Aké sú povinnosti absolventov voči Sociálnej poisťovni

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 14. 7. 2010
Študenti by po ukončení svojho stredoškolského alebo vysokoškolského štúdia mali byť v dostatočnej miere oboznámení s povinnosťami voči Sociálnej poisťovni, ktoré pre nich vyplývajú. Môžu tak predísť mnohým neželaným komplikáciám a nedorozumeniam vyplývajúcich z chýbajúceho obdobia poistenia.
Aké sú povinnosti absolventov voči Sociálnej poisťovni

Zdroj: Shutterstock

Ukončením stredoškolského, resp. vysokoškolského štúdia sa môže absolvent ocitnúť v niekoľkých situáciách, ktoré sa týkajú vzťahu, resp. povinností k Sociálnej poisťovni. Často sa však stáva, že študenti o nich nemajú dostatok informácií, preto si stručne charakterizujeme každú z nich. Všetky platia rovnako pre absolventov stredných, ako aj vysokých škôl.
  • Absolvent nenachádza uplatnenie, stáva sa nezamestnaným

Tým, že absolvent nenachádza ihneď po ukončení štúdia pracovné uplatnenie, nevzniknú mu voči Sociálnej poisťovni žiadne povinnosti. Či sa v tomto prípade zaeviduje na úrade práce ako uchádzač o zamestnanie alebo nie (stane sa dobrovoľne nezamestnaným), je to v podstate jedno, pretože sociálne poistenie aj tak za neho nikto, resp. štát nebude platiť. Študentom ani počas štúdia, či už stredoškolského alebo vysokoškolského, štát sociálne poistenie (dôchodkové, nemocenské poistenie, poistenie v nezamestnanosti ) neplatí. Absolvent, ktorý si nenájde prácu alebo ostáva po ukončení štúdia dobrovoľne nezamestnaný, má možnosť platiť si poistné dobrovoľne sám.

  • Zamestná sa, poistné mu platí zamestnávateľ

Všetky povinnosti voči Sociálnej poisťovni bude za neho plniť konkrétny zamestnávateľ. Ak bol však pred nástupom do zamestnania dobrovoľne poistený (dôchodkové, nemocenské poistenie, poistenie v nezamestnanosti - či už na všetky alebo len na niektoré z nich), dobrovoľné poistenie mu automaticky nezaniká. Ak si ďalej poistné na dobrovoľné poistenie nechce platiť, musí sa z neho riadne odhlásiť. V prípade,  že by ho jedného dňa prestal platiť, stal by sa dlžníkom Sociálnej poisťovne.

  • Odchádza za prácou do zahraničia

Ak absolvent strednej alebo vysokej školy odchádza za pracovným uplatnením do zahraničia, má voči Sociálnej poisťovni záväzok len v prípade, že bol dobrovoľne poistený. Ak sa zamestná v členskej krajine Európskej únie a zamestnávateľ za neho bude platiť sociálne poistenie, musí si dobrovoľné poistenie zrušiť. Legislatíva únie totiž nepripúšťa existenciu povinného poistenia v jednej krajine a dobrovoľného poistenia v druhej krajine.

  • Stane sa samostatne zárobkovo činnou osobou

V prípade založenia živnosti vzniká samostatne zárobkovo činnej osobe povinnosť voči Sociálnej poisťovni v zmysle zákona o sociálnom poistení až 1.júla nasledujúceho roka. Ak sa čerstvý absolvent rozhodne založiť si živnosť v období od ukončenia svojho štúdia do konca roku 2010, pričom je jedno kedy, sociálne poistenie musí začať platiť až dňom 1. júla 2011.

Mladí ľudia, ba dokonca často ani ich rodičia nevedia o svojich povinnostiach, ktoré im ukončením štúdia vznikajú voči Sociálnej poisťovni. Problematika platenia sociálneho poistenia má preto svoje opodstatnenie pre získanie dôležitých a často veľmi užitočných informácií a poznatkov. 

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

13. dôchodok ako sociálna dávka končí. Prezidentka podpísala zmenu, týka sa 1,47 milióna Slovákov

30. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

13. dôchodok ako sociálna dávka končí. Prezidentka podpísala zmenu, týka sa 1,47 milióna Slovákov

Prezidentka podpisom odobrila zmenu, ktorú nedávno schválil parlament. 13. dôchodok bude po novom riadnou dôchodkovou dávkou.

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

24. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

Štát prehodnocuje invalidné dôchodky. Je to dobrá správa pre ich poberateľov, vo väčšine prípadov dostanú desiatky až stovky eur navyše.

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

Parlament odsúhlasil zmenu zákona, ktorý upravuje podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Jedna skupina ľudí urobí najlepšie, ak odíde do dôchodku do 15. mája 2024.

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

19. 4. 2024 | Redakcia

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

Koncom minulého mesiaca vláda predložila návrh na zmenu výpočtu minimálnej mzdy. Podľa neho by sa minimálna mzda mala počítať ako 60 % z priemernej mzdy, čo by znamenalo, že v roku... celý článok