Dôchodkový systém v USA

Petr Gola | rubrika: Článok | 22. 12. 2011
Štátne penzia v USA je nižšia než v členských krajinách EU. Napriek tomu je životná úroveň penzistov vysoká. Cez 80 % Američanov si na penziu sporí a investuje od 30 rokov veku života. Ako funguje dôchodkový systéme v USA?
Dôchodkový systém v USA

Zdroj: Shutterstock

Dôchodkový systém v USA je pomerne zložitý. Existuje tu množstvo dobrovoľných dôchodkových programov. Zamestnávatelia sú často taktiež zapojení na výplate zamestnaneckých penzií. Dobrovoľný dôchodkový program v USA je veľmi široký. Štátna penzia je v rámci krajín OECD jedna z najnižších. Súkromné fondy v USA držia jedny z najvyšších aktív (76 % k HDP), napr. vo Veľkej Británii (78 % k HDP) a v Kanade (55% k HDP).

Podmienky pre priznanie štátnej penzie

Pre priznanie štátneho dôchodku musia Američania splniť dve zákonné podmienky: dosiahnuť dôchodkového veku a získať potrebnú dobu poistenia.

  • dôchodkový vek

Dôchodkový vek sa v USA postupne zvyšuje z 66 na 67 rokov. Od roku 2022 tak budú Američani odchádzať do dôchodku v 67 rokoch.

  • potrebný počet rokov poistenia

Pre priznanie dôchodkov je potrebné získať 35 rokov. Čím vyššiu dobu poistenia občan získa, tým vyššiu penziu bude mať, pretože doba poistenia ovplyvňuje výšku dôchodku. V produktívnom veku odvádzajú Američania zo svojho príjmu sociálne poistenie, ktoré je oproti európskym pomerom nízke. Američania teda v produktívnom veku majú vyššiu čistú mzdu z dôvodov nižších odvodov na poistnom. Súčasne však závisí životná úroveň Američanov v penzii viac na vlastných úsporách a investíciách než v Európe. V USA je zavedené jednotné sociálne poistenie. Zamestnanec odvádza na sociálnom poistení 7,7 % zo svojej hrubej mzdy a zamestnávatelia v závislosti na výške mzdy zamestnanca (pri priemernej mzde je to 9,7 %).

Skorší a neskorší odchod do dôchodku

Do predčasného dôchodku je možné odísť v 62 rokoch. Krátenie predčasnej penzie je však značné a dosahuje 6,6 % za každý rok predčasnosti. Vzhľadom k nízkej predčasnej penzii je tak odchod do predčasného dôchodku pre mnoho Američanov finančne nemožný. V Amerike tak odchádza do predčasného dôchodku menej ľudí než v Európe. Ak občan ďalej pracuje po dosiahnutí dôchodkového veku, tak je jeho mesačná penzia zvýšená o 8 % za každý rok čo pracuje navyše nad dôchodkový vek.

Výška dôchodku

Výpočtovú formulu ovplyvňuje redukcia, preto s vyšším príjmom klesá náhradový pomer medzi dôchodkom a dosahovaným príjmom. Čistá penzia priemernej mzdy dosahuje 50 % čistého príjmu dosahovaného pred odchodom do dôchodku. Práve posudzovanie čistého dôchodku a čistej mzdy je najpresnejšie. Dôchodky totiž podliehajú výrazne nižšiemu zdaneniu než mzdy. Je teda správne porovnávať čistý dôchodok a čistú mzdu.

Výška štátneho dôchodku v závislosti na príjme

Tabuľka: Výška štátneho dôchodku v závislosti na príjme - dosahovaný príjem (% z priemernej mzdy)

 50 %75 %100 %150 %200 %
Náhradový pomer 63,8 %54,7 %50,0 % 46,6 %40,3 %

Prameň: OECD, Pensions at a Glance 2011, United States

Američania poberajú penziu v priemere 19 rokov

Americký dôchodkový systém je pre štátnu pokladňu lacnejší než v krajinách EU. Štátne výdavky spojené s výplatou dôchodkov dosahujú 6,0 % HDP. Priemer všetkých členských krajín OECD je pritom 7,2 % HDP. Dôvody sú dva: nízka štátna penzia a nižší počet penzistov v populácii. V USA žije 21,1 % občanov starších 65 rokov (napr. v Japonsku 35,5 %). V nasledujúcich rokoch sa však počet občanov starších 65 rokov bude vďaka silnej povojnovej generácii zvyšovať, čo zvyšší tlak na penzijné výdavky. Očakávaná dĺžka života novorodenca je v USA 82,6 rokov (v krajinách OECD 78,9 rokov). S rastúcim vekom stredná dĺžka života stúpa, pretože sú prekonané riziká úmrtia v kojeneckom veku. Američania starší 65 rokov majú už strednú dĺžku života 85,7 rokov (v krajinách OECD 83,1 rokov)

Pramene:
• OECD, Pensions at a Glance 2011, United States
• OECD, Tax database

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+8
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

15. 3. 2024 | Redakcia

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

Začiatkom roku 2024 nastali významné zmeny v niekoľkých oblastiach, vrátane druhého piliera. V dôsledku snahy o zníženie deficitu verejných financií došlo k zníženiu príspevkovej sadzby... celý článok

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

13. 3. 2024 | Barbora Magočová

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

Invalidný dôchodok môžete získať len vtedy, keď vám váš zdravotný stav značne znižuje schopnosť pracovať. Aké kritériá sa pri jeho posudzovaní v roku 2024 musia brať do úvahy? A ako... celý článok

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

5. 3. 2024 | Daniel Výcha

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

Trináste dôchodky sú neutíchajúcou témou, ktorou sa zaoberá nielen vláda, ale aj samotní dôchodcovia už niekoľko mesiacov. Minulý rok mali dôchodcovia dostať trináste dôchodky v plnej... celý článok

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

22. 2. 2024 | Daniel Výcha

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

Predčasný dôchodok láka mnohých. Má však určité obmedzenia, kvôli ktorým nemusí byť výhodný pre úplne každého. Pre ktoré skupiny ľudí sa oplatí v tomto roku ísť do predčasného dôchodku... celý článok

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

23. 1. 2024 | Marek Mittaš

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

Druhý pilier prejde v roku 2024 jednou výraznou zmenou, ktorá spôsobí, že si v ňom nasporíme menej. Od januára dôjde k trvalému zníženiu príspevkovej sadzby z 5,5 % na 4 %. Podľa vlády... celý článok