Od prvého februára sa zvýšilo poistné platiteľom dobrovoľného nemocenského poistenia

Zdenka Školniková | rubrika: Článok | 6. 3. 2012
Zmeny v dobrovoľnom sociálnom poistení sa dotkli najmä ľudí, ktorí siplatili dobrovoľné nemocenské poistenie. Od 1.2.2012 si musia natoto poistenie priplatiť.
Od prvého februára sa zvýšilo poistné platiteľom dobrovoľného nemocenského poistenia

Zdroj: Shutterstock

V súvislosti so zavedením novely zákona o sociálnom poistení už nie je možné prihlásiť sa na dobrovoľné nemocenské poistenie osobitne. Spolu s ním sa osoba, ktorá chce byť dobrovoľne nemocensky poistená zároveň prihlasuje aj na dobrovoľné dôchodkové poisteniedobrovoľné poistenie v nezamestnanosti. Tieto 3 poistenia sú zahrnuté v komplexnom sociálnom poistení. Výška tohto poistenia je 35,15% z vymeriavacieho základu. V spojitosti s týmito zmenami vzniká viacero otázok zo strany poistencov.

Kedy zaniká dobrovoľné nemocenské poistenie?

Od 1.februára 2012 zaniklo dobrovoľné nemocenské poistenie (DNP) všetkým osobám, ktoré boli pred 1.februárom 2012 dobrovoľne nemocensky poistené najmenej 270 dní. V prípade, že tieto osoby majú záujem byť poistené naďalej, musia sa v Sociálnej poisťovni prihlásiť na komplexné sociálne poistenie, v ktorom je zahrnuté aj dobrovoľné nemocenské poistenie.

Príklad:  Poistenec bol dobrovoľne nemocensky poistený od 1.3.2011. K 1.februáru 2012 dosiahol viac ako 270 dní DNP. Od 1.2.2012 mu teda DNP automaticky zaniklo. V prípade, že chce byť poistený aj naďalej, musí sa na nové poistenie prihlásiť v čase od 1. do 29.februára 2012. Počas februára 2012 bolo možné prihlásiť sa na nové poistenie aj spätne k 1.februáru, v takom prípade sa DNP bude považovať za nepretržité.

Osoby, ktoré získali pred 1.februárom najmenej 270 dní DNP, ale naďalej nechcú byť poistení v novom systéme sociálneho poistenia prídu po ochrannej lehote o nárok na nemocenské dávky z poistenia, ktoré si doteraz platili.

Poistencom, ktorí boli dobrovoľne nemocensky poistení, ale do 1.februára 2012 nezískali 270 dní DNP, pokračuje toto poistenie aj po 1.februári 2012. Poistenie zanikne v deň, kedy poistenec dosiahne 270 dní DNP. Po ukončení poistenia sa môžu poistenci prihlásiť v Sociálnej poisťovni na nové komplexné poistenie. V prípade, že sa na nové poistenie neprihlásia, nárok na dávku z tohto poistenia si môžu uplatniť len v ochrannej lehote.

Príklad:  Žena sa prihlásila na DNP 1.10.2011, pretože by chcela získať nárok na materské. K 1.2.2012 nedosiahla 270 dní DNP, preto jej toto poistenie pokračuje aj po 1.februári až do 26.júna 2012, kedy získa 270 dní DNP. Keby bola žena k 26.júnu tehotná, nárok na materské by si mohla uplatniť v ochrannej lehote. Keďže tehotná nie je a nechce prísť o nárok na materské, musí byť poistená aj naďalej. Na nové poistenie by sa mala prihlásiť najneskôr 26.6.2012, aby sa poistenie považovalo za nepretržité.

Trvanie ochrannej lehoty

Ochranná lehota je doba, ktorá plynie dobrovoľne nemocensky poistenej osobe po zániku DNP ak sa táto osoba neprihlásila do nového systému dobrovoľného sociálneho poistenia. Ochranná lehota trvá 7 dní po zániku DNP, v každom prípade je to 7 dní vrátane. To znamená, že ak poistenec  počas týchto 7 dní ochorie alebo bude uznaný za práceneschopného, získava nárok na nemocenskú dávku. V prípade ak sa jedná o poistenkyňu, ktorá je v čase získania 270 dní DNP- teda jeho zániku tehotná, bude ochranná lehota plynúť 8 mesiacov. Počas tejto doby má táto poistenkyňa nárok na materské. Taktiež má v čase trvania ochrannej lehoty nárok na nemocenskú dávku v prípade, že ochorie alebo je uznaná za práceneschopnú (rizikové tehotenstvo), a to až do doby, kým jej vznikne nárok na materské. Po uplynutí ochrannej lehoty stráca poistenec nárok na nemocenské dávky z poistenia, ktoré si platil. Ak v priebehu ochrannej lehoty vznikne nové nemocenské poistenie, nárok na materské počas ochrannej lehoty zaniká.

Príklad: Žena sa prihlásila na DNP 1.11.2011, dovtedy poistená nebola. K 1.2.2012 nedosiahla 270 dní DNP, čo znamená, že DNP jej nezanikne. Poistenie bude pokračovať až do doby, kedy získa 270 dní, čo je 27.7.2012. Ak do tohto dátumu žena otehotnie, do nového dobrovoľného poistenia sa prihlásiť nemusí, lebo DNP jej zanikne v čase, kedy je tehotná. To znamená, že jej začne plynúť 8 mesačná ochranná lehota do 27.3.2013. Nárok na materské jej teda vznikne.

26 týždňov nepretržitého trvania poistenia

So zavedením nového dobrovoľného sociálneho poistenia sa riešila otázka nepretržitého trvania DNP. Za nepretržité poistenie sa považuje poistenie u poistencov, ktorým toto poistenie zaniklo zo zákona 31.1.2012 po dosiahnutí 270 dní DNP, a zároveň sa prihlásili na nové poistenie od 1.2.2012. Za nepretržité poistenie by sa nepovažovalo poistenie, kedy by sa poistenec v jeden deň z DNP odhlásil a na ďalší znova prihlásil. V takom prípade by sa podmienka 26 týždňov počítala od posledného prihlásenia na DNP. Podmienka 26 týždňov nepretržitého trvania poistenia je najdôležitejšia v prípade výpočtu materského. 26 týždňov je podmienkou navyše, ktorú treba splniť ak budúca mamička nechce mať materské z DNP len v minimálnej výške. Pre získanie maximálneho materského je treba platiť maximálne poistné na DNP. Ku dňu vzniku nároku na materské musí byť poistenkyňa nepretržite nemocensky poistená minimálne 26 týždňov.

Príklad : Poistenkyni k 1.2.2012 nezaniklo DNP nakoľko nezískala 270 dní DNP. Toto poistenie jej bude pokračovať až do 1.5.2012, kedy splní podmienku 270 dní DNP. Ak v tomto čase nebude tehotná, nebude môcť získať nárok na materské v 8 mesačnej ochrannej lehote. Keďže chce žena v blízkej dobe otehotnieť, prihlási sa na nové poistenie už pred 1.májom 2012. Ak o mesiac na to otehotnie, môže sa z nového poistenia odhlásiť keďže nárok na materské jej vznikne v ochrannej lehote. Jej materské bude maximálne pretože pred ukončením starého DNP sa žena prihlásila na nové poistenie. Jej poistenie sa považuje za nepretržité. Ak žena splní podmienku 26 týždňov ku dňu zániku poistenia, a zároveň podmienku platenia maximálneho poistného jej materské bude maximálne.

Zdenka Školniková

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

13. dôchodok ako sociálna dávka končí. Prezidentka podpísala zmenu, týka sa 1,47 milióna Slovákov

30. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

13. dôchodok ako sociálna dávka končí. Prezidentka podpísala zmenu, týka sa 1,47 milióna Slovákov

Prezidentka podpisom odobrila zmenu, ktorú nedávno schválil parlament. 13. dôchodok bude po novom riadnou dôchodkovou dávkou.

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

24. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

Štát prehodnocuje invalidné dôchodky. Je to dobrá správa pre ich poberateľov, vo väčšine prípadov dostanú desiatky až stovky eur navyše.

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

Parlament odsúhlasil zmenu zákona, ktorý upravuje podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Jedna skupina ľudí urobí najlepšie, ak odíde do dôchodku do 15. mája 2024.

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

19. 4. 2024 | Redakcia

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

Koncom minulého mesiaca vláda predložila návrh na zmenu výpočtu minimálnej mzdy. Podľa neho by sa minimálna mzda mala počítať ako 60 % z priemernej mzdy, čo by znamenalo, že v roku... celý článok