Pracujúci dôchodca - na čo všetko má nárok?

Roland Regely | rubrika: Článok | 2. 6. 2020
Aké práva a výhody majú dôchodcovia, ktorí pracujú na zmluvu alebo dohodu?
Pracujúci dôchodca - na čo všetko má nárok?

Zdroj: Shutterstock

Starobní dôchodcovia môžu pracovať bez obmedzení. Môžu teda poberať dôchodok aj plat. Vedeli ste, že v marci roku 2020 Sociálna poisťovňa evidovala až 253 975 pracujúcich dôchodcov? Objem ľudí v dôchodkovom veku, ktorí sú naďalej aktívni a pracujú, sa rok čo rok zvyšuje. V marci minulého roka ich bolo 250 052 a pred dvomi rokmi 238 285. Aj preto sme sa rozhodli pripraviť článok o tom, na čo všetko má pracujúci penzista nárok.

Rovnaké práva ako zamestnanci

Ak ste dôchodca a pracujete na zmluvu, máte rovnaké práva ako ostatní zamestnanci. 

Ak ste zamestnaný na dohodu, podmienky sa mierne líšia. Zamestnávateľ vám ako dohodárovi dôchodcovi musí vyplácať aspoň minimálnu mzdu. V tomto roku je hodinová minimálna mzda vo výške 3,333 eura. Čo to znamená? Ak za mesiac odpracujete aspoň 40 hodín na dohodu, zamestnávateľ vám musí vyplatiť v hrubom minimálne 133,32 eura.

Ak ste dohodár dôchodca, máte nárok na voľno z titulu návštevy lekára, avšak ide o neplatené voľno. 

Dohodári dôchodcovia taktiež počas 24 hodín nesmú odpracovať viac ako 12 hodín.

 

Na čo má nárok pracujúci dôchodca?

  • Pracujúci dôchodca má nárok na päť týždňov dovolenky, ak u toho istého zamestnávateľa odpracuje minimálne 60 dní

  • Zamestnanec dôchodca, ktorý pracuje v noci, má nárok na príplatok vo výške 40 % z minimálnej mzdy za každú odpracovanú hodinu, čo je v súčasnosti 1,33 eura

  • Za prácu vo sviatok musí zamestnanec dôchodca dostať príplatok vo výške 100 % svojho priemerného hodinového zárobku

  • Za prácu v sobotu musí zamestnanec dôchodca dostať príplatok vo výške 50 % z minimálnej mzdy, za každú hodinu tak dostane 1,60 eura

  • Za prácu v nedeľu má zamestnanec dôchodca nárok na príplatok vo výške 100 % z minimálnej mzdy, čo je 3,33 eura na hodinu.

  • Ak dôchodca odpracuje viac ako štyri hodiny musí mu zamestnávateľ zabezpečiť jedlo alebo mu dať stravný lístok. Minimálna hodnota stravného lístka je 3,83 eura.

Kedy si môže pracujúci dôchodca vziať voľno?

Zamestnávateľ musí umožniť zamestnancovi čerpať pracovné voľno v rôznych prípadoch a to bez ohľadu na to, či sa jedná o dôchodcu.

Ak musí absolvovať vyšetrenie v zdravotníckom zariadení, voľno s plnou náhradou mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas, najviac na sedem dní v roku.

Takisto keď musí zamestnanec sprevádzať iného rodinného príslušníka do zdravotníckeho zariadenia na vyšetrenie alebo ošetrenie (najviac na sedem dní v roku).

Voľno má pracovník aj v prípade úmrtia manžela alebo dieťaťa s náhradou mzdy na dva dni a na ďalší deň na účasť na pohrebe týchto osôb, pri úmrtí súrodenca alebo rodiča patrí pracovné voľno na jeden deň a na ďalší deň, ak zamestnanec zabezpečuje ich pohreb

Ak má zamestnanec zdravotné postihnutie a poveternostné podmienky mu neumožňujú dopraviť dopraviť sa do práce individuálnym dopravným prostriedkom, má nárok na voľno. To platí aj prípade nepredvídaného prerušenia premávky alebo pre meškanie pravidelnej verejnej dopravy.

Ak sa zamestnanec dôchodca sťahuje a má vlastné bytové zariadenie, má nárok na pracovné voľno bez náhrady mzdy najviac na jeden deň pri sťahovaní v tej istej obci a pri sťahovaní do inej obce najviac na dva dni. Ak ide o sťahovanie v záujme zamestnávateľa, poskytne sa pracovné voľno s náhradou mzdy.

Penzista neplatí odvody, resp. nemusí

Ako pracujúci dôchodca máte oproti ostatným klasickým zamestnancom jednu výhodu, odvodovú úľavu. Tá sa vzťahuje na starobný, invalidný, výsluhový alebo invalidný výsluhový dôchodca. 

Pracujúci penzista si môže určiť jednu dohodu, z ktorej nebude platiť poistné na dôchodkové poistenie, pokiaľ príjem z tejto dohody za mesiac nepresiahne 200 eur. Ak mesačný príjem (pokojne aj priemerný) z určenej dohody za mesiac presiahne 200 eur, poistné na dôchodkové poistenie platí dôchodca dohodár len z rozdielu medzi dosiahnutým príjmom a sumou 200 eur. Prípadných ďalších uzatvorených dohôd sa táto výnimka netýka, dôchodca z nich riadne platí poistné na dôchodkové poistenie a je povinne dôchodkovo poistený.

Pozor, ak ste predčasný dôchodca, ale pracujete, dajte si pozor na výšku príjmu. Sociálna poisťovňa zastaví výplatu predčasného dôchodku, ak váš príjem za rok presiahne 2 400 eur. Predčasný dôchodca, ktorý si uplatňuje výnimku, zároveň nesmie byť dôchodkovo poistený z inej zárobkovej činnosti.

Platiť či neplatiť odvody? Záleží to na vašich preferenciách. Penzisti, ktorí využijú odvodovú úľavu a nebudú vôbec platiť odvody na dôchodkové poistenie, nebudú mať nárok ani na zvýšenie svojho dôchodku. Sociálna poisťovňa totiž zvyšuje dôchodky len tým pracujúcim penzistom, ktorí sú povinne dôchodkovo poistení.

Anketa

Chceli by ste popri dôchodku aj pracovať?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+10
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

15. 3. 2024 | Redakcia

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

Začiatkom roku 2024 nastali významné zmeny v niekoľkých oblastiach, vrátane druhého piliera. V dôsledku snahy o zníženie deficitu verejných financií došlo k zníženiu príspevkovej sadzby... celý článok

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

13. 3. 2024 | Barbora Magočová

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

Invalidný dôchodok môžete získať len vtedy, keď vám váš zdravotný stav značne znižuje schopnosť pracovať. Aké kritériá sa pri jeho posudzovaní v roku 2024 musia brať do úvahy? A ako... celý článok

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

5. 3. 2024 | Daniel Výcha

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

Trináste dôchodky sú neutíchajúcou témou, ktorou sa zaoberá nielen vláda, ale aj samotní dôchodcovia už niekoľko mesiacov. Minulý rok mali dôchodcovia dostať trináste dôchodky v plnej... celý článok

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

22. 2. 2024 | Daniel Výcha

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

Predčasný dôchodok láka mnohých. Má však určité obmedzenia, kvôli ktorým nemusí byť výhodný pre úplne každého. Pre ktoré skupiny ľudí sa oplatí v tomto roku ísť do predčasného dôchodku... celý článok

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

23. 1. 2024 | Marek Mittaš

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

Druhý pilier prejde v roku 2024 jednou výraznou zmenou, ktorá spôsobí, že si v ňom nasporíme menej. Od januára dôjde k trvalému zníženiu príspevkovej sadzby z 5,5 % na 4 %. Podľa vlády... celý článok