Slovákom zarobil dve miliardy eur, vlády ho masakrovali. Druhý pilier oslavuje 20 rokov

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 6. 5. 2024
Vo svete ide o bežnú súčasť systému dôchodkového zabezpečenia, na Slovensku sa naň stále pozeráme s nedôverou. Pre početné zásahy dnes vynáša o celé miliardy menej, než by mohol.
Slovákom zarobil dve miliardy eur, vlády ho masakrovali. Druhý pilier oslavuje 20 rokov
Druhý pilier na Slovensku oslavuje 20 rokov
Zdroj: DALL·E/IvanaS

Za uplynulých dvadsať rokov od zavedenia druhého piliera v Slovenskej republike sa podarilo správcom úspor zhodnotiť vklady sporiteľov o dve miliardy eur. Informuje o tom Asociácia dôchodkových správcovských spoločností.

Zo Sociálnej poisťovne previedli k DSS príspevky sporiteľov vo výške 13,5 miliardy eur, pričom 1,1 miliardy eur sa ľuďom vrátili pri otvoreniach. Celkovo DSS prijali 12,4 miliardy eur a zhodnotili ich na takmer 14 miliárd eur do konca roka 2023. Okrem toho od roku 2015 vyplatili sporiteľom dôchodky z druhého piliera v objeme viac ako 300 miliónov eur.

V roku 2023 si druhý pilier dôchodkového systému na Slovensku vybralo rekordných takmer 95-tisíc ľudí. Tento rok zaznamenal druhý najvyšší prírastok nových účastníkov od zavedenia systému. V súčasnosti šetrí v druhom pilieri takmer 70 % pracujúcej populácie. Viac ako polovica ich úspor sa investuje do indexových fondov, ktoré sú efektívnejšie pri zhodnocovaní majetku.

 

20 rokov druhého piliera v číslach

Druhý pilier dôchodkového systému na Slovensku ponúka aj možnosť dedenia úspor. Od jeho zavedenia bolo vyplatených 127 miliónov eur na dedičstvá, s ročne rastúcou sumou, ktorá sa približuje k 20 miliónom eur.

Čo sa týka dôchodkov, od roku 2015 boli vyplatené sumy vo výške 305 miliónov eur, z čoho viac ako 90 % boli jednorazovéi výplaty. V roku 2023 dosiahol objem vyplatených dôchodkov viac ako 126 miliónov eur. „Stanovisko správcov úspor v diskusii o výhodnosti zotrvania je jednoznačné – druhý pilier považujeme za nevyhnutnú súčasť moderného dôchodkového systému,“ uviedol Miroslav Kotov, predseda Asociácie dôchodkových správcovských spoločností. „Súčasné nastavenie druhého piliera podporuje výkonnosť a zhodnotenie budúcich dôchodkov. Očakávame doplnenia legislatívnych podmienok pre výplatnú fázu, ale to, čo najviac potrebujú sporitelia, je stabilita a výkonný druhý pilier.“

Odvody do takzvaného prvého piliera putujú do Sociálnej poisťovne, kde sa ale peniaze nezhodnocujú. Používajú sa na vyplatenie súčasných dôchodkov a ďalších dávok, ktoré vypláca štát. V druhom pilieri si sporiteľ odkladá časť odvodov sám pre seba. Po splnení podmienok na starobný dôchodok sa mu peniaze z neho vyplácajú, pričom počas doby sporenia sa zhodnocujú obchodovaním na svetových trhoch.

Masaker druhého piliera

Druhý pilier za 20 rokov toho na Slovensku prežil mnoho. Bývalý minister Jozef Mihál ich spracoval do prehľadnej tabuľky. Zmeny v druhom pilieri stáli sporiteľov miliardy eur. Dnes je v druhom pilieri približne 15 miliárd eur, no môžeme sa len domnievať, koľko peňazí by v ňom sporitelia mali bez minulých zásahov. 

„Za dvadsať rokov prešiel tento zákon spolu 53 úpravami, či už to boli kľúčové novelizácie, alebo technické zmeny. V súčasnosti si v druhom pilieri sporí vyše 70 percent pracujúcej populácie, na Slovensku pôsobí päť dôchodkových správcovských spoločností a zhodnocujú úspory vo výške viac ako 14 miliárd eur,“ upozorňuje Asociácia dôchodkových správcovských spoločností (ADSS), ktorú cituje denník Pravda.

Ako uviedol finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik pre RTVS, veľkým úderom pre druhý pilier bol presun úspor z rizikových do garantovaných dlhopisových fondov. „Odhadom ekonómov ide o sumu cca. 3,5 až sedem miliárd eur, o ktorú sporitelia prišli týmto automatickým presunom,“ priblížil analytik.

Denník Pravda pripomína, že práve toto je dôvodom, prečo sú vyplácané dôchodky z 2. piliera dnes také nízke. Z údajov ADSS vyplýva, že v priebehu 20 rokov dosahovali garantované fondy ročné zhodnotenie medzi 1,05 % a 1,88 %. Negarantované fondy mali vyššie zhodnotenie, pohybujúce sa od 2,60 % do 10,18 %. Pri priemernej inflácii okolo 4 % sa ani nedá hovoriť o zhodnotení.

Najnovším zásahom je zníženie príspevku z 5,5 percenta na 4 %. „Napríklad, 25-ročný človek, ktorý by mal dnes mzdu 1 400 eur v hrubom, príde týmto zásahom o takmer 90 eur mesačne,“ dodal Marián Búlik. Čo bude s druhým pilierom počas tejto vlády, je naozaj záhadou. Kým premiér Robert Fico hovorí o mobilizácii finančných prostriedkov v dôchodkových sporeniach, minister práce Erik Tomáš popiera, že by sa chystala akákoľvek legislatíva meniaca 2. pilier.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Druhý pilier môže časť Slovákov pripraviť o peniaze. Koho sa to týka?

7. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Druhý pilier môže časť Slovákov pripraviť o peniaze. Koho sa to týka?

Namiesto dôchodku sklamanie. Sporenie v druhom pilieri niektorým Slovákom nielenže neprinieslo lepší dôchodok, ale dokonca im ho znížilo. Niektorým dokonca vzal 2. pilier šancu na odchod... celý článok

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

15. 3. 2024 | Redakcia

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

Začiatkom roku 2024 nastali významné zmeny v niekoľkých oblastiach, vrátane druhého piliera. V dôsledku snahy o zníženie deficitu verejných financií došlo k zníženiu príspevkovej sadzby... celý článok

Od mája je vstup do II. piliera povinný. Čo to znamená pre budúcich dôchodcov?

12. 5. 2023 | Marek Mittaš

Od mája je vstup do II. piliera povinný. Čo to znamená pre budúcich dôchodcov?

Rok 2023 prináša množstvo noviniek v oblasti dôchodkového poistenia. Jednou z nich je automatický vstup do piliera od 1. mája 2023. Koho sa táto zmena týka a aké sú možnosti, ak nie... celý článok

Vláda schválila ďalší odklad platenia odvodov. Dokedy ich treba zaplatiť?

28. 1. 2022 | Redakcia

Vláda schválila ďalší odklad platenia odvodov. Dokedy ich treba zaplatiť?

S cieľom zmiernenia ekonomických dopadov v dôsledku krízovej situácie, predložil rezort práce úpravu návrhu pre zabezpečenie príjmu rodín v čase pretrvávajúcej pandémie. Splatnosť odvodov... celý článok

Valorizácia a minimálny dôchodok? Štát vypláca penzistovi pre neho výhodnejší dôchodok

21. 1. 2022 | Redakcia

Valorizácia a minimálny dôchodok? Štát vypláca penzistovi pre neho výhodnejší dôchodok

Pri každoročnej valorizácii (zvyšovaní) minimálnych dôchodkov platia osobitné pravidlá. Sociálna poisťovňa nezvyšuje minimálny dôchodok, ktorý penzista poberá, ale pôvodný dôchodok,... celý článok