Ako zvoliť vhodnú tarifu stavebného sporenia v PSS

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 4. 5. 2011
Chystáte sa uzatvoriť zmluvu o stavebnom sporení v Prvej stavebnejsporiteľni? Ako si zvolíte tarifu sporenia, ktorá zodpovedá vašimpožiadavkám a ktorá je pre vás najvýhodnejšia?
Ako zvoliť vhodnú tarifu stavebného sporenia v PSS

Zdroj: Shutterstock

Vyberáte si zo 7 taríf stavebného sporenia

V Prvej stavebnej sporiteľni (PSS) si môžete zvoliť niektorú zo 7 taríf stavebného sporenia. Pri piatich sporiacich tarifách stavebného sporenia v PSS získate síce vyšší úrok na stavebnom sporení, ale zároveň aj vyšší úrok na stavebnom úvere. Pokiaľ chcete čo najvýhodnejší stavebný úver, zvoľte radšej úverovú tarifu. Vaše vložené prostriedky však budú úročené nižšou sadzbou.

Pri uzatvorení zmluvy o stavebnom sporení v PSS si zvolíte jednu z nasledujúcich taríf stavebného sporenia:
  • štandardnú,
  • rýchlu, 
  • pomalú,
  • junior extra,
  • senior extra,
  • úverovú štandardnú,
  • úverovú rýchlu.
Lepšie pochopenie úverových taríf v PSS si môžme demonštrovať na príklade, že do budúcnosti potrebujete získať 3000 eur na riešenie svojich bytových potrieb. Koľko si potrebujete mesačne sporiť, ak chcete získať túto sumu? Pozrite si nasledujúcu tabuľku.

Tabuľka: Prehľad taríf Prvej stavebnej sporiteľne

TarifaMinimálny mesačný vklad Doba sporenia do pridelenia CS (v rokoch)Úroková sadzba sporeniaÚroková sadzba úveru
Štandardná15 eur7,3 - 8,2 2%4,70%
Rýchla 21 eur5,4 - 62%4,70%
Pomalá12 eur9,1 - 9,92%4,70%
Junior extra9, resp. 10,5 eur11,7 - 12,82%4,70%
Senior extra19,5 eur6 - 6,42%4,70%
Úverová štandardná18 eur6,8 - 7,30,10%2,90%
Úverová rýchla24 eur5,2 - 5,50,10%2,90%

Najvyužívanejšia tarifa je štandardná

Štandardná tarifa je v PSS najvyužívanejšou tarifou stavebného sporenia. Ide o primeranú kombináciu vkladov sporenia aj splátok budúceho stavebného úveru. Vami vložené prostriedky sú každoročne zhodnocované úrokovou sadzbou vo výške 2 %. Stavebný úver môžete následne získať s úrokom 4,7 %. Mesačne si v prípade štandardnej tarify musíte sporiť 0,5 % z cieľovej sumy, ktorú si zvolíte pri uzatváraní zmluvy o stavebnom sporení. To znamená, že ak ste si zvolili cieľovú sumu v hodnote 3000 eur, mesačne si musíte vkladať na účet stavebného sporenia aspoň 15 eur.

Rýchla tarifa pre najrýchlejšie sporenie

Rýchla tarifa je vhodná pre tých z vás, ktorí majú záujem o čo najkratšiu dobu splatnosti. Sporenie je pri rýchlej tarife rýchlejšie a, samozrejme, stavebný úver je charakteristický tiež o niečo vyššími splátkami ako je tomu pri štandardnej tarife. Ročná úroková sadzba stavebného sporenia je 2 % a ročná úroková sadzba stavebného úveru je 4,7 %. Ak sa rozhodnete pre rýchlu tarifu, mesačne si musíte vkladať na účet 0,70 % z cieľovej sumy. Ak ste si pri zmluve o stavebnom sporení teda zvolili čiastku napríklad vyššie uvedených 3000 eur, musíte si mesačne sporiť 21 eur.

Pomalá tarifa ponúka dlhodobé sporenie

Pomalú tarifu stavebného sporenia PSS odporúča tým z vás, ktorí majú záujem o sporenie dlhodobejšieho charakteru, mesačne teda sporíte menšie čiastky a v prípade následného stavebného úveru nižšie mesačné splátky. Vami vložené prostriedky sú zhodocované ročnou úrokovou sadzbou 2 %, úroková sadzba stavebného úveru je potom 4,7 %. Ak ste si zvolili cieľovú sumu v hodnote 3000 eur, mesačne si v prípade pomalej tarify budete sporiť 0,4 % z tejto sumy, teda 12 eur.

Junior extra – stavebné sporenie pre deti

Junior extra je stavebné sporenie určené pre deti od narodenia do 18 rokov života. Junior extra je zaujímavou kombináciou sporenia pre deti a istoty pre ich rodičov. Prostriedky sú zhodnocované ročnou úrokovou sadzbou na úrovni 2 % a v prípade stavebného úveru  je výška úročenia 4,7 %. Mesačný vklad sporenia v tarife Junior extra predsatvuje 0,30 – 0,35 % z cieľovej sumy.

Senior extra – stavebné sporenie pre všetkých nad 55 rokov

Senior extra je stavebné sporenie pre všetkých, ktorí presiahli vekovú hranicu 55 rokov. Ide o atraktívnu kombináciu vyplácania nasporených prostriedkov vo forme renty a stavebného sporenia. Úročenie vložených prostriedkov je v tarife Senior extra na úrovni 2 % a následné úročenie stavebného úveru je 4,7 %. Ak ste si ako cieľovú sumu v tarife Senior extra zvolili 3000 eur, musíte mesačne vkladať na účet stavebného sporenia 19,5 eur.

S úverovou tarifou získate výhodný stavebný úver

Ak chcete výhodnejšie úročený stavebný úver, PSS vám ponúka úverovú štandardnú alebo úverovú rýchlu tarifu. V úverových tarifách však budú vaše vklady úročené nižším ročným úrokom, a to na úrovni 0,1 %. Stavebný úver na druhej strane získate s výhodnejšou ročnou úrokovou sadzbou 2,9 %. Ak ste si zvolili cieľovú sumu v hodnote 3000 eur, tak v prípade úverovej štandardnej tarify musíte mesačne sporiť 18 eur a v prípade úverovej rýchlej tarify musíte mesačne vkladať na účet stavebného sporenia 24 eur. 

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

15. 1. 2024 | Marek Mittaš

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

Nárast úrokových sadzieb hypoték bol za posledné dva roky rýchly a výrazný. Z výhodných ponúk s úrokom pod 1 % sa zrazu stali veľmi drahé produkty s úrokovými sadzbami dosahujúcimi... celý článok

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

24. 11. 2023 | Daniel Výcha

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

Bývanie sa stáva čoraz drahším. Potvrdzujú to štatistiky, ktoré ukazujú, že ceny bývania v Európskej únii rástli aj v druhom štvrťroku. V porovnaní s prvým štvrťrokom boli ceny bytov... celý článok

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

17. 10. 2023 | Redakcia

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

Ceny nehnuteľností v minulom roku dosiahli svoje maximá. V kombinácii s vysokými hypotékami to spôsobilo pomerne výrazné ochladenie trhu. Najnovšie štatistiky však prinášajú skvelé... celý článok

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

13. 9. 2023 | Redakcia

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

Štátna prémia pre rok 2024 by mala dosahovať 7 % z ročného vkladu, avšak maximálne do výšky 70 eur. Tento záver vyplýva z návrhu opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky,... celý článok

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

24. 7. 2023 | Daniel Výcha

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

Jeden zo spôsobov, ako štát pomáha občanom v hmotnej núdzi, je poskytnutie príspevku na bývanie. Podľa novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi sa od 15. júla 2023 zvýšila suma tejto... celý článok