Sumy stravného od septembra 2022. Koľko dostanete po novom?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 4. 7. 2022
So zvyšovaním cien za potraviny rastie aj suma stravného. Tento rok sa výška príspevku na jedlo už upravovala. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny však chystá ďalšiu zmenu v septembri 2022. Ako sa má stravné zmeniť oproti aktuálnemu stavu? Kedy vlastne zamestnancovi vzniká nárok na stravné? Máme pre vás všetky odpovede.
Sumy stravného od septembra 2022. Koľko dostanete po novom?

Zdroj: Shutterstock

Príspevok podľa trvania pracovnej cesty

Súvis medzi dĺžkou trvania pracovnej cesty a príspevkom na obedy na prvý pohľad nemusí dávať zmysel. Systém určovania výšky stravného je však postavený práve na preplácaní stravy počas pracovných ciest. Aktuálne je ich trvanie rozdelené na tri pásma, ktorým sú sumy stravného pridelené nasledovne:

  • 5 až 12 hodín – 6 €,
  • 12 až 18 hodín – 9 €,
  • 18 a viac hodín – 13,70 €.

Ak absolvujete pracovnú cestu, tak príspevok na jedlo sa vďaka týmto predpisom určí pomerne jednoducho. Ako to však súvisí so stravným pre zamestnancov pracujúcich napríklad z kancelárie bez potreby cestovania?

Strava počas pracovnej zmeny

Zamestnávateľ je povinný zabezpečiť stravu pri práci na zmeny, pokiaľ zamestnanec v rámci jednej zmeny pracuje viac ako štyri hodiny. Túto povinnosť musí splniť tak, aby zamestnanci mohli jesť priamo na pracovisku, prípadne v jeho blízkosti. Na výber má z troch možností:

  • vlastné stravovacie zariadenie,
  • stravovacie zariadenie iného zamestnávateľa,
  • právnická alebo fyzická osoba s oprávnením sprostredkovania stravovacích služieb.

Často nastáva situácia, že nie je možné využiť prvú alebo druhú možnosť, napríklad, keď sa v blízkosti pracoviska nenachádza použiteľná jedáleň. V takom prípade sa zamestnávateľ obracia na tretiu možnosť, teda prispievanie na stravu prostredníctvom gastrolístkov.

Stravovacie poukážky sú najčastejším riešením príspevku na jedlo. Zamestnávateľ nemusí organizovať firemnú jedáleň a zamestnanec si môže vybrať stravovacie zariadenie podľa vlastného výberu. Treba však pripomenúť, že ak sú dostupné viaceré z troch spomínaných možností, voľba je na zamestnávateľovi. Ak teda váš šéf zabezpečí obedy v jedálni, nemáte nárok na gastrolístky a jedlo z iných zariadení by ste si museli platiť sami.

Kto má nárok na finančný príspevok?

V špecifických prípadoch má zamestnanec nárok na stravné vo forme finančného príspevku, ktorý sa najčastejšie realizuje tak, že spolu so mzdou je na účet posielaná suma v stanovenej hodnote. Na peňažný príspevok však máte nárok iba, ak:

  • nie je možné poskytnúť stravovanie kvôli podmienkam výkonu práce,
  • zamestnávateľ nedokáže na zabezpečenie stravovania využiť stravovacie zariadenie ani stravné poukážky,
  • zamestnanec nemôže zo zdravotných dôvodov využívať žiadny zo spôsobov stravovania, ktoré zabezpečuje zamestnávateľ (je potrebné potvrdenie od lekára),
  • ak ide o zamestnanca pracujúceho z domu a zamestnávateľ mu nezabezpečí stravu v stravovacom zariadení vlastnej firmy alebo iného zamestnávateľa.

Výška príspevkov na stravu

Po alternatívach, ktoré môže zamestnávateľ využiť na zabezpečenia stravy, vás určite bude zaujímať výška príspevku. Tu sa dostávame k súvisu medzi stravným pre zamestnancov na pracovných cestách a zamestnancov pracujúcich na zmeny. Kľúčová je konkrétne suma pre pracovné cesty v prvom pásme, teda s trvaním medzi 5 a 12 hodinami.

Stravovacie poukážky

Ak sa zamestnávateľ rozhodne pre príspevky vo forme stravovacích poukážok, má iba jedno obmedzenie. Suma príspevku musí byť rovná minimálne 75 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste trvajúcej 5 až 12 hodín. Od 1. mája 2022 je to 4,50 €. Horné ohraničenie v tomto prípade zákon neupravuje.

Finančný príspevok

Pokiaľ je stravné poskytované vo forme peňažného príspevku, zamestnávateľ sa riadi dvoma pravidlami. Dolné ohraničenie je nastavené na 55 % z ceny jedla. Zároveň však musí dodržať hornú hranicu, ktorá predstavuje 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste trvajúcej 5 až 12 hodín. Od 1. mája 2022 je teda maximálna možná výška finančného príspevku na stravu v hodnote 3,30 €.

Čo sa má zmeniť v septembri?

Štatistický úrad na mesačnej báze sleduje aj vývoj cien v slovenských reštauráciách. Následne ich porovnáva s mesiacom, na základe ktorého sa naposledy zvyšovalo stravné (apríl 2022). Nárast spotrebiteľských cien v poslednom období spôsobil, že bola opäť splnená podmienka na zvýšenie príspevku.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny preto navrhlo opatrenie s cieľom kompenzácie zdražovania. Termín medzirezortného pripomienkového konania je do 7. júla 2022. Účinnosť opatrenia bude závisieť od dĺžky trvania legislatívneho procesu. Predbežný odhad je však taký, že od septembra by sa sumy stravného pri pracovnej ceste mohli zmeniť nasledovne:

  • 5 až 12 hodín – 6,40 €,
  • 12 až 18 hodín – 9,60 €,
  • 18 a viac hodín – 14,50 €.

Od toho by sa následne odvíjali aj nové hranice súvisiace s hodnotou stravovacích poukážok a finančných príspevkov na jedlo. Minimálna hodnota príspevku v gastrolístkoch by sa posunula zo 4,50 € na 4,80 €. Naopak, suma peňažného príspevku by bola zhora limitovaná hranicou 3,52 €.

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+8
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

15 prilepšení, ktoré môžu pomôcť, ak bojujete so zdravotným znevýhodnením

29. 2. 2024 | Barbora Magočová

15 prilepšení, ktoré môžu pomôcť, ak bojujete so zdravotným znevýhodnením

Máte v rodine chorého seniora, dieťa s hendikepom či rodinného príslušníka s vážnym (napríklad aj onkologickým) ochorením? Prinášame prehľad uľahčení a príspevkov, ktoré môžete v roku... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok

11 dávok a prilepšení, ktoré môžu využiť tehotné alebo matky v roku 2024

19. 1. 2024 | Barbora Magočová

11 dávok a prilepšení, ktoré môžu využiť tehotné alebo matky v roku 2024

Očakávate prírastok alebo už rodičom ste? Prinášame vám prehľad nárokov, ktoré máte v roku 2024. Dozviete sa tiež, na ktorom úrade alebo inštitúcii si treba príspevok, dávku či iný... celý článok

Rodičovský príspevok v roku 2024: Kto ho získa a aký bude?

12. 1. 2024 | Daniel Výcha

Rodičovský príspevok v roku 2024: Kto ho získa a aký bude?

Rodičovský dôchodok bol jednou z najčastejšie diskutovaných tém posledných mesiacov minulého roka. Vláda ho najprv chcela zrušiť a neskôr urobiť v ňom veľké zmeny. Nakoniec sa však... celý článok

Príspevok pri narodení dieťaťa: kde si ho môžete navýšiť o ďalších 400 Eur?

28. 9. 2023 | Barbora Magočová

Príspevok pri narodení dieťaťa: kde si ho môžete navýšiť o ďalších 400 Eur?

Jeden príspevok pri narodení dieťaťa vypláca štát, druhý je možné získať aj od samosprávy. Ktoré zo slovenských miest poskytujú finančnú výpomoc pri narodení potomka nad rámec príspevku... celý článok