Rodičia sú povinní platiť výživné aj dospelým deťom

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 11. 7. 2016
O plnení vyživovacej povinnosti rodičov k deťom kolujú rôzne mýty. Najčastejším omylom je, že dieťa musíte živiť len do jeho osemnástky, prípadne do ukončenia vysokoškolského štúdia. Ako to však naozaj je?
Rodičia sú povinní platiť výživné aj dospelým deťom

Zdroj: Shutterstock

Formy poskytovania výživného

K rodičovstvu sa nevyplatí pristupovať ľahkovážne.

Z právneho hľadiska je rodičovstvo obrovským záväzkom, ktorý sa v majetkovej sfére rodiča prejavuje stanovením tzv. vyživovacej povinnosti. Výživné pritom môžete dieťaťu poskytovať dvoma spôsobmi. Prvou (a preferovanou) možnosťou je, že sa o dieťa osobne staráte a každodenne plníte jeho potreby.

Druhá možnosť je známa najmä otcom, ktorí s matkami dieťaťa z rôznych dôvodov nežijú; títo plnia svoju vyživovaciu povinnosť formou mesačných peňažných splátok, ktoré sú do plnoletosti dieťaťa hradené k rukám matky dieťaťa. Len pre úplnosť dodajme, že v praxi samozrejme môže byť situácia aj opačná a o dieťa sa osobne stará otec – v takom prípade povinnosť poskytovania výživného zaťažuje matku dieťaťa.

Pre upresnenie je ďalej dôležité podotknúť, že za rodičov dieťaťa sa pre účely platenia výživného považujú osoby, ktoré sú ako rodičia zapísané v rodnom liste dieťaťa – ak sa teda aj všeobecne vie, že otcom dieťaťa je niekto iný, ako tzv. papierový otec, výživné musí platiť ten muž, ktorého ako otca eviduje matrika.

Aj vyživovacia povinnosť má hranice: problém tzv. večných študentov

Povinnosť platenia výživného trvá až do času, kým dieťa nie je schopné samé sa živiť. Tento okamih teda môže výnimočne nastať aj skôr, než osemnástymi narodeninami dieťaťa.

V dnešnej dobe je však pravidlom, že vyživovacia povinnosť zanikne až nástupom do prvého zamestnania po absolvovaní vysokej školy. V súvislosti s vysokoškolským štúdiom sa však už aj judikatúra súdov zhodla na tom, že tzv. veční študenti nárok na výživné mať nebudú.

Pôjde zväčša o jedincov, ktorí vysoké školy neustále menia alebo im plnenie školských povinností trvá neprimerane dlho; môže však ísť aj o vzorných študentov, ktorí sa rozhodnú v štúdiu pokračovať aj po absolutóriu (napr. formou doktorandského štúdia). Rozhodovacia prax vyšších súdov sa utvrdila v tom, že je potrebné odlišovať sústavnú prípravu pre výkon povolania (ktorej ukončením vyživovacia povinnosť rodiča väčšinou zaniká) a dosiahnutie schopností získať výhodnejšiu pracovnú pozíciu (ktoré nárok na výživné nezakladá).

Vyživovacia povinnosť sa však môže aj po ukončení štúdia prakticky hocikedy počas života dieťaťa obnoviť, a to napríklad vtedy, keď dieťa nebude v dospelosti kvôli úrazu či chorobe schopné pracovať. V takom prípade musia opäť nastúpiť rodičia. 

Spory sa vedú najmä o výšku výživného

Väčšina rodičov viac či menej počíta s tým, že ak sa o dieťa osobne nestará, musí ho podporovať aspoň finančne. Kameňom úrazu však býva výška čiastky, ktorú sú rodičia ochotní platiť. Z času na čas sa objavia snahy uzákoniť výšku výživného ako konkrétny podiel z príjmu rodiča.

V susednej Českej republike sú napríklad v praxi k dispozícii orientačné tabuľky, ktoré určujú výživné ako percentuálne podiely z príjmu rodiča podľa veku dieťaťa; len pre ilustráciu uveďme, že výživné pre dieťa do 5 rokov veku by podľa nich malo činiť priemerne 12 až 13 % z príjmu povinného rodiča. Z právneho hľadiska však tabuľky nie sú ani v Česku, ani na Slovensku záväzné. Slovenskí sudcovia sa pri určovaní výšky výživného povinne riadia dvoma kritériami:

  • 1) výška výživného musí byť určená podľa schopností, možností a majetkových pomerov rodiča tak, aby sa dieťa podieľalo na životnej úrovni rodiča (inými slovami musí byť životná úroveň dieťaťa minimálne rovnaká, ako životná úroveň rodiča),
  • 2) bez ohľadu na prvé kritérium musí povinný rodič platiť aspoň vo výške 30 % zo sumy životného minima na nezaopatrené neplnoleté dieťa alebo na nezaopatrené dieťa podľa zákona o životnom minime; momentálne teda musí platiť aspoň 27,126 EUR.

Najjednoduchšie je určenie výšky výživného pri rodičoch, ktorí sú klasickými zamestnancami. Súd väčšinou postupuje tak, že výživné vypočíta z ich priemerného mesačného zárobku. Ak rodič podniká, musí výšku príjmov pred súdom preukazovať zložitejšie; súdy zaujímajú najmä kópie daňových priznaní. Ak podnikateľ súdu riadne nepredloží podklady na zhodnotenie jeho majetkových pomerov, vychádza sa z toho, že výška jeho priemerného mesačného príjmu je dvadsaťnásobok sumy životného minima.

Pre úplnosť dodajme, že ak to majetkové pomery rodiča dovoľujú, môže súd určiť výživné aj v takej výške, ktorá dovoľuje tvorbu úspor pre dieťa. Prostriedky určené na úspory sa odkladajú na osobitný účet maloletého dieťaťa a nakladanie s nimi je možné len so súhlasom súdu.

Hypotéky či iné dlhy Vás pred platením spravidla nezachránia

Pri určovaní výšky výživného vždy platí, že najdôležitejšie je blaho a záujem dieťaťa. Výživné má teda prednosť prakticky pred akýmikoľvek vašimi výdavkami. Súd nebude brať do úvahy predovšetkým také náklady, ktoré nie je nutné vynaložiť; relevantné bývajú zväčša len náklady na stravu a bývanie. Neobstoja však výdavky, ktoré vynakladáte na úkor vášho dieťaťa kvôli zvýšeniu vášho komfortu. Ak by ste napríklad neplatili na dieťa dostatočne vysokú čiastku len preto, aby ste si namiesto verejnej dopravy mohli dovoliť osobný automobil, máte smolu. Neprihliada sa ani na rôzne úvery či pôžičky – problematické sú najmä tie, ktoré ste čerpali tzv. na zábavu (pôžičky na dovolenku, na lepšie auto apod.).

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

15. 3. 2024 | Redakcia

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

Začiatkom roku 2024 nastali významné zmeny v niekoľkých oblastiach, vrátane druhého piliera. V dôsledku snahy o zníženie deficitu verejných financií došlo k zníženiu príspevkovej sadzby... celý článok

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

13. 3. 2024 | Barbora Magočová

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

Invalidný dôchodok môžete získať len vtedy, keď vám váš zdravotný stav značne znižuje schopnosť pracovať. Aké kritériá sa pri jeho posudzovaní v roku 2024 musia brať do úvahy? A ako... celý článok

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

5. 3. 2024 | Daniel Výcha

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

Trináste dôchodky sú neutíchajúcou témou, ktorou sa zaoberá nielen vláda, ale aj samotní dôchodcovia už niekoľko mesiacov. Minulý rok mali dôchodcovia dostať trináste dôchodky v plnej... celý článok

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

22. 2. 2024 | Daniel Výcha

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

Predčasný dôchodok láka mnohých. Má však určité obmedzenia, kvôli ktorým nemusí byť výhodný pre úplne každého. Pre ktoré skupiny ľudí sa oplatí v tomto roku ísť do predčasného dôchodku... celý článok

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

23. 1. 2024 | Marek Mittaš

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

Druhý pilier prejde v roku 2024 jednou výraznou zmenou, ktorá spôsobí, že si v ňom nasporíme menej. Od januára dôjde k trvalému zníženiu príspevkovej sadzby z 5,5 % na 4 %. Podľa vlády... celý článok