Prehľad: Týchto dôchodcov štát v roku 2024 zasype peniazmi

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 10. 5. 2024
Dôchodcom, ktorí dostávajú štedré penzie, štát ešte pridá. Reč je o výsluhových dôchodkoch, ku ktorým sa pridáva starobná penzia a tučný trinásty dôchodok.
Prehľad: Týchto dôchodcov štát v roku 2024 zasype peniazmi

Zdroj: Archív Canva/Robert Kneschke

Slovensko je v roku 2024 hotový raj pre dôchodcov. Čoskoro začnú platiť zmeny, z ktorých najväčšou je zavedenie trinásteho dôchodku ako riadnej dôchodkovej dávky. Tešiť sa môžu najmä seniori, ktorí dosiahli dôchodkový vek a zároveň pôsobili v silových zložkách štátu. Okrem výsluhového dôchodku môžu poberať aj starobný dôchodok a dostanú aj trinásty dôchodok.

Výsluhoví dôchodcovia dostanú finančnú injekciu

Slovenskí výsluhoví dôchodcovia, ktorí sa môžu pochváliť dlhoročnou službou v rôznych silových zložkách, sa môžu tešiť na významné zmeny, ktoré sa týkajú ich dôchodkov. 

Vypočítajte si, koľko peňazí dostanete v decembri

Výpočet 13. dôchodku

Ďalšie kalkulačky

 

Výsluhoví dôchodcovia by mali v tomto roku dostať 13. dôchodok vo výške 606,30 eura, čo predstavuje významný finančný príspevok pre mnohých z nich. Toto rozhodnutie je súčasťou vládnej novely zákona o sociálnom poistení, ktorá bola schválená Národnou radou SR. Novelizácia zákona zahŕňa aj poberateľov invalidného výsluhového dôchodku a ďalších výsluhových dôchodkov, ako sú vdovské, vdovecké a sirotské dôchodky.

„Trinásty dôchodok dostanú aj bývalí príslušníci bezpečnostných zborov. Vyhoveli sme aj združeniam, ktoré zastrešujú invalidných seniorov a to tak, že poberatelia, ktorí už dosiahli dôchodkový vek, dostanú 13. dôchodok vo výške 606,30 eura," povedal minister práce Erik Tomáš na tlačovej besede.

„Ide o poberateľov výsluhového dôchodku, ktorí dovŕšili dôchodkový vek podľa všeobecných predpisov o sociálnom poistení, o poberateľov invalidného výsluhového dôchodku, vdovského výsluhového dôchodku, vdoveckého výsluhového dôchodku a sirotského výsluhového dôchodku,“ vysvetlil pre TREND hovorca rezortu vnútra Matej Neumann.

Z dôvodu rovnakého zaobchádzania s poberateľmi penzií podľa zákona o sociálnom poistení silové zložky navrhli poskytnúť 13. dôchodok aj tejto skupine poberateľov, bez ohľadu na to, kto je ich platiteľom.

Bonusom bude aj valorizácia

Okrem 13. dôchodku dostanú bývalí vojaci, policajti a ďalší veteráni viac peňazí počas roka. Výsluhové a všetky ostatné dôchodky sa tento rok v júli zvýšia o 14,5 percenta. Táto valorizácia predstavuje pre štát značné finančné zaťaženie, ktoré má hodnotu približne 40 miliónov eur.  

Výsluhové dôchodky na Slovensku

Počet poberateľov výsluhového dôchodku na Slovensku sa postupne zvyšuje. V roku 2021 si výsluhový dôchodok vyplácalo 19 335 osôb, v roku 2022 to bolo 20 135 osôb a v roku 2023 už 20 639 osôb.

Čo sa týka spôsobu výpočtu výsluhovej renty na Slovensku, systém je postavený na základe počtu odpracovaných rokov:

  • Za 25 rokov služby dosiahne výsluhový dôchodok 37,5% z výsluhového základu.
  • Za každý ďalší rok od 26. do 30. roku vrátane sa výsluhový dôchodok zvyšuje o 2% za každý rok.
  • Od 31. do 35. roku vrátane je to zvýšenie o 3% za každý rok.
  • Od 36. roku služby sa výsluhový dôchodok zvyšuje o 0,5% za každý ďalší odpracovaný rok až do maximálnej možnej výšky, ktorá je 65% základu.

 

Zdroje: Databáza poberateľov dávok výsluhového zabezpečenia, Ministerstvo vnútra SR, echo24.cz

 

Vojaci, policajti a hasiči majú právo získať výsluhový dôchodok už po 25 rokoch služby, čo je zmena oproti pôvodnej hranici 15 rokov. Po týchto 25 rokoch majú nárok na dôchodok vo výške 37,5 percenta svojej mzdy. Ak po skončení svojej služby pracujú ešte aj v civilnom sektore, štát predpokladá, že po dosiahnutí veku pre odchod do dôchodku budú môcť dostávať aj ďalší dôchodok zo Sociálnej poisťovne.

Novela zákona o sociálnom poistení by sa však potrebovala zosúladiť s judikatúrou Najvyššieho súdu SR. Ministerstvo práce analyzovalo nesúlad medzi súčasným stavom a judikatúrou a dospelo k záveru, že je potrebné prispôsobiť zákon tak, aby bol spravodlivý pre všetkých. V praxi to znamená, že ministerstvo chce zmeniť spôsob, ako sa vypočítava výška dôchodku pre tých, ktorí majú zároveň výsluhový dôchodok a príspevky zaplatené do sociálneho poistenia. Cieľom je zaistiť, aby bol výpočet dôchodku spravodlivý a konzistentný pre všetkých, čo by sa malo odraziť v najbližšej novele zákona.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Peniaze z 2. piliera nech sa radšej investujú u nás, ako v USA, hovorí minister Tomáš

20. 5. 2024 | Redakcia

Peniaze z 2. piliera nech sa radšej investujú u nás, ako v USA, hovorí minister Tomáš

Dane sa zvyšovať nebudú, ale je možné že pribudnú úplne nové dane. Povedal to minister práce Erik Tomáš. Zároveň prisľúbil, že vláda nebude brať ľuďom nasporené peniaze v druhom pilieri.... celý článok

Rodičovský dôchodok sa blíži. Čoskoro sa začne vyplácať po novom

17. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Rodičovský dôchodok sa blíži. Čoskoro sa začne vyplácať po novom

Sociálna poisťovňa čoskoro začne vyplácať rodičovské dôchodky za rok 2024, čo prinesie významnú finančnú podporu pre dôchodcov, ktorí vychovali deti. Tento nový systém prináša viacero... celý článok

Hýčkanie a opatera pre slovenských dôchodcov: Od tohto dátumu si výrazne prilepšia

17. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Hýčkanie a opatera pre slovenských dôchodcov: Od tohto dátumu si výrazne prilepšia

Byť dôchodcom na Slovensku v roku 2024 je ako vyhrať v lotérii. Tým, čo šli do predčasného dôchodku pred viac ako rokom, sa prepočítajú sumy. Od júla ich čaká valorizácia a v decembri... celý článok

PREHĽAD zmien v predčasných dôchodkoch od 15. mája 2024

13. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

PREHĽAD zmien v predčasných dôchodkoch od 15. mája 2024

Od 15. mája 2024 vstupujú do platnosti zmeny v dôchodkovom systéme. Predčasné dôchodky budú pre mnohé mladšie generácie nedostupné. Zároveň sa mení spôsob výpočtu ich výšky.

Viac ako 125 000 dôchodcov čaká prekvapenie od štátu, dostanú peniaze navyše

6. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Viac ako 125 000 dôchodcov čaká prekvapenie od štátu, dostanú peniaze navyše

Sociálna poisťovňa v súčasnosti vykonáva prepočet predčasných starobných dôchodkov pre poistencov, ktorí splnili podmienku 40 odpracovaných rokov pred dovŕšením dôchodkového veku a... celý článok