Novinka vám ušetrí čas a peniaze za notára. Slováci ju majú zadarmo

Redakcia | rubrika: Čo sa deje | 24. 6. 2024
Ušetrí vám peniaze za notára a čas potrebný na cestu k nemu či na matriku. Aplikácia Autogram v mobile využíva technológiu v občianskych preukazoch, ktorú Slováci dávno majú, ale málo používajú.
Novinka vám ušetrí čas a peniaze za notára. Slováci ju majú zadarmo

Zdroj: Reprofoto: FB/Finančná správa, Slovensko:Digital

Slováci majú k dispozícii novinku, ktorá im ušetrí cestu na matriku či k notárovi, ale najmä nervy pri podpisovaní elektronických dokumentov. Najbližšie ju je možné využiť pri podávaní odloženého daňového priznania. Nezabudnite, že ho môžete podať len do konca júna.

Osvedčený podpis ktorý platí všade

Aplikácia Autogram v mobile dokáže podľa jej tvorcov vytvárať elektronický podpis na úrovni osvedčeného podpisu. Je dostupná pre Android a nájdete ju aj v AppStore. Tento krok prináša revolúciu v oblasti digitálnych podpisov a zjednodušuje ich použitie. Aplikácia navyše oveľa lepšie využíva potenciál občianskych preukazov s NFC čipom, ktoré Slováci dávno majú, no v našich podmienkach sa používa len zriedka.

„Od decembra roku 2022 sa vydávajú občianske preukazy s NFC. Vydalo sa ich už takmer milión, len akosi sa stala taká vec, že nikto s tým nevedel nič urobiť. Až začiatkom tohto roka ministerstvu vnútra zverejnila SDK na prácu s občianskymi. Pochvala! Skúsenosti a detaily sme nabrali už pri desktopovom Autograme, čize sme presne vedeli, čo treba urobiť. Oslovili sme členov Slovensko.Digital a komunitu okolo a podarila sa fantastická spolupráca,“ píše jeden zo spoluautorov projektu Ján Suchal.

„Ak máte občiansky preukaz vydaný po decembri 2022, možete vytvárať elektronické podpisy len pomocou mobilu. Žiadna čítačka, notebook alebo somariny. Priložíte k mobilu a hotové. Zadarmo,“ hovorí Suchal. Najväčšou výhodou je, že aplikácia vytvára podpisy ktoré sú platné všade tam, kde je potrebný osvedčený podpis, napríklad v banke či poisťovni. Návod na jeho používanie nájdete na stránkach Slovensko:Digital.

Ako podpísať daňové priznanie

„A keby ste náhodou chceli používať Autogram v mobile aj na štátnych weboch, tak Stanislav Párnický vyhackoval fantastické rozšírenie do prehliadačov, ktoré nahradí škaredý štátny podpisovač na slovensko.sk alebo financnasprava.sk našim novým voňavým Autogramom (v mobile),“ pripomína informatik.

Znamená to, že aj pri podávaní odloženého daňového priznania za rok 2023 môžete využiť Autogram v mobile. Nepotrebujete čítačku, stačí priložiť občiansky preukaz k telefónu. Rovnako sa dá použiť pri rozšírení živnosti a ďalších úkonoch na štátnom webe.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Búria sa aj verní voliči Smeru: Až 73 % Slovákov považuje konsolidačný balíček za zlý

21. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Búria sa aj verní voliči Smeru: Až 73 % Slovákov považuje konsolidačný balíček za zlý

Konsolidačný balíček je zlo. Zhodujú sa na tom voliči koalície aj opozície. Vláde vyčítajú najmä zvýšenie DPH, ale aj zmätočné informovanie o opatreniach, ktoré sa menia za pochodu.... celý článok

Štát už potichu pripravuje novú daň, aká tu ešte nebola. Zasiahne drahú zábavku Slovákov

18. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Štát už potichu pripravuje novú daň, aká tu ešte nebola. Zasiahne drahú zábavku Slovákov

Nová daň je na obzore a mala by sa týkať jednej z najdrahších zábaviek a nerestí Slovákov. Minister Financií Ladislav Kamenický prezradil, že by chcel zdaniť hazard. Slováci sú pritom... celý článok

Chleba bude lacnejší, sľubuje Fico. Zmenu by sme si mali všimnúť po tomto dátume

16. 10. 2024 | Redakcia

Chleba bude lacnejší, sľubuje Fico. Zmenu by sme si mali všimnúť po tomto dátume

Od januára budúceho roka sa očakáva zníženie ceny chleba vďaka poklesu DPH na 5 %. Tento krok by mal pomôcť znížiť ceny nielen chleba, ale aj vajec a bezlepkových potravín. Oznámil... celý článok

Slovensko čaká daňové cunami: PREHĽAD nových sadzieb DPH

11. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovensko čaká daňové cunami: PREHĽAD nových sadzieb DPH

Od roku 2025 sa základná sadzba DPH na Slovensku zvýši z 20 % na 23 %, pričom dôjde aj k úpravám znížených sadzieb. Zmeny schválené v rámci konsolidačného balíčka majú za cieľ zvýšiť... celý článok

Zmeny DPH od 2025: toto treba vedieť, aby vás zbytočne nepripravili o (ďalšie) peniaze

9. 10. 2024 | Barbora Magočová

Zmeny DPH od 2025: toto treba vedieť, aby vás zbytočne nepripravili o (ďalšie) peniaze

Zatiaľ čo spotrebitelia sa musia pripraviť na zmenu sadzieb DPH a nové ceny tovarov a sluťieb, firmy čaká pekelné obdobie. Musia nielen zmeniť všetky cenovky na tovaroch, ale musia... celý článok