Paušálne výdavky: Dokedy sa musíte rozhodnúť, či si ich uplatníte?

Redakcia | rubrika: Článok | 1. 3. 2022
Ak ste živnostníkom alebo inou samostatne zárobkovo činnou osobou, paušálne výdavky pre vás môžu znamenať výhodné zníženie daňového základu. S ich uplatnením sa spája viac benefitov než iba nižšia daň z príjmov. Čítajte ďalej a zistíte, ako tieto výhody môžete získať a či sa vám paušálne výdavky oplatia.
Paušálne výdavky: Dokedy sa musíte rozhodnúť, či si ich uplatníte?

Zdroj: Shutterstock

Možnosti uplatňovania výdavkov

Jedným z rozhodnutí, ktoré musia podnikajúce fyzické osoby každoročne riešiť, je uplatňovanie výdavkov. Zákon č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov dáva živnostníkom a SZČO na výber z dvoch možností:

  • uplatnenie skutočných preukázateľných výdavkov,
  • uplatnenie výdavkov percentom z príjmov.

Paušálne vs. skutočné výdavky

Pre menej skúsených podnikateľov môže výber medzi skutočnými a paušálnymi výdavkami vyzerať komplikovane. Vo väčšine prípadov sa však vďaka jednoduchej matematike viete dopracovať k jednoznačnému záveru.

Keď sa rozhodnete pre výdavky vypočítané ako percento z príjmu, z hľadiska daňového priznani a budú vaše skutočné náklady na podnikanie nezaujímavé. Paušálne výdavky sú iba fiktívnou sumou, ktorá sa vypočíta podľa vašich celkových príjmov za príslušné zdaňovacie obdobie a percenta určeného v zákone.

Preukazovanie skutočných nákladov môže byť komplikované jednak kvôli vedeniu účtovníctva či daňovej evidencie, ale aj z dôvodu skúmania ich uznateľnosti. Preto sa s touto formou uplatňovania výdavkov pre väčšinu živnostníkov spája aj hľadanie účtovníka.

Výška paušálnych výdavkov na rok 2022

Pri stanovovaní výšky paušálnych výdavkov, ktoré si môžete uplatniť, sa držte dvoch pravidiel:

  • 60 % zo súčtu príjmov z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti, maximálne však 20 000 €,
  • 60 % z príjmu z použitia diela alebo umeleckého výkonu, taktiež maximálne 20 000 €.

Z týchto dvoch bodov uvedených v zákone o dani z príjmov vyplýva jedna dôležitá vec. Pri bežnom podnikaní si paušálne výdavky uplatňujete na súčet všetkých príjmov za dané obdobie. Pri zisku sa teda neodlišuje, či je zdrojom podnikanie, alebo iná zárobková činnosť.

Môže sa však stať, že popri podnikaní si zarábate aj umeleckými výkonmi. Ak teda ide o príjmy z použitia diela, paušálne výdavky si na ne viete uplatňovať samostatne. V takom prípade sa zákonom stanovených 60 % s hornou hranicou 20-tisíc eur uplatní na príjmy z podnikania a umeleckého výkonu zvlášť.

Podmienky uplatnenia paušálnych výdavkov

Možnosť výpočtu výdavkov percentom z príjmov nemôže využiť ktokoľvek. V prvom rade musí ísť o fyzickú osobu, ktorá je podnikateľom. Paušálne výdavky si môže v roku 2022 uplatniť podnikateľ, ktorý:

  • má príjmy z podnikania, teda príjmy podľa § 6 ods. 1 zákona o dani z príjmov,
  • má príjmy z inej samostatnej zárobkovej činnosti, teda podľa § 6 ods. 2 zákona o dani z príjmov,
  • má príjmy z použitia diela alebo umeleckého výkonu, teda príjmy podľa § 6 ods. 4 zákona o dani z príjmov,
  • nie je platiteľom DPH, resp. bol platiteľom DPH iba časť roka 2022.

Ďalšie povinnosti súvisiace s uplatnením paušálnych výdavkov sa týkajú vedenia evidencie. V porovnaní s jednoduchým alebo podvojným účtovníctvom, ktoré potrebujete na preukázanie skutočných výdavkov, je vedenie tejto evidencie menej náročné.

Zákon o dani z príjmov neurčuje formu evidencie. Bude vám preto stačiť tabuľka v Exceli. Má však stanovené údaje, ktoré sú na uplatnenie paušálnych výdavkov povinné. Musíte teda viesť evidenciu o:

  • príjmoch v časovom slede potrebnom na zistenie základu dane,
  • pohľadávkach,
  • zásobách.

Dokedy sa treba rozhodnúť?

Teoreticky sa dá povedať, že posledný dátum na voľbu medzi uplatnením paušálnych alebo skutočných výdavkov je deň podania daňového priznania. Tento prístup je však v praxi málo používaný. Znamenalo by to, že musíte celý rok viesť účtovníctvo tak, aby spĺňalo požiadavky preukazovania skutočných výdavkov.

Ak sa nechcete zbytočne zaťažovať komplikovanou evidenciou, mali by ste si vybrať pred prvým dňom kalendárneho roka. Počas celého zdaňovacieho obdobia sa následne budete držať zvoleného spôsobu uplatňovania výdavkov.

Odvody do poisťovne

Do paušálnych výdavkov sú započítané všetky daňové výdavky daňovníka počas zdaňovacieho roka s výnimkou povinných odvodov do Sociálnej a zdravotnej poisťovne. Pri výpočte základu dane si teda od celkových príjmov odčítavate 60 % z nich (maximálne 20 000 €) a zároveň aj odvody do Sociálnej a zdravotnej poisťovne.

Treba však myslieť na to, že platbu týchto odvodov musíte vedieť dokázať. Na to vám poslúži napríklad výpis z bankového účtu. Taktiež si nemôžete od príjmov z aktuálneho zdaňovacieho obdobia odčítať odvody, ktoré už boli odpočítané v predchádzajúcom zdaňovacom období.

Oplatí sa využiť paušálne výdavky?

Záleží to na vašej situácii a najlepšie je, ak si obe možnosti prepočítate.

  1. príjmy – (paušálne výdavky + odvody) = daňový základ
  2. príjmy – (všetky preukázateľné výdavky) = daňový základ

Platí, že ak chcete čo najviac ušetriť na daniach, snažte sa dosiahnuť čo najnižší daňový základ. Vyšiel vám základ na výpočet dane len o kúsok nižší v prípade skutočných výdavkov? V tom prípade je na vašom zvážení, či vám táto možnosť stojí za vedenie oveľa náročnejšej evidencie, prípadne platenie účtovníka.

Zhrnutie

Rozhodovanie sa medzi paušálnymi alebo skutočnými výdavkami nie je zložité, ak máte údaje, od ktorých sa viete odraziť. Vo všeobecnosti platí, že výpočet výdavkov ako percento z príjmov sa oplatí podnikateľom bez vyšších nákladov na výkon práce (programátor, grafik, spisovateľ, dizajnér…). Univerzálny návod na tento výber, bohužiaľ, neexistuje, preto urobíte najlepšie, ak si všetko prepočítate sami.

Anketa

Aké výdavky si uplatňujete?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok