Dobrovoľný platca DPH: Komu sa to oplatí v roku 2023?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 8. 2. 2023
Okrem povinnej registrácie za platiteľa DPH poznáme aj registráciu dobrovoľnú. Komu sa oplatí dobrovoľne registrovať k dani z pridanej hodnoty v roku 2023 a na čo všetko pri zvažovaní registrácie myslieť?
Dobrovoľný platca DPH: Komu sa to oplatí v roku 2023?

Zdroj: Shutterstock

Povinná registrácia za platiteľa DPH

Povinným platcom DPH sa podľa Finančnej správy stáva „každá zdaniteľná osoba, ktorá má sídlo, miesto podnikania alebo prevádzkareň v tuzemsku, a ak nemá takéto miesto, ale má v tuzemsku bydlisko alebo sa v tuzemsku obvykle zdržiava a dosiahne obrat 49 790 eur za najviac 12 predchádzajúcich po sebe idúcich kalendárnych mesiacov.”

V praxi to znamená, že v rámci povinnej registrácie musia byť splnené dve hlavné podmienky. Sú to:

  • osoba, ktorá žiada o registráciu, je zdaniteľnou osobou, čiže vykonáva ekonomickú činnosť v zmysle zákona o DPH,
  • výška obratu za najviac 12 predchádzajúcich po sebe idúcich kalendárnych mesiacov predstavuje 49 790 eur a viac.

Ak spĺňate obe podmienky, je dôležité, aby ste zbytočne nečakali a registrovali sa za platiteľa DPH na daňovom úrade najneskôr do 20. dňa kalendárneho mesiaca, ktorý nasleduje po mesiaci, v ktorom ste dosiahli stanovený obrat. Inak povedané, ak ste stanovený obrat dosiahli v januári 2023, povinnosť registrácie je do 20. februára 2023.

V prípade, že by ste sa v takomto čase nezaregistrovali, daňový úrad vám môže uložiť pokutu v zmysle zákona č. 563/2009 Z.z o správe daní (daňový poriadok). Pokutu vám môže uložiť aj vtedy, keď ste tak neurobili naschvál a prekročenie limitu ste si nevšimli.

Okrem toho je dôležité vedieť, že pri omeškaní, ktoré je dlhšie ako 30 dní, je potrebné odviesť daň na výstupe z dodávok tovarov a služieb, pri ktorých vznikla daňová povinnosť v tomto období.

Dobrovoľná registrácia za platiteľa DPH

Okrem povinnej registrácie existuje aj registrácia dobrovoľná. Tú môžu využiť osoby, ktoré nedosiahli stanovený limit v hodnote 49 790 eur. Pri podaní žiadosti je však dôležité vedieť, či osoba podávajúca žiadosť je zdaniteľnou osobou, teda či vykonáva, alebo má zámer vykonávať ekonomickú činnosť.

V prípade, že osoba ešte nevykonáva ekonomickú činnosť, no má o to záujem, musí pri žiadosti o registráciu za platiteľa DPH preukázať túto skutočnosť hodnovernými dôkazmi.

Komu sa oplatí stať sa platcom DPH?

Mnohí neplatcovia DPH často premýšľajú, či by pre nich nebolo výhodnejšie stať sa platcami. Ak k nim patríte aj vy, mali by ste vedieť, že byť platcom DPH sa oplatí najmä vtedy, keď:

  • chcete investovať do nejakého vlastného projektu alebo viete, že budete mať vyššie výdavky – pri nákupe tovaru, zariadenia alebo strojov si môžete ako platca DPH odpočítať DPH len za predpokladu, že nakupujete od ďalšieho platcu,
  • sú zákazníci a dodávatelia platcovia DPH,
  • chcete na svojich partnerov pôsobiť adekvátne.

Komu sa neoplatí stať sa platcom DPH?

V niektorých prípadoch sa vám neoplatí stať sa platcami DPH. Je to napríklad vtedy, keď:

  • zákazníci a klienti sú bežní ľudia, ktorí nie sú platiteľmi DPH – z pohľadu konkurentov, ktorí nie sú platcami DPH, by ste boli drahší o 20 % sadzbu DPH,
  • drahšie a väčšie vstupy (tovary, služby a pod.) nekupujete s DPH – ak by ste aj boli platcami DPH, z takýchto vstupov by ste si nemohli odpočítať DPH,
  • využívate paušálne výdavky vo výške 60 % zo zdaniteľných príjmov – platitelia DPH si nemôžu uplatňovať paušálne výdavky.

Ako žiadať o dobrovoľnú registráciu?

Dobrovoľná registrácia je jednoduchá a rýchla. Stačí, aby ste podali potrebné tlačivo na portáli Finančnej správy.

Z ponuky elektronických formulárov si vyberte možnosť „Žiadosť o registráciu, oznámenie zmien, žiadosť o zrušenie registrácie na daň z príjmov, daň z pridanej hodnoty a daň z poistenia”. Po jej vyplnení ju odošlite na daňový úrad.

Finančná správa zároveň upozorňuje, že „každú podanú žiadosť o dobrovoľnú registráciu daňový úrad posudzuje individuálne s ohľadom na činnosť žiadateľa a rozhodne, či žiadateľa zaregistruje. Ak sú splnené podmienky na registráciu, daňový úrad zaregistruje žiadateľa do 21 dní odo dňa doručenia žiadosti o registráciu a pridelí mu identifikačné číslo pre daň. Dňom uvedeným v rozhodnutí o registrácii pre daň sa zdaniteľná osoba stáva platiteľom dane.”

K posúdeniu žiadosti potrebuje daňový úrad spravidla ešte niekoľko dodatočných dokumentov, o ktoré vás požiada telefonicky pracovník úradu. Dokladať budete musieť najmä:

  • vystavené faktúry,
  • prijaté faktúry,
  • bankové výpisy,
  • zmluvy s obchodnými partnermi,
  • knihu pokladnice,
  • hlavnú knihu,
  • ďalšie výstupy z účtovníctva.

Ak by šlo o začínajúceho podnikateľa, ktorý ešte nevystavil žiadnu faktúru za tovar alebo službu, tak namiesto faktúr musí daňovému úradu dokázať zámer vykonávania ekonomickej činnosti. Ten môže doložiť podnikateľským plánom alebo zmluvami s obchodnými partnermi.

Pridelenie IČ DPH

Po tom, ako daňový úrad preverí všetky predostreté dokumenty a uzná ich za pravdivé a správne, zaregistruje platiteľa a pridelí mu identifikačné číslo pre daň do 10 dní odo dňa doručenia oznámenia dokladov osvedčujúcich túto skutočnosť.

V prípade, že by daňový úrad osobu nezaregistroval, vydá o tom rozhodnutie, proti ktorému nemožno podať odvolanie.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

dane, daňový úrad, dph

Toto ste už čítali?

Daňová licencia sa vracia. Slovenské firmy povinne zaplatia až do 4 000 eur

23. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Daňová licencia sa vracia. Slovenské firmy povinne zaplatia až do 4 000 eur

Slovenské firmy tento rok podávajú posledné daňové priznanie bez takzvanej daňovej licencie. Minimálna daň platí pre všetky firmy, aj pre takzvané spiace eseročky. Odvíja sa od výnosov.... celý článok

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok