Národná bločková lotéria po rokoch trápenia zrejme čoskoro skončí

Roland Regely | rubrika: Článok | 9. 2. 2021
Keď v septembri 2013 vtedajší minister financií Peter Kažimír spustil bločkovú lotériu, vyzeralo to na obrovský ošiaľ. Hneď prvý týždeň sa do súťaže zapojili státisíce ľudí, vláda si od toho sľubovala, že týmto spôsobom z únikov daní získa ročne do štátnej kasy desiatky miliónov eur. Nestalo sa tak, bločková lotéria vyrába každoročne stratu a zrejme čoskoro skončí.
Národná bločková lotéria po rokoch trápenia zrejme čoskoro skončí

Zdroj: Shutterstock

Záujem o národnú bločkovú lotériu z roka na rok klesá a pôvodný zámer zavedenia lotérie, a to boj proti daňovým podvodom, stráca opodstatnenie. Štát má efektívnejšie nástroje pre boj proti daňovým únikom v oblasti evidencie tržieb. V boji proti podvodom stratila NBL pre zavedenie eKasy svoje opodstatnenie, uviedlo ministerstvo financií.

Nulový efekt

Finančná správa síce tvrdí, že od roku 2012 zaviedla desiatky opatrení, ktoré zlepšujú boj proti daňovým podvodom – napríklad kontrolný výkaz DPH či bločkovú lotériu. Podľa ministra financií Eduarda Hegera však už bločková lotéria stratila svoj význam a má nulový efekt ako opatrenie voči daňovému podvodu. 

Téma ďalšieho fungovania národnej bločkovej lotérie je podľa Hegera diskutovaná na úrovni ministerstvo - TIPOS – finančná správa už dlhšie. „Čím ďalej tým viac sme presvedčení, že fungovanie národnej bločkovej lotérie tak, ako ho poznáme dnes, už nemá význam. V dnešnej dobe máme modernejšie a efektívnejšie nástroje pre boj s daňovými podvodmi v oblasti evidencie tržieb. Bola napríklad zavedená eKasa, takže dôvody na prevádzkovanie národnej bločkovej lotérie z roku 2013 dnes nie sú aktuálne," povedal minister financií Eduard Heger.

 

Kedysi sa zapájalo 500-tisíc ľudí

Generálny riaditeľ spoločnosti TIPOS Marek Kaňka spresnil, že kým na začiatku fungovania sa pravidelne do žrebovania zapájalo 500.000 hráčov, v súčasnosti je to len 19.000. Kontinuálne klesá aj počet registrovaných dokladov. Podľa prezidenta Finančnej správy SR Jiřího Žežulku vie finančná správa vďaka online evidencii tržieb presne určiť, či niektorá prevádzka vydáva, alebo nevydáva pokladničné doklady. Pokiaľ zákazník nedostane pokladničný doklad, alebo dostane falošný, môže FS informovať cez aplikáciu Over doklad.

Ministerstvo financií podľa Hegera preferuje skôr propagáciu vydávania pokladničných dokladov ako prevádzkovanie bločkovej lotérie. Definitívne rozhodnutie o ďalšom prevádzkovaní národnej bločkovej lotérie predstaví ministerstvo financií v najbližších dňoch.

Podľa šéfa TIPOSU Mareka Kaňku vyrába bločková lotéria stratu za celé obdobie a je na úrovni 12,3 milióna eur. Aj preto sa vedenie rozhodlo požiadať svojho vlastníka, teda ministerstvo financií, o jej zrušenie.

Využívanie bločkovej lotérie padalo každým rokom o pätnásť percent.

Na začiatku fungovania bločková lotéria oslovila množstvo Slovákov. Za prvý týždeň bolo do Národnej bločkovej lotérie zaregistrovaných 3 214 725 pokladničných bločkov. Občania pri registrácii preferujú najmä internet a mobilné aplikácie. Viac ako 95 % registrácií prebehlo cez tieto online kanály.

Prvá registrácia bločkov bola možná od 16. Septembra 2013. Zadarmo je registrácia prostredníctvom internetu, mobilnej aplikácie a cez partnerské siete. V zberných miestach spoločnosti Tipos je manipulačný poplatok 20 centov a cena spätnej SMS je 12 centov. Bloček však nesmie byť starší ako dva mesiace a každý pokladničný doklad je možné do lotérie prihlásiť iba raz.

Lotériu v Čechách zrušili po dvoch rokoch

Fungovanie tzv. Účtenkovky v Českej republike skončilo po dva a pol roku fungovania. Ministerstvo financií ČR v súvislosti s núdzovým stavom a s ním súvisiace zmenou rozpočtových priorít pristúpilo k zrušeniu účtenkové lotérie ešte minulý rok na jar. Jubilejné tridsiate žrebovanie prebehlo 15. apríla 2020 a bolo zároveň aj posledným.

„Zrušenie bločkovej lotérie bolo neplánovaným, ale v tejto mimoriadnej situácii nevyhnutným krokom. Svoj hlavný účel ale Účtenkovka už dávno splnila. Spustili sme ju preto, aby sme motivovali zákazníkov k preberanie bločkov, čo je vo vyspelých krajinách brané ako samozrejmosť. A práve vďaka Účtenkovle si nezanedbateľná časť ľudí skutočne začala pravidelne brať v obchode bločky," vysvetlila vtedy česká ministerka financií Alena Schillerová.
 

Anketa

Zapojili ste sa niekedy do bločkovej lotérie?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok

Prehľadný návod: Termíny a podmienky vrátenia preplatku pri daňovom priznaní za rok 2023

20. 2. 2024 | Redakcia

Prehľadný návod: Termíny a podmienky vrátenia preplatku pri daňovom priznaní za rok 2023

Ak podávate daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2023, v ktorom vám vyšiel preplatok, nezabudnite oň požiadať. Ako môže preplatok vzniknúť a kedy bude vyplatený?

Daňový bonus pri úvere na bývanie: Ako si ho uplatniť v daňovom priznaní?

14. 2. 2024 | Daniel Výcha

Daňový bonus pri úvere na bývanie: Ako si ho uplatniť v daňovom priznaní?

Osoby vo veku do 35 rokov si môžu uplatniť daňový bonus na zaplatené úroky z hypotéky za predchádzajúci rok. Musia však splniť niekoľko zákonom stanovených podmienok. Ktoré podmienky... celý článok