Ako požiadať o invalidný dôchodok (rýchly návod)

Roland Regely | rubrika: Článok | 22. 11. 2018
Môžete len tak žiadať o invalidný dôchodok? V tomto článku nájdete stručný návod, ako žiadať o invalidný dôchodok a čo všetko k tomu potrebujete.
Ako požiadať o invalidný dôchodok (rýchly návod)

Zdroj: Shutterstock

Sociálna poisťovňa odporúča svojim poistencom, aby možnosť požiadať o invalidný dôchodok konzultovali najskôr so svojím ošetrujúcim lekárom. Invalidné dôchodky majú občanom, ktorí z dôvodu invalidity stratili čiastočne, alebo úplne schopnosť vykonávať zárobkovú činnosť, sčasti nahradiť ich príjem.

 

Práca popri invalidnom dôchodku

V novom dôchodkovom systéme môže občan počas poberania invalidného dôchodku bez obmedzenia pracovať.

Kedy sa z vás stane invalid

Invalidný dôchodok – a cesta k nemu -– nie je jednoduchá záležitosť. Občan je invalidný, ak sa uňho (v dôsledku dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu) znížila schopnosť vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 40 % v porovnaní so zdravou osobou.

Kedy máte nárok na invalidný dôchodok

Za dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav, sa považuje taký zdravotný stav, ktorý spôsobuje zníženie schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť, a podľa poznatkov lekárskej vedy má trvať dlhšie ako jeden rok.

Čo treba urobiť pre získanie invalidného dôchodku

Musíte podať žiadosť o invalidný dôchodok v pobočke Sociálnej poisťovne podľa miesta bydliska. Formulár je veľmi komplikovaný, spíše ho s vami zamestnanec poisťovne. Od podania žiadosti máte právo kedykoľvek nazrieť do svojho spisu, robiť si z neho výpisy, odpisy aj fotokópie. Tlačivo pre získanie invalidného dôchodku je dostupné na všetkých pobočkách Sociálnej poisťovne, a aj na internetovej stránke Sociálnej poisťovne.

Čo musí nesmie chýbať v žiadosti o invalidný dôchodok

Spolu so žiadosťou, je potrebné predložiť odpracované roky (cez evidenčné listy dôchodkového poistenia) a zdravotnú dokumentáciu, tj. aktuálne odborné lekárske nálezy. V žiadosti uveďte dátum, od ktorého požadujete priznanie invalidného dôchodku.

Čo v prípade, že žiadosť na invalidný dôchodok zamietnu

O invalidných dôchodkoch rozhoduje Ústredie Sociálnej poisťovne. Tá je povinná o žiadosti rozhodnúť do 60 dní od podania, v zložitých prípadoch do 120 dní. Ak sa domnievate, že rozhodnutie o invalidnom dôchodku nie je správne, napríklad vašu žiadosť zamietli alebo nesúhlasíte so stanovenou mierou poklesu schopnosti pracovať, máte právo do 30 dní od doručenia rozhodnutia sa proti nemu odvolať.

Odvolanie sa podáva v Sociálnej poisťovni. Pri spisovaní odvolania je vhodné držať sa faktov súvisiacich so zdravotným stavom preukázaným lekárskymi správami.

Výška invalidného dôchodku

V novom dôchodkovom systéme závisí výška invalidného dôchodku od príjmov občana počas celého pracovného života (pred vznikom invalidity). Znamená to, že občan, ktorý zarábal viac, a preto počas svojho života platil vyššie odvody, bude mať pri rovnakom znížení schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť aj vyšší invalidný dôchodok, než občan, ktorý počas svojho života zarábal menej, a platil si aj nižšie odvody. Najhoršie sú na tom živnostníci, ktorí si platili minimálne, prípadne žiadne odvody.

Ako sa vypláca invalidný dôchodok

Invalidný dôchodok sa vypláca vopred, vždy v pravidelne sa opakujúcich, mesačných výplatných termínoch. Výplatný termín určuje Sociálna poisťovňa každému osobitne.

Do cudziny (mimo štátov EÚ) sa invalidný dôchodok vypláca pozadu, v trojmesačných lehotách, po predložení potvrdenia o žití poberateľa dôchodku. Za istých podmienok možno invalidný dôchodok priznať preddavkovo.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Anketa

Súhlasíte so zavedeným dôchodkovým stropom?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+38
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

19. 4. 2024 | Redakcia

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

Koncom minulého mesiaca vláda predložila návrh na zmenu výpočtu minimálnej mzdy. Podľa neho by sa minimálna mzda mala počítať ako 60 % z priemernej mzdy, čo by znamenalo, že v roku... celý článok

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

18. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

Parlament schválil návrh zákona o sociálnom poistení, ktorý upravuje trináste dôchodky. Zákon však zmenil aj podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Je známe nová suma, ktorú si... celý článok

Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

16. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

Oplatí sa ísť do predčasného starobného dôchodku v tomto roku, alebo je lepšie si počkať na rok 2025? Bývalý minister práce Jozef Mihál v tom má jasno. Rozdiel ráta v stovkách eur.

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

15. 3. 2024 | Redakcia

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

Začiatkom roku 2024 nastali významné zmeny v niekoľkých oblastiach, vrátane druhého piliera. V dôsledku snahy o zníženie deficitu verejných financií došlo k zníženiu príspevkovej sadzby... celý článok

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

13. 3. 2024 | Barbora Magočová

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

Invalidný dôchodok môžete získať len vtedy, keď vám váš zdravotný stav značne znižuje schopnosť pracovať. Aké kritériá sa pri jeho posudzovaní v roku 2024 musia brať do úvahy? A ako... celý článok