Nárok na pandemickú OČR: Kto môže túto dávku čeprať cez prázdniny?

Redakcia | rubrika: Článok | 16. 7. 2021
Počas tohtoročných letných školských prázdnin môžu niektorí rodičia čerpať dávku pandemické ošetrovné (OČR). Pripravili sme prehľadný návod o nároku a informácie o jej výške.
Nárok na pandemickú OČR: Kto môže túto dávku čeprať cez prázdniny?

Zdroj: Shutterstock

Pandémia ešte neskončila. Preto sa môže stať, že v prípade detí materských škôl, ktoré budú počas prázdnin hygienikom uzatvorené alebo dieťa ochorie a potvrdí to lekár, rodič bude mať nárok na pandemické ošetrovné.

Nárok na túto dávku vznikne aj v prípade detí do 16 rokov veku, ktoré ešte chodia do školy, ochorejú a potvrdí im to lekár. S dávkou tiež môžu rátať rodičia detí do 11 rokov veku, ktorým lekár nariadi karanténu či izoláciu.

Kto má nárok na OČR:

  • zamestnanec,
  • povinne nemocensky poistená samostatne zárobkovo činná osoba,
  • dobrovoľne nemocensky poistená osoba,
  • fyzická osoba aj po zániku nemocenského poistenia v ochrannej lehote.

Tip: Veľké zmeny v dávkach od júla 2021. Prilepšia si ľudia bez práce a výplaty

Pandemická OČR a škola

Počas školských prázdnin, od 1. júla do 31. augusta 2021, nárok na ošetrovné z dôvodu uzatvorenia školy bežne nevzniká. Vtedy je totiž škola uzatvorená na základe školského zákona bez ohľadu na pandemickú situáciu.

Ak však školopovinné dieťa do 16 rokov veku počas prázdnin ochorie, a to bez ohľadu na to, či pôjde o ochorenie COVID-19 alebo iné ochorenie, rodičovi môže vzniknúť nárok na pandemické ošetrovné.

Dávku mu po splnení ostatných zákonných podmienok bude Sociálna poisťovňa vyplácať za obdobie, ktoré v žiadosti o ošetrovné potvrdí lekár dieťaťa. Ak ochorie dieťa 16-ročné a staršie, rodičovi vznikne nárok na bežné ošetrovné na maximálne 14 kalendárnych dní. Aj toto ochorenie na tlačive žiadosti potvrdzuje lekár.

Pre zaujímavosť: Dávka ošetrovného je vo výške približne 70 percent čistej mzdy, čo platí pre poistenca s priemernou mzdou. Za deň je to 55 percent denného vymeriavacieho základu určeného najviac z dvojnásobku priemernej mzdy spred dvoch rokov.

Pandemická OČR a škôlka

Deti, ktoré navštevujú materskú školu, nemajú školský rok rozdelený na obdobie školského vyučovania a prázdnin. Ak je počas prázdnin materská škola uzatvorená rozhodnutím napríklad regionálneho úradu verejného zdravotníctva, zriaďovateľom či riaditeľom, nárok na pandemické ošetrovné rodičia budú mať.

Rovnako môžu dávku dostávať aj v prípade, ak dieťa ochorie a potrebu ošetrovania v žiadosti o ošetrovné potvrdí lekár dieťaťa.

Ako postupovať pri žiadosti o OČR

Počas prázdnin sa postup žiadosti o dávku nemení. Rodičia či iní poistenci, ktorí ošetrujú choré dieťa, žiadajú pobočku Sociálnej poisťovne o ošetrovné (aj pandemické) prostredníctvom originálu žiadosti o ošetrovné potvrdenej lekárom (tlačivo má k dispozícii lekár) a v prípade zamestnanca aj zamestnávateľom.

Tí, ktorí sa starajú o zdravé dieťa, pretože zariadenie, ktoré dieťa navštevuje, je uzatvorené príslušným rozhodnutím, žiadajú o pandemické ošetrovné prostredníctvom elektronického formulára na webovej stránke Sociálnej poisťovne.

Rovnako prostredníctvom tohto elektronického formulára žiadajú o pandemické ošetrovné aj poistenci, ktorých dieťa do 11 rokov veku má lekárom telemedicínsky nariadené karanténne opatrenie či izoláciu.

Povinnosťou poistenca zostáva na konci kalendárneho mesiaca zaslať pobočke elektronický formulár čestného vyhlásenia, v ktorom vyznačí dni, počas ktorých sa o dieťa staral alebo ošetroval a počas ktorých dosahoval príjem.

Anketa

Poberáte štátnu podporu (Prvá pomoc) v čase pandémie?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

16. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

Oplatí sa ísť do predčasného starobného dôchodku v tomto roku, alebo je lepšie si počkať na rok 2025? Bývalý minister práce Jozef Mihál v tom má jasno. Rozdiel ráta v stovkách eur.

Môžete dostať dávky od štátu, ak vlastníte nehnuteľnosť či iný hodnotný majetok?

15. 4. 2024 | Barbora Magočová

Môžete dostať dávky od štátu, ak vlastníte nehnuteľnosť či iný hodnotný majetok?

Potrebujete čerpať podporu od štátu, lebo ste sa kvôli chorobe či strate príjmu ocitli v ťažkej situácii? Pre výplatu niektorých dávok či prilepšení sa však vyžaduje, aby ste zároveň... celý článok

15 prilepšení, ktoré môžu pomôcť, ak bojujete so zdravotným znevýhodnením

29. 2. 2024 | Barbora Magočová

15 prilepšení, ktoré môžu pomôcť, ak bojujete so zdravotným znevýhodnením

Máte v rodine chorého seniora, dieťa s hendikepom či rodinného príslušníka s vážnym (napríklad aj onkologickým) ochorením? Prinášame prehľad uľahčení a príspevkov, ktoré môžete v roku... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok

11 dávok a prilepšení, ktoré môžu využiť tehotné alebo matky v roku 2024

19. 1. 2024 | Barbora Magočová

11 dávok a prilepšení, ktoré môžu využiť tehotné alebo matky v roku 2024

Očakávate prírastok alebo už rodičom ste? Prinášame vám prehľad nárokov, ktoré máte v roku 2024. Dozviete sa tiež, na ktorom úrade alebo inštitúcii si treba príspevok, dávku či iný... celý článok