Z prenájmu do vlastného? Kedy sa oplatí vymeniť nájom za splácanie hypotéky

PR článok | rubrika: PR článok | 5. 12. 2022
V minulosti platilo, že väčšine sa viac ako platiť mesačný nájom, oplatí platiť mesačnú splátku hypotéky. Ako je to dnes, v čase, keď úroky na hypotékach idú stále smerom hore?
Z prenájmu do vlastného? Kedy sa oplatí vymeniť nájom za splácanie hypotéky

Zdroj: Shutterstock

Komerčná spolupráca

Vývoj situácie na hypotekárnom trhu

Kým ešte rok dozadu sme si mohli povedať, že hypotéky neboli nikdy také lacné, dnes už to neplatí. Úroky na hypotékach sa postupne začali meniť smerom hore a dnes si už opäť môže hypotéku dovoliť menej ľudí. Dokonca mnohí, ktorí si vzali hypotéku pred pár rokmi, sa obávajú svojej schopnosti splácať.

Jedným z hlavných faktorov, ktorý ovplyvnil vývoj výšky úrokov, je pojem, ktorý tento rok od na nás vyskakuje naozaj od všadiaľ – rekordná inflácia.

Finanční analytici predpokladajú, že úrokové sadzby na hypotékach porastú ešte minimálne dvakrát. K stabilizácií, či dokonca poklesu, by podľa nich mohlo prísť v roku 2024.

Vývoj na trhu s nehnuteľnosťami

Za posledné mesiace mierne stúpol aj počet nehnuteľností na predaj a na druhej strane klesol počet záujemcov.

Hoci by sedliacky rozum mohol povedať, že zvyšujúce sa ceny hypoték so sebou prinesú klesajúce ceny nehnuteľnosti, nie je tomu tak. Stavebným firmám tento rok enormne stúpli náklady, a tak si ceny nehnuteľností aj naďalej držia rastúci trend, aj keď tempo rastu sa spomaľuje.

Kým v 2Q 2022 bola priemerná cena za m2 nehnuteľnosti 2671 €, v 3Q zaplatili záujemcovia o nové bývanie  priemere 2714€ za m2. Pre porovnanie v rovnakom období minulého roka stál m2 nehnuteľností v priemere 2225 €.

Do rozhodovania zapojte najmä logiku a vynechajte emócie

Na základe aktuálneho vývoja trhu by sa mohlo zdať, že brať si hypotéku a kupovať bývanie je dnes čistá sebevražda. No nič nie je čiernobiele. A preto aj pri tomto rozhodovaní je potrebné vynechať spŕšku emócií a pustiť sa do logického uvažovania. A k nemu vám najlepšie pomôžu prepočty.

Základom pri rozhodovaní by pre vás mali byť 2 dôležité podmienky získania hypotéky:

  1. Máte k dispozícií 20 % z ceny nehnuteľnosti?
  2. Máte dostatočný príjem a nízke iné dlhy? To znamená prejdete hodnotením banky a získate hypotéku vo výške ako potrebujete?

Potom, ako na obe otázky odpoviete áno, môžete pristúpiť k ďalším úvahám – porovnanie mesačných nákladov.

Pre mnohých je práve porovnanie výšky mesačného nájmu a porovnanie výšky splátky hypotéky jedným z hlavných rozhodovacích kritérií. Nezabudnite však v tomto prípade brať do úlohy aj mesačné náklady na prevádzku nehnuteľnsoti.  Zjednodušene možno povedať, že ak vám vyjdú mesačné náklady pri splácaní hypotéky nižšie, než pri nájme, nie je nad čím váhať. No stále to nemusí byť pravda.

Ostáva totiž ešte jeden dosť dôležitý pohľad, a to zhodnotenie vašej aktuálnej životnej situácie. Inak by ste sa mali rozhodovať v prospech hypotéky v časoch, keď už ste v živote tak povediac usadení, než v čase, keď si ešte len hľadáte svoje miesto.

Na záver rozhodovacieho procesu si preto ešte zodpovedzte nasledujúce otázky:

  1. Máte stabilnú prácu alebo plánujte v blízkej dobe zmeniť pracovné miesto?
  2. Plánujete sa usadiť v danom meste?
  3. Ste pripravení do konca života žiť na jednom mieste alebo ste skôr prelietavý typ?

Hoci sa uvedené otázky môžu zdať byť zbytočné, práve ony vás navedú na to, či hypotéku skutočne potrebujete. Pretože aj ak si ju môžete dovoliť, môže byť pre vás v danom období vášho života ešte zbytočnosť, či dokonca záväzok, ktorý vás bude zbytočne zväzovať v ďalšom životnom raste.

Rozhodnutie, či je lepšia hypotéka alebo prenájom, sa líši od jednotlivca k jednotlivcovi a nemožno ho zovšeobecniť. Ak si nie ste istý, čo bude tým správnym riešením pre vás, neváhajte sa poradiť s odborníkmi. Realitná kancelária vám pomôže nájsť vhodné bývanie presne vám na mieru a pozrie sa s vami na výhody či nevýhody jednotlivých riešení z finančného aj praktického hľadiska.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

15. 1. 2024 | Marek Mittaš

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

Nárast úrokových sadzieb hypoték bol za posledné dva roky rýchly a výrazný. Z výhodných ponúk s úrokom pod 1 % sa zrazu stali veľmi drahé produkty s úrokovými sadzbami dosahujúcimi... celý článok

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

24. 11. 2023 | Daniel Výcha

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

Bývanie sa stáva čoraz drahším. Potvrdzujú to štatistiky, ktoré ukazujú, že ceny bývania v Európskej únii rástli aj v druhom štvrťroku. V porovnaní s prvým štvrťrokom boli ceny bytov... celý článok

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

17. 10. 2023 | Redakcia

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

Ceny nehnuteľností v minulom roku dosiahli svoje maximá. V kombinácii s vysokými hypotékami to spôsobilo pomerne výrazné ochladenie trhu. Najnovšie štatistiky však prinášajú skvelé... celý článok

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

13. 9. 2023 | Redakcia

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

Štátna prémia pre rok 2024 by mala dosahovať 7 % z ročného vkladu, avšak maximálne do výšky 70 eur. Tento záver vyplýva z návrhu opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky,... celý článok

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

24. 7. 2023 | Daniel Výcha

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

Jeden zo spôsobov, ako štát pomáha občanom v hmotnej núdzi, je poskytnutie príspevku na bývanie. Podľa novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi sa od 15. júla 2023 zvýšila suma tejto... celý článok