Opravné a dodatočné daňové priznanie v roku 2022

Redakcia | rubrika: Článok | 13. 4. 2022
Podaniu daňového priznania predchádza veľa povinností spojených s účtovníctvom, prípravou potrebných dokladov alebo samotným vyplnením tlačiva. Následkom toho máte množstvo príležitostí, kde sa môžete pomýliť. Všetci sme len ľudia a chyby sa stávajú. To sa ale ťažko vysvetľuje správcovi dane, ktorý od vás vymáha pokutu za nesprávne vyplnené daňové priznanie. Ak chcete predísť podobnej situácii, prečítajte si o opravnom a dodatočnom daňovom priznaní a čo najskôr napravte svoje omyly.
Opravné a dodatočné daňové priznanie v roku 2022

Zdroj: Shutterstock

Kto a kedy podáva opravné daňové priznanie?

To, či môžete podať opravné daňové priznanie zistíte pomerne jednoducho. Stačí si odpovedať na dve otázky:

  • Mám chybu v daňovom priznaní, prípadne poslednom opravnom daňovom priznaní?
  • Mám ešte čas do uplynutia lehoty na riadne podanie daňového priznania?

Ak ste odpovedali 2x áno, je čas na opravné daňové priznanie. Nejde o nič komplikované – vyplníte ho rovnako ako to prvé, podľa možnosti ale bez chýb.

Podanie opravného daňového priznania

Pokiaľ ste si chybu našli pred uplynutím lehoty na jeho podanie, proces opravy daňového priznania sa zhoduje s prvým podaním. Znamená to, že klasicky vyplníte štandardné tlačivo, priložíte k nemu rovnaké prílohy a pôjdete ho podať na ten istý úrad. Nemusíte ani nikde označovať, že sa jedná o opravu.

Správca dane sa bude na opravné daňové priznanie pozerať ako na vaše prvé podané priznanie. Všetky daňové priznania, ktoré ste podali pred aktuálnym opravným, akoby zanikli. Pred uplynutím zákonom stanovenej (alebo predĺženej, ak ste o to požiadali) lehoty môžete podať opravné daňové priznanie aj viackrát. Nehrozí za to žiadna penalizácia.

Dodatočné daňové priznanie

Mnohí podnikatelia považujú opravné a dodatočné daňové priznanie za tú istú vec. To je však chyba, keďže na druhé spomenuté sa vzťahujú špecifické podmienky. Zákon rozlišuje tri druhy situácií – keď je podanie dodatočného daňového priznania povinné, možné a zakázané.

Dodatočné daňové priznanie je daňovník povinný podať v prípade, že po uplynutí lehoty zistil skutočnosti, kvôli ktorým je povinný podať daňové priznanie. V princípe vám táto povinnosť vzniká, keď:

  • daň uvedená v daňovom priznaní mala byť vyššia,
  • daňová povinnosť má byť vyššia než tá, ktorú vyrubil správca dane,
  • v daňovom priznaní ste uviedli vyššiu daňovú stratu, než v skutočnosti bola.

Dobrovoľné podanie dodatočného daňového priznania môžete využiť v týchto prípadoch:

  • daň má byť nižšia ako je uvedená v daňovom priznaní alebo v ročnom zúčtovaní dane od zamestnávateľa,
  • správca dane vyrubil daň vyššiu ako mala byť,
  • údaje uvedené v daňovom priznaní alebo ročnom zúčtovaní dane od zamestnávateľa nie sú správne,
  • v daňovom priznaní je uvedená nižšia daňová strata, než reálne bola.

Nakoniec zákon určuje aj situácie, v ktorých dodatočné daňové priznanie nemôžete podať, aj keby ste si v pôvodnom našli chybu. Ide o prípady, keď:

  • daň sa určovala podľa pomôcok,
  • uplynulo 5 rokov od konca kalendárneho roka, v ktorom daňovníkovi vznikla povinnosť podať riadne daňové priznanie,
  • vykonáva sa daňová kontrola – po 15 dňoch od spísania zápisnice o začatí daňovej kontroly, doručenia oznámenia o daňovej kontrole, doručenia oznámenia o rozšírení daňovej kontroly na zdaňovacie obdobie alebo inú daň, ktorých by sa dodatočné daňové priznanie týkalo, a to do dňa nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia vydaného vo vyrubovacom konaní (ak toto konanie nezačne, dodatočné daňové priznanie môžete podať po skončení kontroly).

Podanie dodatočného daňového priznania

Keď si všimnete, že vám vznikla povinnosť podať dodatočné daňové priznanie, musíte tak urobiť do konca nasledujúceho mesiaca. Zároveň musíte dovtedy zaplatiť aj daň, ktorá vyplýva z novozistených skutočností.

Vypĺňanie dodatočného daňového priznania má niekoľko vlastných pravidiel. Daňovník musí v tomto prípade:

  • označiť, že ide o dodatočné daňové priznanie,
  • uviesť zdaňovacie obdobie, ktorého sa týka,
  • uviesť dátum zistenia skutočnosti, na základe ktorej ho podáva,
  • uviesť rozdiely oproti pôvodne podanému daňovému priznaniu v časti „Rozdiely z dodatočného daňového priznania“.

Podať alebo čakať na výzvu?

Ak správca dane nájde chybu vo vašom daňovom priznaní, oznámi zvýšenie daňovej povinnosti. Možno si teda hovoríte, že je výhodnejšie jednoducho čakať. Veď prečo by ste sami sebe mali aktívne navyšovať daň z príjmu?

Po nájdení chyby vo vlastnom daňovom priznaní ju určite choďte nahlásiť. Pri určovaní sankcií v súvislosti s daňovými povinnosťami sa berie do úvahy aj to, kto zvýšenie daňovej povinnosti oznámil. Ak podnet pochádza od správcu dane, je oveľa väčšia šanca, že dostanete vyššiu pokutu. Sankcie sa pohybujú od 1 do 100 % z vyrubenej dane. Presné určenie ich výšky nájdete na webe Finančnej správy na tomto odkaze.

Ak sa vám teda nepodarí včas podať opravné daňové priznanie, určite čo najskôr využite dodatočné. Je predsa lepšie zaplatiť menšiu sumu a mať pokoj ako dúfať, že si váš omyl nikto nevšimne, následne platiť vysoké pokuty a trápiť sa s daňovými kontrolami.

 

Anketa

Podávali ste už opravné daňové priznanie?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok