Novela dôchodkového sporenia: Zmeny od 1. apríla 2012

Zdenka Školniková | rubrika: Článok | 24. 10. 2011
Poslanci NR SR odsúhlasili 14.septembra v poradí už 21. noveluo starobnom dôchodkovom sporení. Druhý dôchodkový pilier zaznamenáviacero zmien, čo sa týka fondov, garancií, minimálnej doby sporeniaa vstupu do tohto piliera.
Novela dôchodkového sporenia: Zmeny od 1. apríla 2012

Zdroj: Shutterstock

Svoju účinnosť nadobudne už 1.novembra tohto roka, ale niektoré zmeny týkajúce sa fondov nadobudnú platnosť až 1.apríla budúceho roka 

Hlavným iniciátorom a autorom novely je minister práce Jozef Mihál. Dlho pripravovaná novela vznikala niečo vyše roka, minister práce ju vypracoval za pomoci svojich spolupracovníkov, odborníkov z ministerstva financií, NBS a odborníkov z praxe. Posledným bodom celého legislatívneho procesu by mala byť anuitná novela, ktorou bude zavedený vzorec na výpočet dôchodku z majetku sporiteľa. Kvalitu dlho pripravovanej novely nakoniec preverí až samotná prax.

Čo je cieľom novely?

Prvoradým cieľom všetkých zmien v dôchodkovom sporení, by podľa ministra práce malo byť to, že sporitelia získajú väčší profit. Ďalšími hráčmi na ťahu by teda mali byť Dôchodkové správcovské spoločnosti (DSS). Zmenami v systéme by sa medzi nimi mal zvýšiť konkurenčný boj o sporiteľov. Sporenie v druhom dôchodkovom pilieri teda prinesie viac sporiteľom ako samotným DSS- kám.

Pribudne 4.fond

Doteraz sme si na dôchodok mohli sporiť v troch fondoch – v konzervatívnom, vyváženom a rastovom. Všetky tri fondy boli garantované. Po novom si budeme môcť sporiť až v štyroch fondoch. Konzervatívny fond sa zmení  na dlhopisový a zostanú v ňom garancie. Vyvážený fond sa premenuje na zmiešaný fond, zmenou bude to, že už nebude garantovaný. Rastový fond taktiež stratil garancie a po novom sa bude nazývať akciový fond. Novinkou vo fondoch bude novo vzniknutý indexový fond, ktorý nebude garantovaný. Je určený hlavne pre mladších investorov, ktorí sú ochotní podstúpiť vyššie riziko s cieľom získania vyšších výnosov.

Poplatky takisto  v neprospech DSS

Výška poplatku za správu sa nebude meniť pri zmiešanom a akciovom fonde, ostáva vo výške 0,3% z čistej hodnoty majetku. Výnosový poplatok pri týchto dvoch fondoch sa tak isto nemení, zostane na úrovni 5,6%. Zmena nastane pri garantovanom dlhopisovom fonde, kde sa poplatok zo zhodnotenia úplne zruší a poplatok za správu ostane vo výške 0,3% z čistej hodnoty majetku. Pri indexovom fonde podobne ako pri dlhopisovom bude výnosový poplatok nulový a poplatok za správu bude najnižší aký kedy v systéme bol, a síce 0,2% z čistej hodnoty majetku.

Mladí budú mať čas na rozmyslenie

Mladí ľudia budú do systému dôchodkového sporenia zaradení automaticky. Doteraz tomu tak nebolo. Po zavedení sociálnou poisťovňou do II. piliera budú mať šesť mesiacov na to, aby si vybrali jednu z Dôchodkových správcovských spoločností a uzavreli s ňou zmluvu. V prípade, že tak nevykonajú, Sociálna poisťovňa to urobí za nich. Podľa tzv. abecedného princípu bude prideľovať sporiteľov do jednotlivých DSS, aby ich mali približne rovnaký počet. Mladí ľudia budú mať až dva roky na to, aby sa rozhodli, či chcú v II. pilieri ostať alebo z neho vystúpia. Okrem toho sa mladí môžu rozhodnúť, či si budú na dôchodok sporiť v jednom fonde alebo v dvoch. V prípade, že sa rozhodnú pre dva fondy, jedným z nich musí byť garantovaný dlhopisový fond.

Zmení sa aj toto

Zmenou pri sporení v II. dôchodkovom pilieri bude minimálna doba sporenia, ktorá sa skráti z 15 rokov na 10. Teda na získania nároku na dôchodok budeme šetriť kratšie.

Úspešným bol aj návrh poslanca Ľudovíta Kaníka, ktorý hovorí, že DSS môžu pri zmiešaných a akciových fondoch investovať aj do cenných papierov naviazaných na komodity a tiež do podielových fondov nehnuteľností- maximálne však do výšky 20% z hodnoty majetku fondu. 80% hodnoty majetku akciového fondu budú tvoriť dlhopisy a peňažné investície.

Zlé načasovanie?

Pri všetkých zmenách v II. dôchodkovom pilieri a jeho fondoch sa naskytá otázka, či sú tieto zmeny dobre načasované. Aktuálne sa akciové trhy nachádzajú v situácii, kedy dochádza k veľkým výkyvom, čo nie je dobré pre sporiteľov a zhodnotenie ich peňazí. Doteraz museli DSS- ky v prípade nepriaznivého vývoja vyrovnávať prípadné straty z vlastných zdrojov. Po novom to už ale platiť nebude, keďže zmiešané a akciové fondy už garantované nebudú.

Ako sa budú ďalej vyvíjať jednotlivé fondy, nie je ľahké predpovedať. Najpravdepodobnejšie však je, že budúci rok dôjde k ďalšej recesii a spomaleniu viacerých svetových ekonomík- Európu nevynímajúc, teda vysloviť jednoznačné odporúčanie, do ktorých fondov investovať  nie je možné.

Zdenka Školniková

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

13. dôchodok ako sociálna dávka končí. Prezidentka podpísala zmenu, týka sa 1,47 milióna Slovákov

30. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

13. dôchodok ako sociálna dávka končí. Prezidentka podpísala zmenu, týka sa 1,47 milióna Slovákov

Prezidentka podpisom odobrila zmenu, ktorú nedávno schválil parlament. 13. dôchodok bude po novom riadnou dôchodkovou dávkou.

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

24. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

Štát prehodnocuje invalidné dôchodky. Je to dobrá správa pre ich poberateľov, vo väčšine prípadov dostanú desiatky až stovky eur navyše.

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

Parlament odsúhlasil zmenu zákona, ktorý upravuje podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Jedna skupina ľudí urobí najlepšie, ak odíde do dôchodku do 15. mája 2024.

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

19. 4. 2024 | Redakcia

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

Koncom minulého mesiaca vláda predložila návrh na zmenu výpočtu minimálnej mzdy. Podľa neho by sa minimálna mzda mala počítať ako 60 % z priemernej mzdy, čo by znamenalo, že v roku... celý článok