Ako si uplatniť daňový bonus v daňovom priznaní 2013

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 24. 1. 2013
Ak spĺňate nárok, môžete si uplatniť v daňovom priznaní z príjmov za rok 2012 daňový bonus vo výške 249,24 eur za každé dieťa.
Ako si uplatniť daňový bonus v daňovom priznaní 2013

Zdroj: Shutterstock

Výška daňového bonusu
Ak  ste splnili nároky na čerpanie daňového bonusu vo všetkých dvanástich mesiacoch uplynulého roku, rovno si uplatníte v daňovom priznaní výšku 249,24 eur za každé dieťa. V prípade, že nemáte nárok na daňový bonus za celý rok, uplatníte si ho len v nárokovaných mesiacoch a to nasledovne. Ak ste mali nárok v januári, vo februári, v marci, v apríli, v máji a v júni, započítate si za každý mesiac 20,51 eur. Za júl, august, september, október, november a december je daňový bonus vyšší o 52 centov – konkrétne 21,03 eur.

Príklad:
Pán Mrkvička má tri deti, žijúce s ním v domácnosti:

  • Adrianu (19 rokov), ktorá v máji maturovala a v septembri nastúpila do zamestnania
  • Mateja (14 rokov), ktorý  v roku 2012 navštevoval 8. a 9. ročník základnej školy
  • Júliu (batoľa), ktorá sa narodila v októbri 2012

Na tieto svoje deti si pán Mrkvička uplatní daňový bonus (DB) nasledovne:

  • Adriana – 8 mesiacov – do 31.8. je považovaná za študentku:
    DB: (6x20,51) + (2x21,03) =123,06 + 42,06 = 165,12 €
  • Matej – 12 mesiacov – celoročne sa pripravuje na budúce povolanie:
    DB: 249,24 €
  • Júlia – 3 mesiace (október, november, december)
    DB: (3x21,03) = 63,09 €


Kto si môže uplatniť daňový bonus za rok 2012
Prvou podmienkou je výška príjmu. Daňový bonus  si môžete uplatniť pokiaľ ste v roku 2012 dosiahli príjmy aspoň vo výška 6-násobku minimálnej mzdy, teda aspoň vo výške 1 963,20 eur. Jedná sa o príjmy podľa § 5 (príjmy zo závislej činnosti, t.j. zamestnanecký pomer) alebo príjmy podľa § 6 (príjmy z podnikania, inej samostatne zárobkovej činnosti a z prenájmu) zákona o dani z príjmov.

Daňový bonus si môžete uplatniť aj keď má dieťa prechodný pobyt mimo domácnosť. Napríklad pokiaľ dieťa študuje na strednej škole mimo trvalé bydlisko a v mieste školy býva na internáte. Daňový bonus si uplatníte už v mesiaci, v ktorom sa dieťa narodilo alebo v ktorom sa začína sústavná príprava dieťaťa na budúce povolanie (štúdium až do 26 veku dieťaťa), alebo v ktorom bolo osvojené alebo prevzaté do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na základe rozhodnutia príslušného orgánu.

Ak spĺňajú nároky na daňový bonus obaja rodičia detí, uplatniť si bonus môže na dané dieťa iba jeden z rodičov, pričom zákon o dani z príjmov stanovuje, že pokiaľ je nárok na daňový bonus u viacerých detí, uplatní si bonus na všetky deti iba jeden rodič. Z nášho príkladu si tak pán Mrkvička uplatní bonus na Adrianu, Mateja a Júliu. Nemôže sa dohodnúť s manželkou, aby si ona uplatnila Júliu a on si uplatnil prvé dve. Zákon však umožňuje rozdeliť si mesiace. Manželka si tak napríklad môže uplatniť daňový bonus prvý pol rok, avšak na všetky deti a pán Mrkvička druhý pol rok.

Daňový bonus si môže uplatniť len daňovník s neobmedzenou daňovou povinnosťou a s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky. Daňovník s obmedzenou daňovou povinnosťou si môže daňový bonus uplatniť vtedy, ak úhrn jeho zdaniteľných príjmov zo zdrojov na území Slovenska tvorí v príslušnom zdaňovacom období minimálne 90 % zo všetkých príjmov, ktoré tento daňovník získava na Slovensku aj v zahraničí. Môže sa stať, že ste boli zamestnaní len pár mesiacov v roku 2012 a nemali ste iné príjmy a teda budete podávať daňové priznanie k dani z príjmov typu A. Pokiaľ ste v týchto mesiacoch dosiahli zdaniteľné príjmy  aspoň vo výške polovice minimálnej mzdy (t.j. aspoň vo výške 163,60 € mesačne) mohol vám zamestnávateľ v týchto mesiacoch priznať a vyplatiť daňový bonus. Nárok na tento priznaný a vyplatený daňový bonus už nestrácate, aj keď vaše celkové príjmy za rok 2012 nedosahujú spomínaných 1 963,20.

Príklad: Pán Novák pracoval len v januári a vo februári 2012. Jeho príjmy predstavovali 400 eur mesačne. V týchto mesiacoch mu bol priznaný a vyplatený daňový bonus na dve deti (20,51 x 2 =41,02 eur).  V roku 2012 už nedosiahol iné zdaniteľné príjmy. Aj keď jeho celoročné príjmy tak predstavujú 800 eur, bonus v sume 41,02 eur mu zostane.

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Daňová licencia sa vracia. Slovenské firmy povinne zaplatia až do 4 000 eur

23. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Daňová licencia sa vracia. Slovenské firmy povinne zaplatia až do 4 000 eur

Slovenské firmy tento rok podávajú posledné daňové priznanie bez takzvanej daňovej licencie. Minimálna daň platí pre všetky firmy, aj pre takzvané spiace eseročky. Odvíja sa od výnosov.... celý článok

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok