Zmeny v dobrovoľnom sociálnom poistení od 1.2.2012

Zdenka Školniková | rubrika: Článok | 23. 2. 2012
Od 1.februára 2012 už nie je možné prihlásiť sa na dobrovoľné nemocensképoistenie. Nemocenské poistenie je po novom zahrnuté v komplexnomsociálnom poistení.
Zmeny v dobrovoľnom sociálnom poistení od 1.2.2012

Zdroj: Shutterstock

S účinnosťou od 1.februára 2012 platí na Slovensku novela zákona o sociálnom poistení. Dobrovoľné sociálne poistenie má tri druhy a pre každý z nich platia osobitné podmienky.

Prvou možnosťou je prihlásiť sa na komplexné sociálne poistenie, ktoré zahŕňa dobrovoľné nemocenské poistenie, dobrovoľné dôchodkové poistenie a dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti. Toto poistenie pokrýva udalosti akými sú choroba, staroba, smrť a nezamestnanosť. Na tento druh poistenia sa môže prihlásiť každá fyzická osoba, ktorá dosiahla vek 16 rokov, má trvalý pobyt na Slovensku, resp. povolenie na prechodný alebo trvalý pobyt. Zároveň táto osoba nesmie mať priznaný starobný, predčasný alebo invalidný dôchodok. Výška mesačného poistného pri komplexnom poistení je 35,15 % z vymeriavacieho základu. Je v ňom zahrnuté:

  • Nemocenské poistenie vo výške 4,4%
  • Starobné poistenie vo výške 18%
  • Invalidné poistenie vo výške 6%
  • Poistenie v nezamestnanosti vo výške 2%
  • Poistenie do rezervného fondu vo výške 4,75%

Vymeriavací základ, ktorým je jedna suma na platenie poistného na nemocenské poistenie, dôchodkové poistenie a poistenie v nezamestnanosti v rozmedzí od minimálneho vymeriavacieho základu po maximálny vymeriavací základ, si fyzická osoba určuje sama. Od 1.januára 2012 je stanovený:

  • Minimálny vymeriavací základ mesačne v sume 339,89 eur
  • Maximálny vymeriavací základ mesačne na platenie poistného na nemocenské poistenie v sume 1153,50 eur
  • Maximálny vymeriavací základ mesačne na platenie poistného na dôchodkové poistenie, na platenie poistného v nezamestnanosti a na platenie poistného do rezervného fondu solidarity v sume 3076,00 eur

Druhým typom dobrovoľného poistenia je dobrovoľné dôchodkové poistenie, ktoré sa od 1.februára 2012 nemení. Na toto poistenie sa môže prihlásiť fyzická osoba vo veku minimálne 16 rokov, s trvalým pobytom na Slovensku, alebo povolením na prechodný alebo trvalý pobyt. Táto osoba nemôže mať priznaný predčasný starobný dôchodok. Výška dobrovoľného dôchodkového poistenia mesačne na starobné poistenie je 18% z vymeriavacieho základu, na invalidné poistenie mesačne 6% z vymeriavacieho základu a na poistenie do rezervného fondu solidarity mesačne vo výške 4,75% z vymeriavacieho základu. Vymeriavací základ na platenie poistného pre dobrovoľné dôchodkové poistenie si určuje fyzická osoba v rozmedzí od minimálneho po maximálny vymeriavací základ. Od 1.1.2012 je určený:

  • Minimálny vymeriavací základ v sume 339,89 eur
  • Maximálny vymeriavací základ na platenie poistného na dôchodkové poistenie a na platenie poistného do rezervného fondu solidarity v sume 3076,00 eur

Tretím typom dobrovoľného poistenia je samostatné dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti. Pri tomto type poistenia došlo od 1.februára 2012 k zmenám. Po novom sa na tento typ poistenia môže prihlásiť len samostatne zárobkovo činná osoba (SZČO), ktorá:

  • Má trvalý pobyt, príp. povolenie na prechodný alebo trvalý pobyt na Slovensku
  • Je povinne nemocensky a dôchodkovo poistená
  • Alebo má prerušené povinné nemocenské a dôchodkové poistenie SZČO:
  • od 11. dňa potreby osobného a celodenného ošetrovania fyzickej osoby alebo potreby osobnej a celodennej starostlivosti o dieťa do skončenia tejto potreby
  • v období, v ktorom má nárok na rodičovský príspevok, ak podľa svojho vyhlásenia nevykonáva činnosť povinne nemocensky poistenej a povinne dôchodkovo poistenej SZČO
  • nemá priznaný starobný, predčasný starobný alebo invalidný dôchodok (z dôvodu poklesu schopnosti o 70%)
  • nemá priznaný invalidný dôchodok a nedosiahla dôchodkový vek

Výška odvodov pri dobrovoľnom poistení v nezamestnanosti sú 2% z vymeriavacieho základu, ktorý si SZČO stanovuje sama v rozpätí od minimálneho po maximálny vymeriavací základ (339,89 eur-3076,00 eur).

Prečo došlo k zmenám?

Dôvody zmien v dobrovoľnom sociálnom poistení sú prosté. Nedostatok finančných zdrojov zo strany Sociálnej poisťovne. Tá by už nedokázala dlhšie pokrývať rozdiely v prijatom poistnom a vyplatených dávkach, pretože tie sa z roka na rok zvyšovali.

RokPríjmy SP na DNPVýdavky SP z DNPRozdiel
20086,5 mil. eur11,3 mil. eur4,8 mi. eur
20099 mil. eur20,2 mil. eur11,2 mil. eur
201013,7 mil. eur38,8 mil. eur25,1 mil. eur

*SP- Sociálna poisťovňa; DNP- Dobrovoľné nemocenské poistenie

 

Dôvodom týchto rozdielov bol zle nastavený systém dobrovoľného nemocenského poistenia. Jeho sadzba bola do 31.1.2012 vo výške 4,4% zo zvoleného vymeriavacieho základu. V starom systéme mal poistenec nárok na nemocenskú dávku vo výške 55% zo zvoleného vymeriavacieho základu už po 9 mesiacoch. V prípade materského išlo až o 60% z vymeriavacieho základu. Takýto systém, kde si poistenec mohol vybrať samostatné dobrovoľné poistenie (nemocenské, dôchodkové, v nezamestnanosti) bol nespravodlivý k zamestnancom a SZČO. Pretože tí si museli platiť kompletné poistenie, ktoré zahŕňalo všetky tri druhy poistenia. Povinné nemocenské poistenie napĺňa v prípade zamestnaných a SZČO svoju podstatu, a síce zabezpečenie príjmu v prípade straty alebo zníženia príjmu.

Dobrovoľné poistenie naopak nemá v tomto opodstatnenie, keďže dobrovoľne poistená osoba v prípade práceneschopnosti alebo materstva žiadny príjem nestráca. Takýto systém bolo potrebné zmeniť, aby bol spravodlivý voči všetkým poistencom. Riešením je nový systém komplexného dobrovoľného poistenia, ktoré obsahuje všetky 3 dobrovoľné poistenia, ktoré sa do 31.1.2012 mohli platiť jednotlivo. Výška takéhoto poistenia sa zvýšila zo 4,4% na spomínaných 35,15% z vymeriavacieho základu. Po týchto zmenách by nemalo dochádzať v Sociálnej poisťovni k takým rozdielom ako doteraz, čo znamená, že usporené zdroje sa môžu použiť na zvýšenie materskej.

Zdenka Školniková

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

13. dôchodok ako sociálna dávka končí. Prezidentka podpísala zmenu, týka sa 1,47 milióna Slovákov

30. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

13. dôchodok ako sociálna dávka končí. Prezidentka podpísala zmenu, týka sa 1,47 milióna Slovákov

Prezidentka podpisom odobrila zmenu, ktorú nedávno schválil parlament. 13. dôchodok bude po novom riadnou dôchodkovou dávkou.

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

24. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

Štát prehodnocuje invalidné dôchodky. Je to dobrá správa pre ich poberateľov, vo väčšine prípadov dostanú desiatky až stovky eur navyše.

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

Parlament odsúhlasil zmenu zákona, ktorý upravuje podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Jedna skupina ľudí urobí najlepšie, ak odíde do dôchodku do 15. mája 2024.

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

19. 4. 2024 | Redakcia

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

Koncom minulého mesiaca vláda predložila návrh na zmenu výpočtu minimálnej mzdy. Podľa neho by sa minimálna mzda mala počítať ako 60 % z priemernej mzdy, čo by znamenalo, že v roku... celý článok