Dôchodkový systém v USA

Petr Gola | rubrika: Článok | 22. 12. 2011
Štátne penzia v USA je nižšia než v členských krajinách EU. Napriek tomu je životná úroveň penzistov vysoká. Cez 80 % Američanov si na penziu sporí a investuje od 30 rokov veku života. Ako funguje dôchodkový systéme v USA?
Dôchodkový systém v USA

Zdroj: Shutterstock

Dôchodkový systém v USA je pomerne zložitý. Existuje tu množstvo dobrovoľných dôchodkových programov. Zamestnávatelia sú často taktiež zapojení na výplate zamestnaneckých penzií. Dobrovoľný dôchodkový program v USA je veľmi široký. Štátna penzia je v rámci krajín OECD jedna z najnižších. Súkromné fondy v USA držia jedny z najvyšších aktív (76 % k HDP), napr. vo Veľkej Británii (78 % k HDP) a v Kanade (55% k HDP).

Podmienky pre priznanie štátnej penzie

Pre priznanie štátneho dôchodku musia Američania splniť dve zákonné podmienky: dosiahnuť dôchodkového veku a získať potrebnú dobu poistenia.

  • dôchodkový vek

Dôchodkový vek sa v USA postupne zvyšuje z 66 na 67 rokov. Od roku 2022 tak budú Američani odchádzať do dôchodku v 67 rokoch.

  • potrebný počet rokov poistenia

Pre priznanie dôchodkov je potrebné získať 35 rokov. Čím vyššiu dobu poistenia občan získa, tým vyššiu penziu bude mať, pretože doba poistenia ovplyvňuje výšku dôchodku. V produktívnom veku odvádzajú Američania zo svojho príjmu sociálne poistenie, ktoré je oproti európskym pomerom nízke. Američania teda v produktívnom veku majú vyššiu čistú mzdu z dôvodov nižších odvodov na poistnom. Súčasne však závisí životná úroveň Američanov v penzii viac na vlastných úsporách a investíciách než v Európe. V USA je zavedené jednotné sociálne poistenie. Zamestnanec odvádza na sociálnom poistení 7,7 % zo svojej hrubej mzdy a zamestnávatelia v závislosti na výške mzdy zamestnanca (pri priemernej mzde je to 9,7 %).

Skorší a neskorší odchod do dôchodku

Do predčasného dôchodku je možné odísť v 62 rokoch. Krátenie predčasnej penzie je však značné a dosahuje 6,6 % za každý rok predčasnosti. Vzhľadom k nízkej predčasnej penzii je tak odchod do predčasného dôchodku pre mnoho Američanov finančne nemožný. V Amerike tak odchádza do predčasného dôchodku menej ľudí než v Európe. Ak občan ďalej pracuje po dosiahnutí dôchodkového veku, tak je jeho mesačná penzia zvýšená o 8 % za každý rok čo pracuje navyše nad dôchodkový vek.

Výška dôchodku

Výpočtovú formulu ovplyvňuje redukcia, preto s vyšším príjmom klesá náhradový pomer medzi dôchodkom a dosahovaným príjmom. Čistá penzia priemernej mzdy dosahuje 50 % čistého príjmu dosahovaného pred odchodom do dôchodku. Práve posudzovanie čistého dôchodku a čistej mzdy je najpresnejšie. Dôchodky totiž podliehajú výrazne nižšiemu zdaneniu než mzdy. Je teda správne porovnávať čistý dôchodok a čistú mzdu.

Výška štátneho dôchodku v závislosti na príjme

Tabuľka: Výška štátneho dôchodku v závislosti na príjme - dosahovaný príjem (% z priemernej mzdy)

 50 %75 %100 %150 %200 %
Náhradový pomer 63,8 %54,7 %50,0 % 46,6 %40,3 %

Prameň: OECD, Pensions at a Glance 2011, United States

Američania poberajú penziu v priemere 19 rokov

Americký dôchodkový systém je pre štátnu pokladňu lacnejší než v krajinách EU. Štátne výdavky spojené s výplatou dôchodkov dosahujú 6,0 % HDP. Priemer všetkých členských krajín OECD je pritom 7,2 % HDP. Dôvody sú dva: nízka štátna penzia a nižší počet penzistov v populácii. V USA žije 21,1 % občanov starších 65 rokov (napr. v Japonsku 35,5 %). V nasledujúcich rokoch sa však počet občanov starších 65 rokov bude vďaka silnej povojnovej generácii zvyšovať, čo zvyšší tlak na penzijné výdavky. Očakávaná dĺžka života novorodenca je v USA 82,6 rokov (v krajinách OECD 78,9 rokov). S rastúcim vekom stredná dĺžka života stúpa, pretože sú prekonané riziká úmrtia v kojeneckom veku. Američania starší 65 rokov majú už strednú dĺžku života 85,7 rokov (v krajinách OECD 83,1 rokov)

Pramene:
• OECD, Pensions at a Glance 2011, United States
• OECD, Tax database

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+8
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Prehľad: Týchto dôchodcov štát v roku 2024 zasype peniazmi

10. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Prehľad: Týchto dôchodcov štát v roku 2024 zasype peniazmi

Dôchodcom, ktorí dostávajú štedré penzie, štát ešte pridá. Reč je o výsluhových dôchodkoch, ku ktorým sa pridáva starobná penzia a tučný trinásty dôchodok.

Druhý pilier môže časť Slovákov pripraviť o peniaze. Koho sa to týka?

7. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Druhý pilier môže časť Slovákov pripraviť o peniaze. Koho sa to týka?

Namiesto dôchodku sklamanie. Sporenie v druhom pilieri niektorým Slovákom nielenže neprinieslo lepší dôchodok, ale dokonca im ho znížilo. Niektorým dokonca vzal 2. pilier šancu na odchod... celý článok

Viac ako 125 000 dôchodcov čaká prekvapenie od štátu, dostanú peniaze navyše

6. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Viac ako 125 000 dôchodcov čaká prekvapenie od štátu, dostanú peniaze navyše

Sociálna poisťovňa v súčasnosti vykonáva prepočet predčasných starobných dôchodkov pre poistencov, ktorí splnili podmienku 40 odpracovaných rokov pred dovŕšením dôchodkového veku a... celý článok

Slovákom zarobil dve miliardy eur, vlády ho masakrovali. Druhý pilier oslavuje 20 rokov

6. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovákom zarobil dve miliardy eur, vlády ho masakrovali. Druhý pilier oslavuje 20 rokov

Vo svete ide o bežnú súčasť systému dôchodkového zabezpečenia, na Slovensku sa naň stále pozeráme s nedôverou. Pre početné zásahy dnes vynáša o celé miliardy menej, než by mohol.

Dôchodcovia, pozor: Májový termín výplaty dôchodkov sa posúva

3. 5. 2024 | Redakcia

Dôchodcovia, pozor: Májový termín výplaty dôchodkov sa posúva

Sociálna poisťovňa vyplatí dôchodky o deň skôr z dôvodu štátneho sviatku. Platí to pre poberateľov dôchodkov, ktorí si preberajú dôchodky v hotovosti na pošte.