Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

Redakcia | rubrika: Článok | 9. 5. 2024
Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala dve novely, ktoré sa týkajú podnikania a investícií. Novela pre podnikateľov odstráni administratívnu záťaž a byrokraciu. Zároveň sa menia pravidlá obchodovania na burze podľa európskych predpisov.
Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

Zdroj: Reprofoto: Facebook/ZuzanaČaputová

Menia sa pravidlá pre kryptomeny aj pre podnikanie. Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová podpísala nové zákony, ktoré zlepšujú podnikateľské prostredie a upravujú podmienky obchodovania s cennými papiermi a kryptomenami. 

Podnikateľom ubudne byrokracia

Novela zákona by mala priniesť významné úľavy, najmä v energetickom sektore a pri obchodovaní so striebrom. Umožní odborne spôsobilým osobám vykonávať funkciu povereného zástupcu pre až troch držiteľov povolenia na podnikanie v energetike. Ďalšou významnou zmenou je zrušenie povinnosti obchodníkov so striebrom disponovať určeným meradlom. Taktiež novela vylučuje zosnulé osoby z pôsobnosti zákona o ochrane osobných údajov, čím sa znižuje byrokratická záťaž spojená s uchovávaním údajov o nebohých. 

„Z celkového množstva doručených podnetov sa predloženým materiálom iniciuje splnenie 199 opatrení. Z toho deväť bolo premietnutých do paragrafového znenia návrhu zákona a ďalších 190 sa MH SR podarilo presadiť prostredníctvom pripomienok uplatnených v procese medzirezortného pripomienkového konania alebo dohodou na plnení vlastnou legislatívou vecne príslušného gestora," uviedol rezort v dôvodovej správe.

Podnety na zmeny zbieralo ministerstvo priamo od podnikateľov. Ministerstvo hospodárstva SR intenzívne spolupracovalo s verejnosťou a podnikateľskou komunitou na identifikácii oblastí, kde je možné byrokraciu redukovať. Výsledkom tejto spolupráce je splnenie 199 konkrétnych opatrení, z ktorých deväť bolo priamo zakomponovaných do nového zákona a ďalších 190 sa podarilo implementovať cez medzirezortné pripomienkové konania alebo dohody.

Reformy sa dotýkajú predovšetkým znižovania neúmerne vysokých administratívnych a nepriamych finančných nákladov, ktoré podnikatelia museli doteraz znášať. Súčasťou zmeny je aj elektronizácia procesov, ktorá by mala zvýšiť flexibilitu a efektivitu pri riešení rôznych situácií, s ktorými sa podnikatelia stretávajú.

Celková predpokladaná úspora z týchto opatrení dosahuje približne 650 000 eur, avšak už realizované opatrenia by mali priniesť úspory vo výške až 13,5 milióna eur. Tento krok predstavuje zásadné zlepšenie pre podnikateľské prostredie na Slovensku a signalizuje pokračujúce úsilie vlády o podporu efektívneho hospodárskeho rozvoja krajiny.

Zmeny v obchodovaní s kryptomenami

Prezidentka Slovenskej republiky, Zuzana Čaputová tiež podpísala dôležitú novelu zákona o cenných papieroch a investičných službách, ktorá prináša podstatné zmeny v regulácii finančných nástrojov založených na technológii distribuovanej databázy transakcií (DLT), známej aj ako blockchain. Tento krok je významným rozšírením existujúcej legislatívy, ktoré odzrkadľuje rastúci význam digitálnych technológií v finančnom sektore.

Táto novela zákona umožní Slovensku prevziať do svojho právneho rámca európske nariadenia týkajúce sa DLT. Táto technológia, zahrnujúca aj blockchain, je základom pre rôzne kryptomeny ako bitcoin a umožňuje decentralizovanú evidenciu vlastníckych práv, čo je veľkým krokom vpred pre transparentnosť a bezpečnosť finančných transakcií.

Novela tiež obsahuje úpravy získané z aplikačnej praxe a skúseností s implementáciou rôznych európskych smerníc. Jednou z hlavných noviniek je umožnenie burze obchodovať s cennými papiermi s nízkym rizikovým profilom, ktoré nie sú zahrnuté na regulovanom trhu alebo v mnohostrannom obchodnom systéme organizovanom burzou.

Ďalej novela zákona pristupuje k prísnejším opatreniam proti legalizácii výnosov z trestnej činnosti a financovaniu terorizmu, obzvlášť pri emitovaní dlhopisov, ktoré nevyžadujú predloženie prospektu a sú vydané právnickou osobou, ktorá nie je regulovaným subjektom alebo jej akcie nie sú verejne obchodovateľné.

Novela zákona o cenných papieroch a investičných službách nadobudne účinnosť väčšinou od 1. júna 2024, s výnimkou niektorých bodov, ktoré majú odloženú účinnosť do 1. januára 2025. 

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Bitcoin čoskoro prekoná hodnotu milión dolárov, tvrdí známa tvár kryptosveta

15. 5. 2024 | Marek Rodák/Kryptomagazín.sk

Bitcoin čoskoro prekoná hodnotu milión dolárov, tvrdí známa tvár kryptosveta

Jack Dorsey, spoluzakladateľ Twitteru a veľký priekopník kryptomien, tvrdí, že hodnota Bitcoinu prerazí strop v podobe milióna dolárov. Za jeho názorom je naozaj dobrý dôvod.

Vo svete kryptomien sa chystá niečo veľké, naznačuje to typický signál

2. 5. 2024 | Marek Rodák/Kryptomagazín.sk

Vo svete kryptomien sa chystá niečo veľké, naznačuje to typický signál

Kryptomeny sa chystajú podľa analytikov na veľkú udalosť. Je ňou altcoinová sezóna. Zistili to podľa poplatkov na sieti Ethereum.

Týždeň s kryptomenami: Hrajkanie sa s bitcoinom pokazilo ceny, halving je v tom nevinne

29. 4. 2024 | Tomáš Krause

Týždeň s kryptomenami: Hrajkanie sa s bitcoinom pokazilo ceny, halving je v tom nevinne

Polovičná hodnota nezvýšila cenu bitcoinu, ale ako sa zdraželi transakcie! Zatkli autorov peňaženky Samourai, MMF chváli bitcoin, Švajčiari ho (niektorí) chcú zapísať do ústavy a zakladateľ... celý článok

Bitcoin oslavuje 15 rokov, zakladateľ FTX čelí až 115 rokom väzenia...

7. 11. 2023 | Redakcia

Bitcoin oslavuje 15 rokov, zakladateľ FTX čelí až 115 rokom väzenia...

Pred 15 rokmi bola publikovaná biela kniha o bitcoinoch, zakladateľ FTX je vinný a hrozí mu 115 rokov väzenia, vyhľadávanie frázy o bitcoinoch na Googu prudko rastie, phishing útočí... celý článok

20 bitcoinov za jednu transakciu? Bitcoin má nový rekor

18. 9. 2023 | Redakcia

20 bitcoinov za jednu transakciu? Bitcoin má nový rekor

Vo svete krypta sa stále niečo deje. Investori v tomto odvetví už sú zvyknutí na rýchle a prudké zmeny, ale aj ich vie niekedy situácia zaskočiť. Minulý týždeň bol skutočne bohatý na... celý článok