Kebab extrémne zdražel. Nemci za to grilujú Scholza a žiadajú cenový strop

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 9. 5. 2024
Ceny kultového pouličného jedla v Nemecku sa kvôli inflácii zvýšili. Kancelár Olaf Scholz sa kvôli tomu ocitol „na grile“. Ľudia ho žiadajú, aby na kebab platil cenový strop.
Kebab extrémne zdražel. Nemci za to grilujú Scholza a žiadajú cenový strop
V Nemecku narástli ceny kebabov na 8 až 10 eur za porciu.
Zdroj: Pixabay/Marcel Gnauk

Kebab je v Nemecku takmer národným streetfoodom. Aj keď vôec nejde o nemecké jedlo, spolu s tureckými prisťahovalcami sa tu dávno udomácnilo, podobne ako u nás vietnamské Pho. Kebab je už dnes súčasťou nemeckej gastrokultúry. Jedným z dôvodov jeho masívnej popularity je nízka cena. A práve to začína byť problém. Ako upozorňuje Guardian, v nemeckých médiách sú ceny kebabu nonstop na pretrase.

Döner kebab totiž poriadne zdražel. Nemecký kancelár Olaf Scholz preto čelí poriadnemu „grilovaniu“ zo strany verejnosti a najmä ľavicových politikov a hovorí sa o „dönerinflácii“. Scholza Nemci žiadajú o Dönerpreisbremse, teda zastropovanie cien kebabov.

Dönerinflácia je pre Nemcov neúnosná

Ceny kebabov sa v niektorých prípadoch vyšplhali až na 10 eur na porciu a to je naozaj veľa aj pre Nemcov. Predinflačné ceny sa totiž bežne pohybovali okolo 4 eur. Podľa (veľmi) ľavicovej strany Die Linke by Nemecko malo dokonca zaviesť na kebaby cenový strop podobne, ako platí cenový strop pri regulovaných nájmoch. Strana navrhuje cenu zastropovať na 4,90 za porciu a pre študentov a nemajetných ľudí dokonca na 2,90.

Deniz, predajca z kiosku neďaleko stanice Friedrichstraße v Berlíne, poznamenal, že cena za kebab stúpla z 3,90 eura na 7 eur za viac ako dva roky. Vysvetlil, že kvôli prudkému nárastu nákladov na prenájom, energie a potraviny boli nútení zvýšiť ceny. „Ľudia s nami neustále hovoria o 'Dönerflation', akoby sme ich klamali, ale my to neovplyvníme," uviedol Deniz, ktorého cituje Guardian.

Die Linke argumentuje, že každá domácnosť by mohla získať denne poukážky na kebab. Döner kebaby sú v Nemecku naozaj veľký biznis s ročným obratom 7 miliárd eur. Odhaduje sa, že každoročne sa v Nemecku zje 1,3 miliardy kusov, pričom len v Berlíne sa denne zje 400 000 kusov. Náklady na navrhovaný dotovací program by podľa výpočtov Die Linke dosiahli 4 miliardy eur ročne.

Kathi Gebel zo strany Die Linke pre BILD povedala, že „keď mladí ľudia žiadajú: Olaf, urob kebab lacnejším, nie je to nejaký internetový vtip, ale volanie o pomoc. Štát musí zasiahnuť, aby sa jedlo nestalo luxusným tovarom.“

Scholz doteraz neurobil nič

Poslankyňa Hanna Steinmüllerová z nemeckej strany Zelení, ktorá sa zvyčajne usiluje presvedčiť ľudí, aby sa vzdali mäsa, sa v parlamente vyjadrila k aktuálnej téme cien dönerov. Povedala, že pre mladých ľudí je táto téma rovnako dôležitá ako otázka, kam sa presťahujú, keď opustia rodičovský dom. "Vieme, že to nie je každodenná záležitosť pre mnohých z nás," povedala s tým, že aj keď sa kolegom môže zdať táto téma smiešna, ako zástupcovia voličov by mali poukazovať na rôzne perspektívy.

Scholz na iniciatívu cenového stropu na kebab zareagoval len pri jednej príležitosti, keď ho oslovil mladý muž tureckého pôvodu. „Platím 8 eur... povedz to Putinovi, chcem platiť 4 eurá." Scholz na to reagoval tým, že cenové kontroly nie sú "uskutočniteľné" v ekonomike slobodného trhu. Namiesto toho ocenil "dobrú prácu Európskej centrálnej banky" pri znižovaní inflácie.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

-1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

inflácia, Nemecko

Toto ste už čítali?

Nové colné pravidlá: Ako ovplyvnia nákupy z Aliexpress a Wish?

28. 7. 2023 | Marek Mittaš

Nové colné pravidlá: Ako ovplyvnia nákupy z Aliexpress a Wish?

Nákupy cez internet nám umožňujú získať prístup k tovaru z prakticky akéhokoľvek miesta na svete. Z pohľadu spotrebiteľa je celý proces jednoduchý – stačí otvoriť webovú stránku, vybrať... celý článok

Slovensko je proti zákazu spaľovacích motorov: Aké máme šance?

30. 5. 2023 | Marek Mittaš

Slovensko je proti zákazu spaľovacích motorov: Aké máme šance?

Dňa 18. 05. 2023 slovenský parlament prijal stanovisko týkajúce sa zákazu predaja spaľovacích motorov v EÚ. Toto stanovisko je v úplnom rozpore s tým, o čom hlasovala Slovenská republika... celý článok

Zadlžená Európa: Ako sme na tom s požičanými peniazmi?

10. 5. 2023 | Marek Mittaš

Zadlžená Európa: Ako sme na tom s požičanými peniazmi?

Na konci apríla dočasne poverený minister financií, Eduard Heger, predstavil hospodárenie štátu za rok 2022. Na tlačovej besede sa pochválil výnimočne dobrými hospodárskymi výsledkami.... celý článok

Nemecko vyplo posledné jadrové elektrárne: Prečo to robí a aký to bude mať dopad na Slovákov?

4. 5. 2023 | Marek Mittaš

Nemecko vyplo posledné jadrové elektrárne: Prečo to robí a aký to bude mať dopad na Slovákov?

Od 16. apríla 2023 Nemecko už nevyrába elektrinu z jadrových elektrární. Ukončenie využívania jadrovej energie bolo oznámené už v roku 2011. Aké dôvody stoja za týmto rozhodnutím a... celý článok

EÚ odpískala koniec spaľovacích motorov: Čo to bude znamenať pre Slovákov?

5. 4. 2023 | Marek Mittaš

EÚ odpískala koniec spaľovacích motorov: Čo to bude znamenať pre Slovákov?

Európska zelená dohoda má docieliť to, aby celá EÚ bola do roku 2050 uhlíkovo neutrálna. Kvôli dosiahnutiu tohto cieľa sa členské štáty EÚ rozhodli zakázať predaj spaľovacích motorov.... celý článok