Kedy a ako zdaniť príjem z predaja nehnuteľnosti

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 26. 3. 2013
Kedy je príjem z predaja nehnuteľnosti oslobodený od dane? Ako si uplatniť príjem z predaja nehnuteľnosti v daňovom priznaní? Čítajte viac.
Kedy a ako zdaniť príjem z predaja nehnuteľnosti

Zdroj: Shutterstock

Či, kedy a ako musíte zdaňovať príjem z predaja nehnuteľnosti upravuje predovšetkým zákon o dani z príjmov (č. 595/2003)  

Oslobodenie od dane z predaja nehnuteľnosti
Aby ste sa vyhli plateniu dane z príjmu z predaja nehnuteľnosti museli by ste splniť jednu z nasledujúcich podmienok:

  • Predávanú nehnuteľnosť musíte vlastniť viac ako 5 rokov
  • Ak ste predávanú nehnuteľnosť získali najneskôr do 31. decembra 2010 a zároveň ste v nej mali trvalý pobyt najmenej dva roky bezprostredne pred predajom
  • Predávanú nehnuteľnosť ste zdedili v priamom rade alebo niektorým z manželov, ak uplynie aspoň päť rokov odo dňa nadobudnutia tejto nehnuteľnosti preukázateľne do vlastníctva alebo spoluvlastníctva poručiteľa (poručiteľov)

Ak je však nehnuteľnosť zaradená do obchodného majetku, musíte príjmy z jej predaja vždy zdaniť.  Uplatniť oslobodenie na príjem z predaja by ste mohli až po uplynutí piatich rokov od jej vyradenia z obchodného majetku.

Ak uvažujete o predaji nehnuteľnosti spojeným s uzatvorením zmluvy o budúcom predaji nehnuteľnosti, je nutné, aby táto zmluva bola uzatvorená až po uplynutí piatich rokov od nadobudnutia nehnuteľnosti alebo od jej vyradenia z obchodného majetku. Keby ste takúto zmluvu podpísali skôr, nemôžete si uplatniť oslobodenie od platenia dane aj keď k faktickému predaju dôjde až po uplynutí päťročnej lehoty.

Uplatnenie príjmu z predaja v daňovom priznaní
V daňovom priznaní sa uvádza len ten príjem z predaja nehnuteľnosti, na ktorý sa nevzťahujú vyššie uvedené oslobodenia od dane.
Takýto príjem sa uvádza medzi príjmy z prevodu vlastníctva nehnuteľnosti a radí sa medzi ostatné príjmy podľa § 8 zákona o dani z príjmov.

Uuplatnenie príjmov podľa § 8 zákona o dani z príjmov sa používa daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby typ B. Sumu, za ktorú ste nehnuteľnosť predali, tak vpíšete do tabuľky č. 3 nachádzajúcej sa v VIII. oddiely na šiestej strane na riadok č. 2 v stĺpci „príjmy“.
Sťahuj daňové priznanie k dani z príjmov – typ B.

Uplatnenie výdavkov pri predaji nehnuteľnosti
Príjmy z predaja nehnuteľnosti si môžete znížiť o výdavky, za ktoré ste nehnuteľnosť obstarali. Pri kupovanej nehnuteľnosti predstavuje výdavok jej kúpna cena. U dedenej nehnuteľnosti sa výdavok určí ako cena nehnuteľnosti v čase nadobudnutia (na základe znaleckého posudku, rozhodnutia o dedičstve a pod.). Ak predávate nehnuteľnosť, ktorú ste získali darovaním, posudzujete skutočnosť, či by bol príjem  z predaja u darcu v čase darovania, ak by nehnuteľnosť predal, oslobodený od dane alebo nie:

  • Áno: výdavkom je  cena zistená v čase darovania (znaleckým posudkom a pod.)
  • Nie: výdavkom je obstarávacia cena zistená u darcu (t.j. cena, za ktorú získal darca nehnuteľnosť do vlastníctva)

Príklad:
Pán Novák získal darovaním v roku 2011 od otca garáž. Otec túto garáž zakúpil v roku 2010. Keď pán Novák v roku 2012 garáž predal, ako výdavky si určí sumu, za ktorú otec garáž v roku 2010 obstaral.
Pán Novák získal darovaním v roku 2011 od otca garáž. Otec túto garáž postavil v roku 1991 a do roku 2011 užíval. Keď pán Novák v roku 2012 garáž predal, ako výdavky sa určí suma, za ktorú by sa garáž predala v roku 2011.

Medzi výdavky si taktiež môžete uplatniť aj preukázateľne vynaložené finančné prostriedky spojené s rekonštrukciou, opravou a údržbou nehnuteľnosti. Výdavky na znalecký posudok, vypracovanie kúpnej zmluvy, kolky, či iné poplatky súvisiace s predajom nehnuteľnosti sa tiež započítavajú do výdavkov, ktoré môžete uviesť v daňovom priznaní. Na uplatnenie takýchto výdavkov sa používa daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby typ B. Sumu výdavkov tak vpíšete do tabuľky č. 3 nachádzajúcej sa v VIII. oddiely na šiestej strane na riadok č. 2 (príjmy z prevodu vlastníctva nehnuteľnosti) v stĺpci „výdavky“.

Pozor:
Ak sú výdavky vyššie ako príjmy, môžete si výšku výdavkov uplatniť len do výšky príjmov. V prípade, že ste v roku 2012 nemali žiadne iné príjmy, len príjmy z predaja nehnuteľnosti, nemôžete si v daňovom priznaní uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka ani na manželku.

 

 

 


 

 

 

 

 

 


Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

garáž, Nehnuteľnosť, Výdavok

Toto ste už čítali?

Najobľúbenejší fitness doplnok čaká radikálne zdraženie. Môže za to chystaná „daň z cukru“

2. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Najobľúbenejší fitness doplnok čaká radikálne zdraženie. Môže za to chystaná „daň z cukru“

Takzvaná daň z cukru nezasiahne len colové nápoje či napríklad instantné kakaové nápoje. Predraží aj proteínové prášky, ktoré sú sladené umelými sladidlami. Podľa Branislava Gröhlinga... celý článok

Daňová licencia sa vracia. Slovenské firmy povinne zaplatia až do 4 000 eur

23. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Daňová licencia sa vracia. Slovenské firmy povinne zaplatia až do 4 000 eur

Slovenské firmy tento rok podávajú posledné daňové priznanie bez takzvanej daňovej licencie. Minimálna daň platí pre všetky firmy, aj pre takzvané spiace eseročky. Odvíja sa od výnosov.... celý článok

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?