Ako uviesť české a slovenské príjmy zo zamestnania v daňovom priznaní

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 16. 1. 2019
Boli ste v roku 2018 zamestnaný na Slovensku aj v Českej republike? Poradíme vám, ako bude vyzerať vaše daňové priznanie.
Ako uviesť české a slovenské príjmy zo zamestnania v daňovom priznaní

Zdroj: Shutterstock

Pokiaľ ste pracovali časť roka v zamestnaneckom pomere na Slovensku a časť v Českej republike, dá sa predpokladať, že ste daňovým rezidentom na Slovensku.

Kto je a kto nie je daňový rezident sa dočítate v našej abecede Príjmy zo zahraničia.

Daňový rezidenti musia podávať na Slovensku daňové priznanie, kde uvedú všetky svoje celosvetové príjmy. Budete preto potrebovať potvrdenie o zdaniteľných príjmoch zo zamestnania na Slovensku a v ČR.  Potvrdenie o zdaniteľných príjmoch je podklad pre vyplnenie daňového priznania a jeho kópia sa prikladá k daňovému priznaniu.

 

Potvrdenie o zdaniteľných príjmoch z ČR vám na požiadanie vystaví zamestnávateľ, väčšinou v priebehu prvého kvartálu roku 2019. Aby sa vám nestalo, že dostanete potrebné podklady k daňovému priznaniu neskoro a budete musieť podávať slovenské daňové priznanie na poslednú chvíľu, môžete zaslať na daňový úrad (podľa miesta trvalého bydliska) OZNÁMENIE daňovníka o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania. Stiahnite si formulár oznámenia do svojho počítača a vyplnené zašlite na daňový úrad.

  • Oznámenie daňovníka o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania

Podaním tohto oznámenia tak získate čas; až 6 ďalších mesiacov. Lehota na podanie daňového priznania končí prvým aprílom 2019 vrátane. Keď do tohto dátumu odošlete oznámenie, v ktorom uvediete, že máte príjmy aj z Českej republiky, môžete daňové priznanie podať až do 30. septembra 2019.

 

Príjmy z Českej republiky však musíte prepočítať kurzom, ktoré vydáva Národná banka Slovenska resp. Európska centrálna banka.

  • Ročné priemerné kurzy do daňového priznania

Môžete použiť priemerný ročný kurz na prepočet príjmov, čo je 25,647 CZK/EUR, prípadne kurz za obdobie, v ktorom ste príjmy v Českej republike dosiahli.

Takto prepočítané príjmy a výdavky na sociálne a zdravotné poistenie potom pripočítate k tým slovenským a začnete vyplňovať daňové priznanie.

Príjmy zo zamestnania v ČR v daňovom priznaní

Zdroj foto: Shutterstock

Príjmy zo zamestnania patria do daňového priznania k dani z príjmov – typ A:

  • Daňové priznanie k dani z príjmov - typ A

Začnete vyplňovať daňové priznanie krok po kroku. Až po riadok 47 postupujete so spočítanými príjmami.

Potom v riadku 48 a 49 uvediete príjmy len z Českej republiky. Pokiaľ máte príjmy zo zamestnania, môžete totiž uplatniť metódu vyňatia príjmov, inak sa na príjmy z ČR uplatňuje druhá metóda.

Tak bude zabezpečené, aby príjmy, ktoré vám už raz boli zdanené, neboli znova dodaňované na Slovensku. Nebudete platiť daň z českých príjmov, ale budú uvedené v daňovom priznaní.

Nezabudnite na daňové priznanie v ČR 

Zamestnávateľ, ktorý vám vydá "Potvrzení o zdanitelních příjmech" neurobí ročné zúčtovanie a tým nemáte vybavenú povinnosť podať daňové priznanie. V Českej republike tak musíte podať daňové priznanie len z tých príjmov, ktoré ste zarobili tam. Všetko záleží na dohode s českým zamestnávateľom.

Ako podať daňové priznanie pri príjmoch z Českej republiky a Slovenska:

1. Získať potvrdenie o zdaniteľných príjmoch od všetkých zamestnávateľov na Slovensku aj v ČR, u ktorých ste boli zamestnaný.

2. České príjmy prepočítať kurzom NBS na eurá (výpočet uviesť v prílohe daňového priznania).

3. Vyplniť daňové priznanie k dani z príjmov - typ A, uplatniť vyňatie českých príjmov.

4. Podať české daňové priznanie, vyplnené na základe "Potvrzení o zdanitelních příjmech" len od zamestnávateľa v ČR.

Anketa

Uvažovali ste už niekedy o zmene občianstva?

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+7
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok