Štát mení pomoc pre ľudí. Pozrite si, ako sa bude vyplácať od júla 2021

Redakcia | rubrika: Článok | 18. 6. 2021
Pandémia v slovenských podmienkach je na ústupe. Vláda sa preto rozhodla prispôsobiť tomu aj vyplácanie štátnej pomoci.
Štát mení pomoc pre ľudí. Pozrite si, ako sa bude vyplácať od júla 2021

Zdroj: Shutterstock

Od júla tohto roka sa poskytovania prvej pomoci napojí na takzvaný Covid automat, čo bude predstavovať zosúladenie rozsahu protiepidemických opatrení s rozsahom poskytovanej pomoci. V stredu (9. jún) tento návrh rezortu práce schválil aj vládny kabinet.

Ministerstvo práce tvrdí, že vzhľadom na pozitívny trend vývoja epidemiologickej situácie a tomu prislúchajúce uvoľňovanie opatrení, nastáva postupné oživovanie ekonomiky. Aj napriek tomu však stále pretrvávajú dopady dlhotrvajúcej epidémie na ekonomickú situáciu a trh práce.

"Preto je potrebné do konca roka 2021 zachovať poskytovanie pomoci zamestnávateľom a samostatne zárobkovo činným osobám v závislosti od rozsahu protiepidemických opatrení podľa Covid automatu," píše ministerstvo práce v návrhu. Od januára 2022 však pomoc skončí a začne platiť tazkvaný kurzarbeit.

Tip: Odvody sa odkladajú až do roku 2023. Kto má nárok a aké sú podmienky?

Ako sa bude vyplácať pomoc od júla

Jednotlivé schémy štátnej pomoci sa nezrušia. Ministerstvo práce ich však napojilo na takzvané fázy vývoja pandémie v celej krajine.

Fázy pomoci:

  • Fáza 3 – III. a IV. stupeň varovania podľa celonárodného Covid automatu → Prvá pomoc++ vrátane Opatrenia 3B
  • Fáza 2 – I. a II. stupeň varovania podľa celonárodného Covid automatu → Prvá pomoc+ okrem Opatrenia 3B
  • Fáza 1 – Nie je vyhlásený celonárodný Covid automat na I. až IV. stupni varovania a zároveň v stupni Monitoring je najviac 39 okresov → Prvá pomoc okrem Opatrenia 3B
  • Fáza 0 – Žiaden z okresov nie je v I. až IV. stupni varovania podľa Covid automatu a zároveň v stupni Monitoring je aspoň 40 okresov → pomoc sa neuplatňuje

Pomoc podľa počtu dní

Nakoľko je však Covid automat aktualizovaný na týždennej báze, na priradenie príslušného stupňa pre určenie fázy prvej pomoci na daný kalendárny mesiac bude rozhodujúci prevažujúci počet dní v danom stupni.

To v praxi znamená, že ak bude napríklad 14 dní v mesiaci fáza 2 a 17 dní fáza 3, prevádzky budú mať nárok na pomoc podľa fázy 3. V prípade rovnakého počtu dní v mesiaci sa použije výhodnejší model prvej pomoci.

Napríklad, ak bude počas mesiaca trvať fáza 3 a fáza 2 rovnaký počet dní, automaticky sa bude čerpať Prvá pomoc++. Ak sa rovnaká situácia bude týkať fázy 2 a fázy 1, prevádzka dostane pomoc z Prvej pomoci+. Rovnaký počet dní fázy 1 a fázy 0 bude znamenať, že sa čerpá len Prvá pomoc.

Prechod medzi samotnými fázami medzimesačne bude podľa ministerstva práce možný najviac o dve fázy. Podľa ministra práce Milana Krajniaka od júla bude krajina vo fáze, podľa ktorej budú všetci čerpať Prvú pomoc bez opatrenia 3B.

Koľko peňazí ešte dostanú podnikatelia?

Vláda ešte v máji navýšila prostriedky na program Prvej pomoci o 329 633 958 eur na celkových 1 997 016 273,28 eur určených na podporu udržania zamestnanosti v čase vyhlásenej mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu a odstránenia ich následkov do konca júna 2021.

Predĺženie realizácie projektu aj o druhý polrok 2021 (júl až december 2021) v navrhovanej forme prepojenia na Covid automat predpokladá dodatočné výdavky v objeme 252 636 582,30 eur. Tento odhad počíta aj s očakávaniami oživovanie ekonomiky a zlepšovanie epidemickej situácie v treťom kvartáli roku 2021.

Počíta sa aj s opätovným zhoršením situácie v poslednom kvartáli roku 2021, ktoré však bude v menšom rozsahu ako v roku 2020. Z pohľadu fáz Prvej pomoci odhad predpokladá v júli a auguste 2021 platnosť fázy 0, v septembri 2021 platnosť fázy 1 a v októbri až decembri 2021 platnosť fázy 2.

Celkové odhadované výdavky na realizáciu projektu Prvá pomoc v mesiacoch marec 2020 až december 2021 predstavujú 2 249 652 855,58 eur.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

mzda, sadzba dane, sociálna pomoc

Toto ste už čítali?

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok