Otvorí sa druhý pilier po tretí krát?

Zdenka Školniková | rubrika: Článok | 16. 5. 2012
1.apríla 2012 zanikli garancie v rastových a vyvážených fondoch.O necelý mesiac na to nová vláda uvažuje o ich opätovnom zavedení.
Otvorí sa druhý pilier po tretí krát?

Zdroj: Shutterstock

Premiér Róbert Fico spolu s novým ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny Jánom Richterom tvrdia, že peniaze v druhom dôchodkovom pilieri sa znehodnocujú, preto je potrebné, aby nastali zmeny. Znehodnocovanie peňazí vo fondoch DSS podľa Róberta Fica vzniká preto, že výnosnosť týchto fondov je nižšia ako miera inflácie. Inflácia tak podľa neho doslova zožerie ľuďom peniaze. Ľudia sporiaci si na dôchodok v II. pilieri tak zostanú odkázaní len na dôchodok z I. piliera. Ten však nebude v niektorých prípadoch pokrývať ani minimálne životné náklady, čo znamená, že štát bude týmto ľuďom doplácať aby vôbec dosiahli životné minimum.

Znovuotvorenie II. piliera

Ďalšie otvorenie II. piliera by bolo už jeho tretím otvorením. Prvá vláda Róberta Fica otvorila tento pilier už dva razy:

  • Pri prvom otvorení II. piliera v roku 2008 z neho vystúpilo viac ako 106 tisíc sporiacich a vstúpilo doňho temer 23 tisíc nových sporiacich.
  • K druhému otvoreniu došlo v období 15.11.2008- 30.6.2009, kedy z druhého piliera odstúpilo 66 tisíc sporiteľov, odstúpilo z neho 14,5 tisíc sporiteľov. V súčasnosti si na dôchodok v I. pilieri sporí viac ako 1,45 milióna osôb.

Tretie otvorenie predstavuje pre novú vládu jedno z riešení súčasnej situácie v oblasti dôchodkov. Otvoriť II. pilier by podľa vlády znamenalo umožniť ľuďom vystúpiť z tohto piliera, aby neprichádzali o svoje úspory.

Znovuotvorenie II. piliera nepovažujú odborníci za dobrý nápad.

Viktor Kouřil, generálny riaditeľ DSS VÚB Generali otvorenie II. piliera nepovažuje za dobrý nápad, nakoľko bol otvorený už dvakrát. Znamená to, že kto z neho chcel vystúpiť, tak vystúpil. A  od posledného otvorenia je vstup do druhého piliera dobrovoľný. Otvorenie piliera by pre DSS- ky znamenalo, že by sa museli pripraviť na odchod sporiteľov, teda museli by mať pripravené peniaze na ich vrátenie do Sociálnej poisťovne. Takéto peniaze znamenajú určité straty, lebo tieto peniaze nie sú investované, neprinášajú výnosy, keďže DSS- ky nemôžu vedieť koľko ľudí z piliera pri jeho otvorení vystúpi. Podľa názoru poslanca Ľudovíta Kaníka by ďalšie otvorenie dopadlo podobne ako predošlé. Pretože ľudia si svoje peniaze vážia a zo systému nevystúpia.

Zavedenie garancií

Druhým riešením súčasnej vlády je zavedenie garancií, ktoré boli zrušené len od 1.apríla 2012. Jediným fondom, ktorý ostal garantovaný je dlhopisový fond. Podľa vlády by opakovaným zavedením garancií DSS- kám vznikla povinnosť nahrádzať všetky straty, ktoré svojim sporiteľom spôsobuje, keďže peniaze sa v správcovských spoločnostiach podľa premiéra znehodnocujú. K zrušeniu garancií predošlou vládou došlo z dôvodu očakávaného vyššieho zhodnotenia peňazí na dôchodkových účtoch sporiteľov. DSS- ky už nechceli nahrádzať straty zo svojho, a preto investovali len v obmedzenej miere, čo malo za následok nízke výnosy dôchodkových fondov. Či sa budú garancie znovu zavádzať, a ktoré fondy budú zrušené zatiaľ jasné nie je. Podľa programového vyhlásenia vlády by sa počet fondov a garancií mali prehodnotiť. Tak isto sa prehodnotí aj dobrovoľnosť vstupu do druhého piliera. Názor tajomníka ministerstva práce Jozefa Buriana je, že najlepším riešením by bolo zavedenie 2 typov fondov. Jeden z týchto fondov by bol garantovaný a druhý by bol bez záruk, no aktívne spravovaný DSS- kami. Novovzniknutý indexový fond by pri takomto systéme zanikol. Sporitelia by si takto mohli sporiť buď v jednom zo spomínaných dvoch fondov, prípadne si svoje úspory rozložiť medzi obidva fondy. Jozef Burian ďalej tvrdí, že nový garantovaný fond by mohol majetok deliť nielen do dlhopisov a účtov v bankách ale aj do akcií.

Zníženie príspevkov do druhého piliera

Treťou zmenou, o ktorej uvažuje nová vláda, a o ktorej sa veľa diskutuje, je zníženie príspevkov do druhého piliera minimálne o 30%. To by znamenalo pre sporiteľov v konečnom dôsledku zníženie dôchodkov, týkalo by sa to najmä ľudí mladších ako 50 rokov. Dôvodom bude demografický vývoj a nedostatok prostriedkov Sociálnej poisťovne. Z tohto pohľadu je vidieť užitočnosť druhého piliera. Znížením príspevkov do II. piliera stratia najviac sporitelia, keďže na jednej strane sa znížia príspevky do druhého piliera, dôjde k zvýšeniu príspevkov do prvého piliera. To znamená, že peniaze, ktoré by si sporitelia šetrili na svojich účtoch budú takto odchádzať vláde. V praxi to znamená, že keby sa príspevky do II. piliera odvádzali vo výške 8% ľudia by si sporili o 11% menej. V prípade 7% by si ľudia šetrili o 22% menej. Na jednej strane každé percento pridá štátu približne 100 miliónov a na strane druhej zoberie šetriacim 11% z ich vlastných úspor. Podľa poslanca Ľudovíta Kaníka takáto alternatíva predstavuje pre ľudí horšie riešenie akým by bolo zvyšovanie daní. 

Zdenka Školniková

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

24. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

Štát prehodnocuje invalidné dôchodky. Je to dobrá správa pre ich poberateľov, vo väčšine prípadov dostanú desiatky až stovky eur navyše.

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

Parlament odsúhlasil zmenu zákona, ktorý upravuje podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Jedna skupina ľudí urobí najlepšie, ak odíde do dôchodku do 15. mája 2024.

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

19. 4. 2024 | Redakcia

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

Koncom minulého mesiaca vláda predložila návrh na zmenu výpočtu minimálnej mzdy. Podľa neho by sa minimálna mzda mala počítať ako 60 % z priemernej mzdy, čo by znamenalo, že v roku... celý článok

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

18. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

Parlament schválil návrh zákona o sociálnom poistení, ktorý upravuje trináste dôchodky. Zákon však zmenil aj podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Je známe nová suma, ktorú si... celý článok