Ako previesť babkin dom do vnukovho vlastníctva, tak aby babka o dom neprišla?

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 4. 3. 2010
Ak nemáte jasno vo svojich daniach, či sa chcete poradiť v oblasti práva a či financovania bývania, neváhajte sa opýtať. Radi vám poradíme!
Ako previesť babkin dom do vnukovho vlastníctva, tak aby babka o dom neprišla?

Zdroj: Shutterstock

Ako previesť babkin dom do vnukovho
vlastníctva, tak aby babka o dom neprišla?

Otázka:

Dobrý deň, s manželom sme sa rozhodli prerobiť dom mojej starej mamy. Kedže však nie som jej jedinou vnučkou, chceli by sme previesť dom do nášho vlastníctva. Na druhej strane sa však starká obáva, že keď si dom prevedieme, automaticky stratí naň nárok a budeme ju môcť "vyšúpnuť" z domu. Môžete nám poradiť aký variant by bol vhodný tak, aby sme nemohli starkú "vyšupnuť", ale zároveň tak, aby si na dom nenárokovali aj ostatní vnuci? Ďakujem.

 

Odpoveď:

Dobrý deň, Odporúčam Vám v zmluve o prevode vlastníckeho práva k nehnuteľnosti zahrnúť do tejto zmluvy aj právo doživotného užívania nehnuteľnosti, ktoré bude v prospech Vašej starkej. Na to, aby bola Vaša starká "chránená" a nemusela sa obávať, že by ju niekto vyhodil z domu, musí byť uvedené vecné bremeno zapísané na príslušnom liste vlastníctva vkladom v katastri nehnuteľnosti . Pokiaľ Vám starká prevedie túto nehnuteľnosť pred svojou smrťou pôjde o riadny právny úkon, pričom nehnuteľnosť nepôjde do dedičstva a preto si ostatní vnuci nebudú môcť nič nárokovať z tejto nehnuteľnosti.

 

Prefinancovať stavebný úver a či si vziať novú hypotéku?

Otázka:

Dobrý deň, chcel by so si zobrať hypotekárny úver na dostavanie domu v sume 8 300eur, ale uvažujem o prefinancovaní stavebného úveru. 5 rokov splácam úver zo PSS aj CSOB stavebnej sporiteľne s úrokom 7,50%.Chcel by so vedieť, či sa to oplatí prefinancovať ,alebo len si zobrať úver na sumu, ktorú potrebujem 8300 eur. Mám 34rokou a som živnostník od 09/2008.

Odpoveď:

Dobrý deň, banky poskytujú priamo produkty, ktoré sú zamerané na prefinancovanie už predchádzajúcich úverov za pomerne výhodných podmienok. Avšak je potrebné dať si pozor na sankcie pri splatení pôvodný úverov. Pri úvere zo stavebného sporenia by to nemal byť problém. Pokiaľ však ide o preklenovacie úvery zo stavebného sporenia, je možné, že budete platiť nejaký poplatok za predčasné splatenie úveru.
Pokiaľ by ste si chceli zobať len samostatnú hypotéku na 8 300 €, úvery v stavebných sporiteľniach výrazne ovplyvňujú Vašu bonitu a je otázne či na tak pomerne vysoký úver dosiahnete. A to obzvlášť, keď ste živnostník.

Ako podať daňové priznanie pri príjmoch zo zahraničia?

Otázka:

Dobrý deň, necelé 3 mesiace som pracovala na Slovensku ako brigádnička. Potom som prešlo do hlavného pracovného pomeru. Neskôr som sa presťahovala do Českej republiky, kde som začala pracovať. Trvalý pobyt mám stále na Slovensku. Potrebujem poradiť s poddaním daňového priznania. Niekde som sa dočítala, že plat v zahraničí sa do neho nezahrňuje. Ako mám postupovať? Ďakujem.

Odpoveď:

Dobrý deň. Budete podávať danové priznanie na Slovensku, do ktorého zahrnie aj prijmy z ČR.

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Takmer 8 000 eur na výplaty. Štát odštartoval nový príspevok určený mladým

2. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Takmer 8 000 eur na výplaty. Štát odštartoval nový príspevok určený mladým

1. mája odštartoval na Slovensku projekt „právo na prvé zamestnanie“. Podľa ministra práce sa doňho zapojilo už viac ako 137 firiem.

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

30. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

Minister ako jednu z možností predstavil takzvané retailové dlhopisy. Čo to znamená?

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

Ceruzky, peňaženky, kabelky, kozmetika, kneličky, ale aj autá a lietadlo Eva air. Hello Kitty prináša svetu japonskú tradíciu Kawaii už 50 rokov na každom predmete, na aký si človek... celý článok

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.