Návod, ako požiadať o dávku v nezamestnanosti v 4 krokoch

Roland Regely | rubrika: Článok | 20. 1. 2020
Prišli ste o zamestnanie? Alebo ste jednoducho odišli z práce? Na určitý čas môžete poberať dávku resp. podporu v nezamestnanosti.
Návod, ako požiadať o dávku v nezamestnanosti v 4 krokoch

Zdroj: Shutterstock

Na získanie podpory v nezamestnanosti je potrebné splniť dve podmienky. Musia vás zaradiť do evidencie uchádzačov o zamestnanie a musíte mať splnenú požadovanú dobu poistenia v nezamestnanosti. Dávku vám Sociálna poisťovňa neprizná automaticky, musíte o ňu požiadať.

Rozhodujúcich 730 dní

Prvou podmienkou k tomu, aby ste mohli požiadať Sociálnu poisťovňu o podporu v nezamestnanosti je byť sociálne poistený aspoň 730 dní počas posledných 4 rokov. Buď za vás sociálne odvody platil štát (zamestnanec) alebo ste si odvody platili vy (samostatne zárobkovo činná osoba). 

Nie je nutné odrobiť všetkých 730 dní u jedného zamestnávateľa. Takisto nezáleží na tom, akým spôsobom ste ukončili pracovný pomer. Mohli ste dostať výpoveď, odísť zo svojej vlastnej vôle, alebo dostať aj tzv. hodinovku.

Nárok na podporu v nezamestnanosti v roku 2020 má každý zamestnanec, ktorý pracoval na hlavný pracovný pomer, skrátený úväzok alebo dohodu o vykonaní práce kedy mu zamestnávateľ platil odvody do Sociálnej poisťovne.

 

Druhá podmienka: odovzdané tlačivo

Ďalšou podmienkou je zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny. Sociálna poisťovňa na svojom webe hovorí: Žiadateľ je povinný v tlačive uviesť pravdivo všetky rozhodujúce skutočnosti, ktoré by mohli ovplyvniť vznik nároku, priznanie a výplatu dávky v nezamestnanosti. Spolu so žiadosťou podáva žiadateľ v pobočke Sociálnej poisťovne v mieste svojho trvalého bydliska Oznámenie o zaradení do evidencie na úrade práce, ktoré mu vystaví úrad práce. Potvrdenie zamestnávateľa zamestnanec nepredkladá.

Nárok na dávku vzniká odo dňa zaradenia žiadateľa do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade práce.

Ako treba požiadať o podporu v nezamestnanosti v 4 krokoch:

1. Musíte navštíviť úrad práce a zaregistrovať sa do evidencie uchádzačov o zamestnanie

2. Približne tri týždne trvá, kým vás zavolajú opäť na úrad práce - obdržíte tam potvrdenie o zaradení do evidencie uchádzača o zamestnanie

3. Vaše ďalšie kroky smerujú do Sociálnej poisťovne, kde odovzdáte vypísané tlačivo a požiadate tak definitívne o dávky v nezamestnanosti. Okrem toho musíte predložiť občiansky preukaz a potvrdenie o zaradení do evidencie uchádzača o zamestnanie, ktoré ste obdržali na úrade práce.

4. Ďalej už nikam nemusíte chodiť, na vašu adresu trvalého bydliska dostanete rozhodnutie, kde vám priznajú/nepriznajú dávku resp. podporu v nezamestnanosti 

Dávku môžete poberať 4 až 6 mesiacov

Dávka sa poskytuje počas podporného obdobia:

  • šesť mesiacov – ak nárok na dávku v nezamestnanosti vznikol splnením podmienky poistenia v nezamestnanosti najmenej 730 dní v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie
  • štyri mesiace - ak nárok vznikol splnením podmienky poistenia v nezamestnanosti najmenej 730 dní v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie

Kedy možno prísť o dávku v nezamestnanosti?

Ak v priebehu poberania dávky v nezamestnanosti získate nárok na výplatu nemocenského, ošetrovného, materského alebo rodičovského príspevku, výplata dávky v nezamestnanosti sa na toto obdobie preruší. 

Nárok na dávku v nezamestnanosti zaniká tiež: 

  • dňom vyradenia z evidencie uchádzačov o zamestnanie,
  • dňom priznania starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku alebo invalidného dôchodku z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70%,
  • uplynutím podporného obdobia v nezamestnanosti (šesť mesiacov, resp. štyri mesiace), 
  • smrťou fyzickej osoby,
  • jednorazovým vyplatením 50% dávky v nezamestnanosti za zostávajúcu časť podporného obdobia.

Anketa

Čerpali ste už nejaké dávky?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

Parlament odsúhlasil zmenu zákona, ktorý upravuje podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Jedna skupina ľudí urobí najlepšie, ak odíde do dôchodku do 15. mája 2024.

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

19. 4. 2024 | Redakcia

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

Koncom minulého mesiaca vláda predložila návrh na zmenu výpočtu minimálnej mzdy. Podľa neho by sa minimálna mzda mala počítať ako 60 % z priemernej mzdy, čo by znamenalo, že v roku... celý článok

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

18. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

Parlament schválil návrh zákona o sociálnom poistení, ktorý upravuje trináste dôchodky. Zákon však zmenil aj podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Je známe nová suma, ktorú si... celý článok

Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

16. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

Oplatí sa ísť do predčasného starobného dôchodku v tomto roku, alebo je lepšie si počkať na rok 2025? Bývalý minister práce Jozef Mihál v tom má jasno. Rozdiel ráta v stovkách eur.

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

15. 3. 2024 | Redakcia

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

Začiatkom roku 2024 nastali významné zmeny v niekoľkých oblastiach, vrátane druhého piliera. V dôsledku snahy o zníženie deficitu verejných financií došlo k zníženiu príspevkovej sadzby... celý článok