Ján Pišta.

Príspevky na plyn už prekročili pol miliardy

V prvom kole opatrení vláda síce nezastropovala ceny plynu na presne stanovenej sume, ale určila maximálnu mieru zdraženia. Minuloročné nariadenie umožňovalo zvýšiť ceny plynu najviac o 15 %. Domácnosti tak zaznamenali len mierny nárast súm na faktúrach za plyn. Avšak štát musí neustále vyrovnávať rozdiel medzi trhovou hodnotou plynu a cenou pre koncových spotrebiteľov.

Podľa štatistík zverejnených rezortom hospodárstva tento krok stál štát viac ako 6 miliónov eur denne, čo sa týka obdobia od januára do marca 2023. Za 3 mesiace bolo na dotovanie plynu pre domácnosti použitých spolu 560 miliónov eur.

Ak by štát mal pokračovať v doplácaní rozdielu medzi spotrebiteľskou a skutočnou cenou plynu, musela by sa na to vyčleniť nemalá suma peňazí. Aj to môže byť dôvod, prečo sa k cene plynu vláda zatiaľ veľmi nevyjadruje.

Anketa

Cítite zdražovanie energií?

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

Ceruzky, peňaženky, kabelky, kozmetika, kneličky, ale aj autá a lietadlo Eva air. Hello Kitty prináša svetu japonskú tradíciu Kawaii už 50 rokov na každom predmete, na aký si človek... celý článok

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok