Ako podať daňové priznanie po smrti daňovníka (návod)

Roland Regely | rubrika: Článok | 6. 5. 2019
Aj v ťažkom období, ktorým si rodina prechádza, je potrebné myslieť na povinnosti. Ak zosnulý podnikal alebo mal aj iné príjmy ako zo závislej činnosti – bude potrebné podať daňové priznanie.
Ako podať daňové priznanie po smrti daňovníka (návod)

Zdroj: Shutterstock

So smrťou blízkej osoby často prichádza aj množstvo povinností pre pozostalých. Okrem vybavovania pohrebu a dedičského konania je potrebné vysporiadať aj daňové povinnosti zosnulého. Ak daňovník v priebehu zdaňovacieho obdobia zomrie, povinnosť podať daňové priznanie z jeho zdaniteľných príjmov za príslušnú časť roka pripadá na jeho dediča.

Kto podáva daňové priznanie po zosnulom

Ak dedíte po zosnulom – potom dedíte okrem aktív aj pasíva. Zároveň je vašou povinnosťou vysporiadať daňové povinnosti. Ak dedí niekoľko ľudí, daňové priznanie podáva ten, ktorému to vyplýva z dohody dedičov. Pokiaľ sa dediči nedohodnú na tom, kto podá daňové priznanie, dediča povinného podať daňové priznanie za zosnulého daňovníka určí správca dane.

Daňové priznanie za zomrelého daňovníka nemusí podávať len dedič, môže to byť aj osoba, na ktorú prechádzajú peňažné nároky zomrelého zamestnanca podľa § 35 Zákonníka práce. Podať daňové priznanie za zosnulého musí dedič aj vtedy, ak mal podať daňové priznanie za predchádzajúce zdaňovacie obdobie pred svojím úmrtím, no túto povinnosť už nestihol splniť.

 

Dokedy treba podať daňové priznanie po zosnulom

Lehotou na podanie daňového priznania po zosnulom sú 3 kalendárne mesiace po jeho smrti. Pre dediča existuje možnosť podať žiadosť o predĺženie lehoty na podanie daňového priznania. Táto žiadosť však musí byť podaná najneskôr 15 dní pred uplynutím lehoty na podanie.

Ako podať daňové priznanie po zosnulom

Zamestnávateľ vystaví doklad - potvrdenie o zamestnávateľom vyplatenom príjme - pričom v úhrne jeho príjmov budú uvedené aj príjmy, na ktoré prešlo právo podľa Zákonníka práce. Dedič, ktorý podáva daňové priznanie vyplní prvú stranu priznania (údaje o osobe, za ktorú ho podáva) a na 2. strane vyplní II. oddiel - údaje o dedičovi, ktorý podáva daňové priznanie.

Prílohou priznania je tlačivo "Potvrdenie o zamestnávateľom vyplatených zdaniteľných príjmoch", úmrtný list nie je prílohou daňového priznania.

Príjem pozostalých na príjem zamestnanca

Smrťou zamestnanca nezanikajú jeho peňažné nároky zo zamestnania. Čo to znamená v praxi? Do štvornásobku priemerného mesačného zárobku zosnulého prechádzajú mzdové nároky z pracovného pomeru postupne priamo na jeho manžela, deti a rodičov, a to ak s ním žili v čase smrti v domácnosti.

Predmetom dedičstva sa stávajú, ak týchto osôb niet. Pozostalí majú nárok aj na dôchodok. Všetky príjmy, ktoré takto prešli na rodinu musia byť zdanené v daňovom priznaní po zosnulom. Ak dedič získa príjem po zosnulom po podaní daňového priznania, bude musieť zdaniť uvedené príjmy v dodatočnom daňovom priznaní.

Daňové priznanie po smrti živnostníka

V prípade úmrtia podnikateľa, resp. SZČO majú pozostalí na výber z dvoch možností: pokračovať v živnosti alebo nie. V prípade, že dedič nemá záujem pokračovať v podnikaní po zomrelom živnostníkovi, tak má povinnosť podať do 3 mesiacov po skončení posledného zdaňovacieho obdobia daňové priznanie k dani z príjmov a v rovnakej lehote zaplatiť daň.

V tomto prípade podáva daňové priznanie typu B.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Anketa

Šetríte si na svoj pohreb?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok