Kouřil: Tretí pilier je najvýhodnejšie sporenie na dôchodok

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 17. 5. 2010
"Väčšina z nás bude mať v dôchodkovom veku vyššie nároky na životnú úroveň, než akú nám bude schopný zaistiť štátny dôchodok," komentoval Viktor Kouřil, generálny riaditeľ a predseda predstavenstva ING Tatry – Sympatia, d.d.s., a.s.
Kouřil: Tretí pilier je najvýhodnejšie sporenie na dôchodok

Zdroj: Shutterstock

S generálnym riaditeľom a predsedom predstavenstva ING Tatry – Sympatia, d.d.s., a.s. Viktorom Kouřilom sme sa rozprávali o treťom dôchodkovom pilieri, o zhodnocovaní prostriedkov vo fondoch ako aj o novele zákona, ktorá pozmenila odplatu doplnkovej dôchodkovej spoločnosti.


kouril_ing_dds.jpgViktor Kouřil, vyštudoval finančný manažment na Fakulte managementu Univerzity Komenského v Bratislave. V roku 2000 tu zložil rigorózne skúšky a získal titul PhDr. Do ING Tatry – Sympatia, d.d.s., a.s., nastúpil v apríli 2008 ako riaditeľ pre dôchodky. Od augusta rovnakého roku v tejto spoločnosti zastáva funkciu generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva.

Spoločnosť ING Tatry – Sympatia, d.d.s., a.s. je na slovenskom trhu doplnkového dôchodkového poistenia suverénne najväčšou doplnkovou dôchodkovou spoločnosťou. Čo je podľa Vás najväčšou devízou spoločnosti v porovnaní s konkurenciou?

Domnievam sa, že je to dané kombináciou mnohých faktorov. Za najdôležitejší z nich považujem to, že sme na trh dôchodkového sporenia vstúpili prví a zároveň sa nám podarilo etablovať naše dobré meno aj na slovenskom trhu. Okrem mena si dovolím tvrdiť, že poskytujeme výborný servis, šitý na mieru našim klientom – klientom, tretieho piliera. Nespoliehame sa na predajnú sieť a servisný model ING poisťovne alebo banky, ale servisujeme a oslovujeme našich klientov pomocou oddelenej predajnej siete a predajných miest. V neposlednom rade je samozrejme aj naša schopnosť prinášať pre klientov hodnotu vo forme zhodnotenia v dôchodkových fondoch. Napríklad v minulom roku sa nám podarilo dosiahnuť najlepšie zhodnotenie na celom trhu – rastový príspevkový fond vykázal v minulom roku najvyššie trhové výnosy, a to vo výške 15,84 %.

Rok 2009 pre investovanie na kapitálových trhoch rozhodne nebol ľahký. Preto výsledky zhodnotenia fondov iste potešili sporiteľov, obzvlášť v rastovom príspevkom fonde.

Určite sme pyšní na výsledky, ktoré sme v našich fondoch dosiahli a to nielen minulý rok dosiahli. Naša stratégia sa ukázala ako veľmi vhodná aj roku 2008, čo bol rok najviac poznačený krízou vo finančnom sektore. Na rozdiel od konkurencie a aj napriek negatívnemu vývoju na trhoch sa nám podarilo mať kladné zhodnotenie vo väčšine fondov. Najlepší fond na trhu je len čerešničkou na torte našej dlhodobej strégie v investovaní.

A aké sú očakávania na rok 2010?

V tejto dobe je ťažké akokoľvek predikovať vývoj na finančných trhoch, a teda aj odhadovať celkové zhodnotenie fondov v tomto roku. Typické pre celý trh je zvyšovanie miery rizika, čo potenciálne prinesie vyššie výnosy ale aj vyššie riziko. Podľa doterajších indícii sa môžeme domnievať, že sa nebudeme mať za čo hanbiť.

ING Tatry – Sympatia, d.d.s., a.s. ponúka na výber svojim klientom možnosť investovať v jednom z troch príspevkových doplnkových dôchodkových fondov: v rastovom, vo vyváženom alebo v konzervatívnom fonde. O ktorý z týchto fondov je najväčší záujem? Patria Slováci skôr medzi konzervatívnych sporiteľov?

Najväčší záujem je tradične o najstarší vyvážený fond. V čase krízy sme videli zvýšený záujem o konzervatívny fond, dnes vidíme zvýšený záujem o rastový fond. Naša spoločnosť už niekoľko rokov používa investičný dotazník, kde klient odpovie na niekoľko otázok a na základe vyhodnotenia odporučíme niektorý z našich fondov. Je už na klientovi, či si zvolí fond podľa tohto odporúčania.

Všeobecne sa má za to, že hlavným motivačným prvkom, prečo si klienti uzatvárajú doplnkové dôchodkové sporenie, je príspevok zamestnávateľa. Môžete potvrdiť príp. vyvrátiť túto teóriu?

Samozrejme, príspevok zamestnávateľa je veľkou motiváciou pre uzavretie doplnkového dôchodkového sporenia. Ďalšou výhodou je daňová úľava príspevkov zamestnanca. Ďalším faktorom je striktná regulácia nášho podnikania. Za posledný a rovnako dôležitý faktor taktiež považujem fakt, že si Slováci postupne uvedomujú svoju zodpovednosť za svoj dôchodok. Tento proces je však veľmi zdĺhavý a potrvá ešte niekoľko desaťročí, kým sa budeme k dôchodku stavať s vlastnou zodpovednosťou a nie s výrokom „štát sa o mňa postará“. Demografické prognózy hovoria o starnutí populácie a poukazujú na stále sa znižujúcu  úlohu starostlivosti o ekonomicky neaktívnych. Ľudia sa preto prirodzene snažia hľadať cesty, ako sa lepšie zabezpečiť a zachovať si aspoň porovnateľnú životnú úroveň. Doplnkové dôchodkové sporenie je jednou z najlepších variant.

Napriek pozitívnemu zhodnoteniu vo fondoch za rok 2009 v porovnaní s predchádzajúcim rokom 2008 došlo k miernemu odlivu klientov spoločnosti. Niektorí zamestnávatelia v rámci znižovania nákladov prestali platiť príspevky zamestnancom na DDS. Myslíte si, že táto skutočnosť ovplyvnila niektorých klientov?

Úbytok klientov nie je len našou špecialitou, je viditeľný na celom trhu DDS. Je veľmi  zložité generalizovať dôvody, ale myslím, že príčina sa dá hľadať v dvoch faktoroch. Jedným z nich je isto ekonomická kríza a zvyšujúca sa nezamestnanosť. Druhým faktorom je, že od 1.1.2009 je v platnosti novela, ktorá obmedzila vyplácanie tzv „výsluhových“ dôchodkov. Bola to možnosť predčasne sa dostávať k svojim peniazom. Vieme, že v systéme bola časť klientov, ktorí túto možnosť využívali. Po jej obmedzení sa pravdepodobne dostali k svojim peniazom prostredníctvom ukončenia zmluvy. Zaznamenali sme aj znižovanie alebo obmedzenia príspevkov zamestnávateľa, ale nie v masovej miere, a preto si nemyslíme, že toto by bolo podstatnou skutočnosťou, ktorá sa podpísala pod zníženie účastníkov na trhu.

Od 1. januára 2010 platí novela zákona o DDS, ktorá znižuje odplatu pre doplnkové dôchodkové spoločnosti. Ako hodnotí ING Tatry – Sympatia, d.d.s., a.s. tieto zmeny?

Veríme, že nové pravidlá robia doplnkové dôchodkové sporenie pre klientov atraktívnejším. Zavedenie výnosovej odmeny zároveň spája cieľ klienta a spoločnosti. Čím viac donesiem pre klienta, tým viac zarobí aj spoločnosť.

Mohli by ste  našim čitateľom (obzvlášť tím, ktorý sa rozhodujú sporiť/nesporiť) krátko zhrnúť prečo sa vyplatí sporiť v treťom dôchodkovom pilieri?

Je to jednoduché, väčšina z nás bude mať v dôchodkovom veku vyššie nároky na životnú úroveň, než akú nám bude schopný zaistiť štátny dôchodok. Ľudia v dôchodkovom veku sú dnes oveľa aktívnejší, než tomu bolo v minulosti, veľa cestujú, vzdelávajú sa, tvoria a všeobecne využívajú všetky možnosti, ktoré sa im ponúkajú. A tento trend, ako sa zdá, bude pokračovať.

Lenže väčšinu týchto aktivít bohužiaľ nemožno realizovať bez finančných prostriedkov, a preto sa nám bez vlastného pričinenia len ťažko naplní sen o pohodovej a zážitkami naplnenej jeseni života.

Tretí pilier je preto najvýhodnejšie sporenie na dôchodok. Nielen už spomenutý príspevok zamestnávateľa, ale aj dlhodobá stabilita spoločností, prispievajú k tomuto výroku.

Ďakujem za rozhovor a prajem spoločnosti ING Tatry – Sympatia, d.d.s., a.s. veľa spokojných klientov, a len kladné hodnoty pri zhodnocovaní majetku vo fondoch.
Hrášková, Finance.sk

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

24. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

Štát prehodnocuje invalidné dôchodky. Je to dobrá správa pre ich poberateľov, vo väčšine prípadov dostanú desiatky až stovky eur navyše.

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

Parlament odsúhlasil zmenu zákona, ktorý upravuje podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Jedna skupina ľudí urobí najlepšie, ak odíde do dôchodku do 15. mája 2024.

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

19. 4. 2024 | Redakcia

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

Koncom minulého mesiaca vláda predložila návrh na zmenu výpočtu minimálnej mzdy. Podľa neho by sa minimálna mzda mala počítať ako 60 % z priemernej mzdy, čo by znamenalo, že v roku... celý článok

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

18. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

Parlament schválil návrh zákona o sociálnom poistení, ktorý upravuje trináste dôchodky. Zákon však zmenil aj podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Je známe nová suma, ktorú si... celý článok