Absolventská prax v roku 2022: aké sú jej pravidlá a koľko za ňu dostanete?

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 24. 6. 2022
Stredné či vysoké školy každoročne vyprodukujú množstvo absolventov. Drvivá väčšina z nich však nie je pre zamestnávateľov atraktívna. Dôvodom sú najmä chýbajúce skúsenosti v obore; svoju úlohu ale zohrávajú aj nedostatočné pracovné návyky. Po škole skrátka ešte mnoho mladých ľudí presne nevie, ako „v tom chodiť“.
Absolventská prax v roku 2022: aké sú jej pravidlá a koľko za ňu dostanete?

Zdroj: Shutterstock

Absolventi sú zo zákona považovaní za znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie. Štát sa snaží ich ťažšiu pozíciu na trhu práce riešiť programom absolventskej praxe, za ktorú poskytuje príspevok. Okrem toho získate aj potvrdenie o jej vykonaní, ktoré vám môže konečne otvoriť dvere k adekvátnemu zamestnaniu.

Pre koho je príspevok určený 

Príspevok môžete získať, ak:

1) ste občanom SR alebo občanom členského štátu Európskej únie či jeho rodinným príslušníkom, prípadne štátnym príslušníkom tretej krajiny, ktorý má na Slovensku udelený pobyt štátneho príslušníka tretej krajiny s priznaným postavením osoby s dlhodobým pobytom v EÚ,
2) máte menej ako 26 rokov veku,
3) ukončili ste príslušným stupňom vzdelávania sústavnú prípravu na povolanie v dennej forme štúdia pred menej ako dvoma rokmi,
4) od ukončenia prípravy na povolanie ste nemali pravidelné platené zamestnanie (t.j. trvajúce aspoň 6 po sebe nasledujúcich mesiacov). 

Ďalšie podmienky získania príspevku

 

  1. Vedenie v evidencii uchádzačov o zamestnanie

 

Pre získanie príspevku vás musí úrad práce, sociálnych vecí a rodiny viesť v evidencii uchádzačov o zamestnanie najmenej 1 mesiac.

 

  1. Uzatvorenie písomnej dohody o absolventskej praxi

 

Absolventská prax v zmysle zákona o službách zamestnanosti sa vykonáva na základe písomnej dohody, ktorá bude uzatvorená medzi vami a úradom a medzi úradom a konkrétnym zamestnávateľom. Dohoda podľa zákona obsahuje najmä:

a) začiatok a dĺžku vykonávania absolventskej praxe,
b) druh a spôsob získavania znalostí z praxe a druh pracovného miesta, na ktorom budete absolventskú prax vykonávať,
c) váš záväzok dodržiavať všeobecne záväzné právne predpisy, vnútorné predpisy zamestnávateľa a predpisy na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri vykonávaní absolventskej praxe, s ktorými ste boli preukázateľne oboznámení,
d) vašu povinnosť k náhrade škody pre prípad, že ju zamestnávateľovi spôsobíte úmyselne,
e) váš záväzok uzatvoriť poistnú zmluvu o úrazovom poistení počas vykonávania praxe (úrad vám však počas vykonávania absolventskej praxe poskytne náhradu poistného),
f) povinnosť úradu poskytnúť vám paušálny príspevok na vykonávanie absolventskej praxe do 15 pracovných dní po uplynutí kalendárneho mesiaca, za ktorý sa príspevok poskytuje.

Zamestnávateľ sa úradu súčasne zaviaže vytvárať pre vás podmienky na vykonávanie absolventskej praxe, viesť evidenciu vašej dochádzky a predkladať ju úradu či oznamovať vašu neúčasť na praxi alebo jej predčasné skončenie z vašej strany. Plnenie dohody o absolventskej praxi kontroluje úrad prostredníctvom povereného zamestnanca.

 

  1. Nemožnosť pracovať tzv. na dohodu

 

Ako uchádzač o zamestnanie za štandardných okolností môžete v obmedzenom režime (čo do trvania a výšky zárobku) pracovať na základe dohody o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru. Uvedené však neplatí počas vykonávania absolventskej praxe. 

Výška príspevku

Príspevok sa poskytuje vo výške 65 % sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu. Od 1. 7. 2022 sa životné minimum pre jednu plnoletú fyzickú osobu upravuje na čiastku 234,42 Eur mesačne; 65 % z tejto čiastky je 152,373 Eur. Vzhľadom na to, že výsledná suma príspevku sa zaokrúhľuje na najbližší eurocent nahor, bude sa príspevok poskytovať vo výške 153 Eur.

 Príspevok je určený na úhradu vašich nevyhnutných výdavkov spojených s vykonávaním absolventskej praxe. Výška príspevku sa znižuje:

1) pri čerpaní dní voľna,
2) za ďalšie dni neprítomnosti na absolventskej praxi. 

Podkladom pre krátenie je evidencia dochádzky, ktorú vedie váš zamestnávateľ. Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny ju musí predložiť vždy do desiatich pracovných dní po uplynutí príslušného kalendárneho mesiaca, za ktorý je dochádzka vedená. Pre úplnosť treba dodať, že podľa zákona úrad príspevok poskytuje len fakultatívne – znamená to, že ho môže (ale aj nemusí) poskytnúť. 

Ako dlho možno vykonávať absolventskú prax

Absolventskú prax možno vykonávať najmenej 3 a najdlhšie 6 mesiacov. Nemožno ju predĺžiť ani vykonávať opakovane. Rozsah praxe je 20 hodín týždenne, pričom jej začiatok a trvanie určuje zamestnávateľ. 

Voľno počas absolventskej praxe 

Počas vykonávania absolventskej praxe môžete čerpať voľno vo výmere 10 pracovných dní. Nárok na voľno však možno uplatniť až po uplynutí dvoch mesiacov vykonávania praxe. Okrem uvedeného voľna, ktoré sa neviaže na nijaký konkrétny dôvod (a je teda možné ho čerpať aj bez udania dôvodu) vás zamestnávateľ ospravedlní aj v prípade dočasnej pracovnej neschopnosti či z dôvodu ošetrovania člena rodiny.

 

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+8
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

„Zabudnutý benefit“ čaká zmena: Až 275 eur na dovolenku pre tisíce Slovákov

21. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Zabudnutý benefit“ čaká zmena: Až 275 eur na dovolenku pre tisíce Slovákov

Rekreačné poukazy, ktoré si uplatňujú zamestnanci, majú byť dostupnejšie pre širšie skupiny ľudí. Parlament má na stole zákon, ktorý by upravil použitie takzvaných rekreačných poukazov.... celý článok

Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

16. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

Oplatí sa ísť do predčasného starobného dôchodku v tomto roku, alebo je lepšie si počkať na rok 2025? Bývalý minister práce Jozef Mihál v tom má jasno. Rozdiel ráta v stovkách eur.

Môžete dostať dávky od štátu, ak vlastníte nehnuteľnosť či iný hodnotný majetok?

15. 4. 2024 | Barbora Magočová

Môžete dostať dávky od štátu, ak vlastníte nehnuteľnosť či iný hodnotný majetok?

Potrebujete čerpať podporu od štátu, lebo ste sa kvôli chorobe či strate príjmu ocitli v ťažkej situácii? Pre výplatu niektorých dávok či prilepšení sa však vyžaduje, aby ste zároveň... celý článok

15 prilepšení, ktoré môžu pomôcť, ak bojujete so zdravotným znevýhodnením

29. 2. 2024 | Barbora Magočová

15 prilepšení, ktoré môžu pomôcť, ak bojujete so zdravotným znevýhodnením

Máte v rodine chorého seniora, dieťa s hendikepom či rodinného príslušníka s vážnym (napríklad aj onkologickým) ochorením? Prinášame prehľad uľahčení a príspevkov, ktoré môžete v roku... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok