Nezamestnaní si od júla prilepšili: Koľko dostanete po novom?

Daniel Výcha | rubrika: Článok | 6. 7. 2022 | 1 komentár
Výpadok pravidelného príjmu je nepríjemnou situáciou. Človek, ktorý sa v nej ocitne, musí často vyčerpať všetky svoje finančné rezervy, ak nejaké vôbec má. Aby si nezamestnaní dokázali udržať aspoň nejakú životnú úroveň, Sociálna poisťovňa im môže vyplácať dávku v nezamestnanosti. V tomto článku nájdete všetko, čo potrebujete vedieť o podpore v nezamestnanosti, vrátane zmien od júla 2022.
Nezamestnaní si od júla prilepšili: Koľko dostanete po novom?

Zdroj: Shutterstock

Kedy vzniká nárok na dávku v nezamestnanosti?

Samotný fakt, že ste prišli o zamestnanie, nie je dostačujúcim dôvodom na to, aby vám Sociálna poisťovňa začala vyplácať túto dávku. Presné podmienky pre vznik nároku obsahuje zákon o sociálnom poistení. Poistenec musí spĺňať tieto dva body:

  • je registrovaný v evidencii uchádzačov o zamestnanie na úrade sociálnych vecí, práce a rodiny,
  • v posledných štyroch rokoch mal zaplatené poistné za poistenie v nezamestnanosti pre obdobie minimálne dvoch rokov (730 dní).

Na dávku môže mať nárok povinne poistená osoba, teda zamestnanec zamestnaný na trvalý pracovný pomer, na dohodu o vykonaní práce alebo na dohodu o pracovnej činnosti s pravidelným mesačným príjmom. Nárok vzniká aj SZČO, ktoré poistenie v nezamestnanosti síce nemajú povinné, ale rozhodli sa ho platiť. Samozrejme, v oboch prípadoch je nutné splnenie dvoch vyššie uvedených podmienok.

Kto nemá nárok?

Mnohí poistenci sa v prípade straty zamestnania začnú báť o svoj nárok alebo výšku dávky kvôli špecifickým podmienkam ich zárobkovej činnosti. V tejto súvislosti je často spomínaný napríklad spôsob ukončenia pracovného pomeru, typ úväzku, prípadne, či bol pracovný pomer dohodnutý na dobu určitú alebo neurčitú.

Tieto faktory však nevplývajú na samotný vznik nároku ani na výšku dávky a obdobie jej poskytovania. Stačí, že sú splnené obe základné podmienky a detaily o vašom bývalom zamestnaní dávku neovplyvnia. Rodičov detí bude určite zaujímať aj to, že do obdobia poistenia potrebného na získanie nároku sa započítavajú aj dni počas prerušenia povinného poistenia v nezamestnanosti, ak bolo dôvodom čerpanie rodičovskej dovolenky.

V zákone o sociálnom poistení sú uvedené prípady, keď osoba nemá nárok na podporu v nezamestnanosti:

  • fyzická osoba v právnom vzťahu na základe dohody o brigádnickej práci študentov,
  • fyzická osoba v právnom vzťahu na základe dohody o vykonaní práce alebo dohody o pracovnej činnosti, ktorá má priznaný
    • starobný dôchodok,
    • predčasný starobný dôchodok,
    • invalidný dôchodok,
    • výsluhový dôchodok a dovŕšila dôchodkový vek,
    • invalidný výsluhový dôchodok,
  • žiak strednej školy a študent vysokej školy pri praktickom vyučovaní v období odbornej (výrobnej) praxe,
  • fyzická osoba v právnom vzťahu na základe dohody o zaradení do aktívnych záloh podľa osobitného predpisu.

Uplatnenie nároku

Aby vám Sociálna poisťovňa začala vyplácať dávku v nezamestnanosti, musíte o to aktívne požiadať. Na výber máte z dvoch možností:

  • Cez Sociálnu poisťovňu – na pracovisku, ktoré prislúcha adrese vášho trvalého bydliska, podáte vyplnené tlačivo Žiadosť o dávku v nezamestnanosti (klik na odkaz, stiahne sa dokument). V tomto prípade však musíte najprv absolvovať návštevu na úrade práce, aby vás zaradili do evidencie uchádzačov o zamestnanie.
  • Cez úrad práce, sociálnych vecí a rodiny – keď žiadate o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie, môžete súčasne požiadať aj o dávku v nezamestnanosti. Ak si vyberiete túto možnosť, potom už nemusíte ísť na pobočku Sociálnej poisťovne.

Výška dávky v nezamestnanosti

Podpora v nezamestnanosti je vyplácaná Sociálnou poisťovňou za jednotlivé dni počas obdobia poberania tejto dávky. Výška je určená ako 50 % denného vymeriavacieho základu poistenca.

Dávka v nezamestnanosti však má svoje horné ohraničenie, ktoré sa od 1. júla 2022 zmenilo. Noví žiadatelia o podporu v nezamestnanosti budú mať nárok maximálne na sumu:

  • 1 194,50 € za 30-dňový mesiac (nárast o 77 € oproti predošlému obdobiu),
  • 1 234,30 € za 31-dňový mesiac (nárast o 79,5 € oproti predošlému obdobiu).

Za nových žiadateľov sa považujú tí, ktorým vznikol nárok na dávku 1. júla a neskôr.

Dĺžka poberania dávky

Poistencovi Sociálnej poisťovne, ktorý príde o prácu a získa nárok na dávku v nezamestnanosti, začína plynúť podporné obdobie. Kľúčovým bodom je zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade práce. Od daného dňa môže podporné obdobie trvať maximálne šesť mesiacov. Ak dôjde k vyradeniu z evidencie uchádzačov o zamestnanie, podporené obdobie skončí predčasne.

Zánik nároku na dávku v nezamestnanosti nastáva okrem vyradenia z evidencie uchádzačov o zamestnanie aj v týchto prípadoch:

  • počas dní, keď má osoba nárok na nemocenskú dávku, ošetrovné (OČR), materské, rodičovský príspevok,
  • úmrtím osoby,
  • jednorazovým vyplatením polovice dávky za zostávajúcu časť podporného obdobia – o to musí osoba s nárokom aktívne požiadať.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+14
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 1 komentárov

Toto ste už čítali?

15 prilepšení, ktoré môžu pomôcť, ak bojujete so zdravotným znevýhodnením

29. 2. 2024 | Barbora Magočová

15 prilepšení, ktoré môžu pomôcť, ak bojujete so zdravotným znevýhodnením

Máte v rodine chorého seniora, dieťa s hendikepom či rodinného príslušníka s vážnym (napríklad aj onkologickým) ochorením? Prinášame prehľad uľahčení a príspevkov, ktoré môžete v roku... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok

11 dávok a prilepšení, ktoré môžu využiť tehotné alebo matky v roku 2024

19. 1. 2024 | Barbora Magočová

11 dávok a prilepšení, ktoré môžu využiť tehotné alebo matky v roku 2024

Očakávate prírastok alebo už rodičom ste? Prinášame vám prehľad nárokov, ktoré máte v roku 2024. Dozviete sa tiež, na ktorom úrade alebo inštitúcii si treba príspevok, dávku či iný... celý článok

Rodičovský príspevok v roku 2024: Kto ho získa a aký bude?

12. 1. 2024 | Daniel Výcha

Rodičovský príspevok v roku 2024: Kto ho získa a aký bude?

Rodičovský dôchodok bol jednou z najčastejšie diskutovaných tém posledných mesiacov minulého roka. Vláda ho najprv chcela zrušiť a neskôr urobiť v ňom veľké zmeny. Nakoniec sa však... celý článok

Príspevok pri narodení dieťaťa: kde si ho môžete navýšiť o ďalších 400 Eur?

28. 9. 2023 | Barbora Magočová

Príspevok pri narodení dieťaťa: kde si ho môžete navýšiť o ďalších 400 Eur?

Jeden príspevok pri narodení dieťaťa vypláca štát, druhý je možné získať aj od samosprávy. Ktoré zo slovenských miest poskytujú finančnú výpomoc pri narodení potomka nad rámec príspevku... celý článok