Čas sa kráti. Daňové priznanie treba podať do 2. novembra, rovnako aj zaplatiť daň

Roland Regely | rubrika: Článok | 16. 10. 2020
Odklad daňových priznaní sa končí, treba ich podať a zaplatiť do konca októbra. Termín však pripadá na víkend, takže podať a zaplatiť stačí aj do 2. novembra.
Čas sa kráti. Daňové priznanie treba podať do 2. novembra, rovnako aj zaplatiť daň

Zdroj: Shutterstock

Ku koncu septembra sa skončili lex korona opatrenia v oblasti daní. Parlament schválil v skrátenom legislatívnom konaní vládny návrh zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nového koronavírusu. Mimoriadna situácia v daňovej oblasti sa tak definitívne skončila. Podať daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2019 je potrebné do konca mesiaca október 2020. Keďže však termín pripadol na víkend, tak posledným dňom na podanie daňového priznania k dani z príjmov je pondelok 2. novembra. V tejto lehote ste povinný daň aj zaplatiť.

Okrem toho sa návrh zákona dotýka aj ďalších oblastí, v ktorých boli posunuté termíny na splnenie daných povinností, ale po 30. septembri sa odklady rušia. Týkajú sa napríklad oblasti správy daní, dane z pridanej hodnoty, ale aj colnej oblasti či oblasti rozpočtových pravidiel. „Najneskôr do 31. decembra začnú mať termíny platnosť takú, ako mali pred pandémiou,“ dopĺňa minister financií SR Eduard Heger.

Odklad končí, aby sa predišlo rizikám

Ponechanie súčasných opatrení o odklade podávania daňových priznaní a zaplatenia daní môže byť pre daňové subjekty škodlivé, tvrdí rezort financií. „Mohlo by to ovplyvniť schopnosť platenia daní v budúcom roku na základe daňových priznaní podaných za dve zdaňovacie obdobia,“ uviedlo ministerstvo.

Ministerstvo financií tiež upozorňuje na riziko nemožnosti výpočtu preddavkov pre daňové subjekty, nemožnosti zúčtovania zdravotných a sociálnych odvodov, či pokles daňovej disciplíny daňových subjektov vďaka odkladu plnenia daňových povinností. „Mimoriadnym spôsobom by sa mohla komplikovať prognóza príjmov do štátneho rozpočtu, pretože sa nepodaním daňových priznaní stráca podstatná informácia o stave a vývoji ekonomiky,“ zdôvodnilo ministerstvo.

 

Odklad daňových priznaní sa ruší, treba ich podať do konca októbra

Zdroj: Shutterstock

Podali ste daňové priznanie v marci? Nevadí

Mnohí podnikatelia podali daňové priznanie za rok 2019 v marci 2020, avšak daň ešte nevyrovnali, resp. nezaplatili. Koronakríza však tento rok spôsobila výnimočnú situáciu a tak odklad platenia i podávania daňových priznaní platil pre všetkých. Znamená to, že daň vypočítanú v podanom daňovom priznaní v marci ste povinný zaplatiť v lehote do 31. októbra 2020 resp. 2. novembra. 

Pri bezhotovostných prevodoch z bankového účtu sa za deň platby považuje deň, keď bola platba odpísaná z účtu daňovníka alebo inej osoby, ktorá platbu vykonala. Platbu teda môžete vykonať aj 2. novembra.

Lehotu na podanie daňového priznania k dani z príjmov za rok 2019 už tento rok nie je možné predĺžiť podaním oznámenia o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania.

Nový termín aj na ročné zúčtovanie zdravotných odvodov

Vzhľadom na odloženie termínu na podanie daňového priznania za minulý rok na koniec októbra sa posunú aj termíny na vykonanie ročného zúčtovania poistného na zdravotné poistenie za rok 2019. Ročné zúčtovanie zdravotných odvodov za minulý rok vykonajú zdravotné poisťovne najneskôr do 31. decembra tohto roka.

Zároveň sa zavádza mimoriadny inštitút preddavku na výsledok ročného zúčtovania poistného plateného štátom za rok 2019. Tento preddavok štát vyplatí v pôvodnom termíne do 31. decembra tohto roka a zúčtovať sa má v novom termíne úhrady týchto pohľadávok do 15. februára 2021. Podľa ministerstva financií sa tak neoneskoria finančné toky, a ani realizácia úhrad za zdravotnú starostlivosť.

Anketa

Dostali ste už niekedy pokutu od daňového úradu?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok

Prehľadný návod: Termíny a podmienky vrátenia preplatku pri daňovom priznaní za rok 2023

20. 2. 2024 | Redakcia

Prehľadný návod: Termíny a podmienky vrátenia preplatku pri daňovom priznaní za rok 2023

Ak podávate daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2023, v ktorom vám vyšiel preplatok, nezabudnite oň požiadať. Ako môže preplatok vzniknúť a kedy bude vyplatený?

Daňový bonus pri úvere na bývanie: Ako si ho uplatniť v daňovom priznaní?

14. 2. 2024 | Daniel Výcha

Daňový bonus pri úvere na bývanie: Ako si ho uplatniť v daňovom priznaní?

Osoby vo veku do 35 rokov si môžu uplatniť daňový bonus na zaplatené úroky z hypotéky za predchádzajúci rok. Musia však splniť niekoľko zákonom stanovených podmienok. Ktoré podmienky... celý článok