Študentské brigády: Ako si ušetriť na odvodoch a daňach

Daniel Výcha | rubrika: Článok | 6. 7. 2023
Okrem zábavy a dovoleniek si mnohí študenti hľadajú aj produktívnejšie spôsoby, ako využiť letné prázdniny. Preto si hľadajú brigády, na ktoré počas školského roka nemajú čas. V tomto článku nájdete všetky dôležité informácie o dohode o brigádnickej práci študentov z hľadiska daní a odvodov.
Študentské brigády: Ako si ušetriť na odvodoch a daňach

Zdroj: Shutterstock

Preddavok na daň z príjmov

Za bežných okolností je potrebné platiť preddavok na daň z príjmov zo závislej činnosti. Do tejto kategórie príjmov patria aj odmeny vyplývajúce z dohody o brigádnickej práci študenta.

Výška preddavku na daň

Výška preddavku sa vypočíta ako 19 % z odmeny, ktorá je znížená o odvody do Sociálnej poisťovne. Ak by mesačný zárobok presiahol 41 445,46 €, na sumu nad touto hranicou sa aplikuje sadzba 25 %. Avšak, keďže sa zameriavame na študentské brigády, táto situácia pravdepodobne nenastane.

Letní brigádnici nemusia platiť preddavok na daň vo výške 19 % z odmeny, pokiaľ si uplatnia nezdaniteľnú časť základu dane. Táto suma bola v roku 2023 stanovená na 410,24 €. Ak si študent túto sumu uplatní, pri výpočte mesačného preddavku na daň sa jeho odmena najprv zníži o odvody do Sociálnej poisťovne a následne o nezdaniteľnú časť. Ak odmena po zrážkach nepresiahne 410,24 €, študent nie je povinný platiť preddavky.

Ako uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane?

Treba si však dávať pozor, že uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka nie je automatické. Študent musí podpísať tlačivo s názvom „Vyhlásenie na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka a daňového bonusu“ (dostupné na webe Finančnej správy, odkaz na dokument). Ak by študent pracoval na dohodu o brigádnickej práci u viacerých zamestnávateľov, môže si nezdaniteľnú časť základu dane uplatniť iba u jedného z nich.

Odvody na sociálne a zdravotné poistenie

Pre študentov spočíva najväčšia výhoda dohody o brigádnickej práci práve v znížených odvodoch. Tento typ pracovného pomeru umožňuje využitie odvodovej odpočítateľnej položky v sume 200 €. Študent si ju môže uplatniť každý mesiac s tým, že ak pracuje u viacerých zamestnávateľov, môže si vybrať iba jedného z nich, u ktorého si ju uplatní.

Ako funguje odvodové zvýhodnenie pre študentov?

Princíp odvodovej odpočítateľnej položky je pomerne jednoduchý. Ak si ju študent uplatňuje a odmena za jeho prácu v kalendárnom mesiaci nepresiahne 200 €, odpadá mu povinnosť platiť odvody. V prípade, že odmena prekročí túto hranicu, študent platí odvody iba z rozdielu. Napríklad, ak je odmena vo výške 275 €, zamestnávateľ zo sumy 75 € zrazí odvody.

Uplatnenie odvodovej odpočítateľnej položky nie je výhodné iba pre študenta – vďaka tejto možnosti ušetrí aj zamestnávateľ. Tu je prehľad odvodov na jednotlivé poistenia, ktoré musia platiť študent a zamestnávateľ v závislosti od uplatnenia odpočítateľnej položky.

S uplatnenou odvodovou odpočítateľnou položkou a odmenou do 200 € (vrátane):

  • Zamestnávateľ – 1,05 % z celej odmeny
    • Úrazové – 0,80 %
    • Garančné – 0,25 %
  • Študent – 0,00 %

Bez uplatnenia odvodovej odpočítateľnej položky (alebo suma nad 200 € aj v prípade uplatnenia):

  • Zamestnávateľ – 22,80 %
    • Starobné – 14 %
    • Invalidné – 3 %
    • Úrazové – 0,80 %
    • Garančné – 0,25 %
    • Rezervný fond solidarity – 4,75 %
  • Študent – 7,00 %
    • Starobné – 4 %
    • Invalidné – 3 %

Keďže pracujúci je v tomto prípade študent, poistné na zdravotné poistenie platí štát. Všetky odvody, ktoré sa platia v prípade dohody o brigádnickej práci študenta, sú teda posielané do Sociálnej poisťovne.

Ako uplatniť odvodovú odpočítateľnú položku?

Podobne ako pri nezdaniteľnej časti základu dane, aj v tomto prípade nárok na zvýhodnenie nie je uplatnený automaticky. Študent musí vyplniť a podpísať tlačivo s názvom „Oznámenie a čestné vyhlásenie odvodová odpočítateľná položka (OOP) – ŠTUDENTI“, ktoré nájdete priamo na webe Sociálnej poisťovne (kliknutím na odkaz si môžete stiahnuť dokument). Toto tlačivo bolo aktualizované 1. januára 2023, takže ak ste doteraz používali staršiu verziu, stiahnite si prosím novú.

Pokiaľ si študent neuplatní svoj nárok na odvodovú odpočítateľnú položku, budú odvody vypočítané základnou sadzbou a z celej výšky odmeny. Zamestnávateľ mu bude zrážať túto sumu z výplaty. Študent teda nemusí posielať peniaze zo svojho účtu do Sociálnej poisťovne, iba bude dostávať nižšiu čistú sumu.

Príklad

Výpočet odvodov a preddavku na daň si uvedieme na nasledujúcom príklade:

Martin je zamestnaný na dohodu o brigádnickej práci študenta ako čašník a má uplatnenú nezdaniteľnú časť základu dane aj odvodovú odpočítateľnú položku. Za kalendárny mesiac august 2023 odpracuje 85 hodín pri hrubej odmene vo výške 6 eur na hodinu.

Výsledná hrubá odmena je teda 6 € x 85 = 510 €. Táto suma presahuje 200 €, čo znamená, že bude platiť odvody do Sociálnej poisťovne.

Zamestnávateľ mu z výplaty zrazí 21,70 € (7 % z 310 €, čo je jeho odmena bez odvodovej odpočítateľnej položky).

Keďže 510 € - 21,7 € - 410,24 € = 78,06 €, musí platiť aj preddavok na daň z príjmu. Tento preddavok sa vypočíta ako 19 % z 78,06 €, čo je 14,83 €.

V konečnom dôsledku Martin dostane na účet 510 € - 21,70 € - 14,83 € = 473,47 €.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Daňová licencia sa vracia. Slovenské firmy povinne zaplatia až do 4 000 eur

23. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Daňová licencia sa vracia. Slovenské firmy povinne zaplatia až do 4 000 eur

Slovenské firmy tento rok podávajú posledné daňové priznanie bez takzvanej daňovej licencie. Minimálna daň platí pre všetky firmy, aj pre takzvané spiace eseročky. Odvíja sa od výnosov.... celý článok

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok