Nové sadzby DPH pre rok 2023: Kde budeme platiť menej?

Daniel Výcha | rubrika: Článok | 29. 12. 2022
Sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) upravuje § 27 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov. Základná sadzba DPH na tovary a služby v Slovenskej republike je 20 %. Parlament ale 6. decembra 2022 schválil novelu tohto zákona s niekoľkými úpravami pôvodného návrhu. V článku sa dočítate, ktorých odvetví sa to týka, a za čo konečný spotrebiteľ zaplatí menej.
Nové sadzby DPH pre rok 2023: Kde budeme platiť menej?

Zdroj: Shutterstock

Tovary a služby

Podľa zákona o DPH sa po novom na niektoré tovary a služby použije znížená 10 % sadzba dane. To, ktoré druhy tovarov a služieb medzi ne patria, uvádza príloha č. 7 k zákonu č. 222/2004 Z. z., v znení zákona č. 656/2006 Z. z. 

V tabuľke sa nachádza vyše 30 kategórií (celú tabuľku aj s kódmi štatistickej klasifikácie nájdete v spomenutom dokumente), predovšetkým tam však patria vybrané druhy potravín, liekov a zdravotníckych potrieb, knihy, noviny a časopisy (za určitých podmienok). Na správne zatriedenie tovaru do číselného kódu podľa spomenutej prílohy sa použije záväzná informácia o nomenklatúrnom zatriedení tovaru vydaná colným orgánom.

Druhou skupinou, pri ktorej sa uplatní znížená sadzba, sú tovary a služby, ktoré v rámci aktivít sociálnej ekonomiky registrovaný sociálny podnik, ktorý 100 % svojho zisku po zdanení používa na dosiahnutie svojho hlavného cieľa dodáva oprávnenému zákazníkovi, ak tým nedochádza k narušeniu hospodárskej súťaže nezlučiteľnému s vnútorným trhom, pričom oprávneným zákazníkom je osoba iná ako zdaniteľná osoba, ak je fyzickou osobou, subjektom sociálnej ekonomiky alebo subjektom verejnej správy.

Uplatnenie zníženej sadzby DPH vo výške 10 % nie je možnosťou, ale povinnosťou. Platca DPH sa teda nemôže rozhodnúť, či použije sadzbu zníženú (10 %) alebo základnú (20 %). Pre správny výpočet výšky DPH je ďalej potrebné poznať základ dane. Tým je všetko, čo tvorí protihodnotu, ktorú dodávateľ prijal alebo má prijať od príjemcu plnenia alebo inej osoby za dodanie tovaru alebo služby zníženú o daň. Patrí k nej aj:

  • dotácia alebo príspevok, ktorý dodávateľ prijal alebo má prijať k cene tovaru (služby),
  • iné dane, clá a poplatky vzťahujúce sa na tovar (službu),
  • súvisiace náklady alebo výdavky (ako napríklad provízia, náklady na balenie, prepravu a ďalšie).

Ak sa na tovar (službu) vzťahuje znížená sadzba DPH, vzťahuje sa rovnako aj na všetky ostatné položky na faktúre (balné, prepravné, poistné a iné poplatky), nakoľko ide o jeden základ dane.

Znížená sadzba na ubytovacie služby

Okrem výnimiek uvedených vyššie sa znížená sadzba DPH uplatní aj na služby uvedené v už spomenutej prílohe č.7. V tejto kategórii sú však momentálne definované len „Ubytovacie služby“ s kódom (štatistickej klasifikácie produktov podľa činností) 55. Služby s týmto kódom sa rozdeľujú na:

  • hotelové a podobné ubytovacie služby (55.1),
  • turistické a ostatné krátkodobé ubytovacie služby (55.2),
  • prevádzka táborísk, rekreačných a dovolenkových kempov (55.3),
  • ostatné ubytovacie služby (napr. ubytovacie služby v študentských internátoch alebo ubytovniach pre robotníkov) (55.9).

V prípade dodatočných služieb k ubytovacím službám je potrebné rozlíšiť, či ide o plnenie poskytnuté v rámci ubytovacích služieb, a teda budú podliehať zníženej sadzbe (nakoľko ide o rovnaký základ dane), alebo ide o samostatnú službu nad rámec ubytovacích služieb, na ktorú už sa opäť vzťahuje základná 20 % sadzba.

Dočasné zníženie sadzby DPH

Ako prechodné opatrenie sa bude do 31. marca 2023 uplatňovať znížená sadzba DPH (10 %) aj na plnenia poskytované v súvislosti so športom, ku ktorým sa vzťahuje vysoká energetická náročnosť na strane vstupov. Konkrétne pôjde o:

  • vstupné do umelých kúpalísk,
  • sprístupnenie krytých a nekrytých športových zariadení na účely vykonávania športu,
  • prepravu osôb visutými a pozemnými lanovkami a lyžiarskymi vlekmi.

Úľavu v tejto forme získajú aj podniky, ktoré ponúkajú reštauračné a stravovacie služby. Ako podmienku zníženia sadzby však musia zabezpečiť podporné služby tak, aby bola možná okamžitá konzumácia predávaných jedál, nápojov alebo obidvoch. K tomu patrí napríklad zabezpečenie príborov, priestorov na konzumáciu či toaliet. Podávanie jedla a nápojov totiž musí byť definovateľné ako poskytnutie služby, nie tovaru. Podľa tejto logiky sa znížená sadzba nebude týkať donášok jedál ani predaja jedla „so sebou“.

Vo všetkých prípadoch zmeny sadzby sa pri vzniku daňovej povinnosti použije sadzba dane platná v deň vzniku tejto povinnosti. 

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Daňová licencia sa vracia. Slovenské firmy povinne zaplatia až do 4 000 eur

23. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Daňová licencia sa vracia. Slovenské firmy povinne zaplatia až do 4 000 eur

Slovenské firmy tento rok podávajú posledné daňové priznanie bez takzvanej daňovej licencie. Minimálna daň platí pre všetky firmy, aj pre takzvané spiace eseročky. Odvíja sa od výnosov.... celý článok

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok