Workflow: riadenie a uľahčenie podnikových procesov

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 20. 4. 2010
Každý z nás už iste počul výraz „workflow“. V mnohých spoločnostiach výrazne prispel k zefektívneniu práce. Čo to vlastne workflow je a ako sa realizuje?
Workflow: riadenie a uľahčenie podnikových procesov

Zdroj: Shutterstock

Čo je to Workflow?

Workflow (WF) je možné zjednodušenie chápať ako postupnosť krokov, počas ktorej dokumenty, informácie alebo úlohy sú presúvané od jedného účastníka k druhému pre ďalšie spracovanie, napríklad podľa definovanej organizačnej štruktúry. S praktickým využitím WF sa môžeme stretnúť pri automatizácii podnikových procesov ako celku alebo ich častí, konkrétne napríklad aj v aplikovaní schvaľovacích procesov v rámci firemných dokumentov. Ak je WF správne nastavený, tak dokáže podporiť zjednodušenie a zrýchlenie jednotlivých činností, čo sprehľadňuje a zároveň urýchľuje  celý schvaľovací proces.  Workflow tak predstavuje zautomatizovanie celého alebo aspoň časti podnikového procesu. Dokumenty, informácie a úlohy sa podľa určitých procedurálnych pravidiel odovzdávajú od jedného účastníka k druhému.

Ako sa s Workflow pracuje?

V pokročilejších informačných systémoch môžeme obvykle definovať Workflow procesy ako jednotlivé stupne a tzv. uzly (uzol je miesto, kde systém čaká na rozhodnutie typu „áno – nie“, v prípade schvaľovania napr. „schválené – neschválené“). Definíciu je možné previesť na jednotlivých užívateľov alebo na pozíciu užívateľov. Užívateľ tak potom môže stanoviť ľubovoľnú dĺžku Workflow procesov a ľubovoľný počet uzlov.

V systéme sú jasne definované zodpovednosti a opísané postupy. Tým je zabezpečená správna postupnosť požadovaných krokov. Úloha je systémom pridelená konkrétnemu užívateľovi informačného systému.

„Každý užívateľ má svoj zoznam úloh – Worklist, teda prehľad aktuálnych úloh na riešenie. To znamená, že si „rozklikne“ určitý zápis v systéme, napríklad faktúru. Po vecnej kontrole dotyčný užívateľ zaškrtne „schválené“. Tým sa proces posunie o jednu úroveň ďalej, až sa následne dostane do finálneho spracovania“, hovorí Mária Melegová, ktorá je metodik špecialista spoločnosti Asseco Solutions.

Čo všetko Workflow dokáže?

Využitím Workflow je možné riadiť tok rôznych dokumentov a nemusí ísť len o faktúry. WF môže napomáhať v riadení všetkých firemných dokumentov či procesov, ktoré by mali „prejsť rukami“ viacerých ľudí vo firme. Napríklad žiadanky, objednávky, prijatá pošta, zmluvy, ponuky, objednávky atď. Napomáha tiež riešiť ľubovoľné procesy schvaľovania, napr. schvaľovanie objednávok, dovoleniek, faktúr prijatých, schvaľovanie zápisu z porady a podobne. To všetko v niekoľkostupňovej hierarchii – podľa organizačnej štruktúry. „Workflow má tiež možnosť poskytnúť upozorňovania podľa ľubovoľných podmienok (faktúry po splatnosti, vypršanie garancie/záruky, termín školenia vodičov...). Upozorňovanie je možné nastaviť aj mimo systému, a to napr. cez SMS alebo e-mail spolu s odkazom priamo do informačného systému“, dodáva pani Melegová.

Workflow tak so sebou prináša:

  • zmenu v podnikových procesoch
    • najmä skrátenie časových nárokov
    • rýchlejšie navrhovanie a implementácie schválených zmien v pracovných postupoch a uchovávanie starých verzií
  • zachovanie pracovných procesov v systéme
  • jednoduchšie a rýchlejšie zapracovanie nových pracovníkov
  • možnosť zistiť aktuálny stav podniku ako aj históriu jednotlivých prípadov
  • integráciu dokumentov a aplikácií

Aplikovaný Workflow podporený informačnými systémami jednoznačne prispieva k zefektívneniu činností v podniku, ako aj podporuje riadenie kvality. Vďaka nemu dochádza k zlepšeniu toku informácií, zvýšeniu efektivity procesov a zníženiu celkových nákladov.

Je však potrebné mať na pamäti, že Workflow ani informačné systémy nie sú „samospasiteľné“. Iba správne implementovaný systém zabezpečí očakávané prínosy. Zrýchlenie procesov, ich zjednodušenie a presné mapovanie priechodu dokumentov ušetrí čas a tým aj finančné náklady. Získa sa tak priestor a čas pre iné, dôležitejšie činnosti.

Článok bol vypracovaný v spolupráci s Asseco Solutions asseco_logo.jpg

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

24. 4. 2024 | Marek Mittaš

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

Investovanie je v súčasnosti veľmi dôležité. Pomáha bojovať proti inflácii a zaisťuje, že keď si vyberiete správny finančný nástroj, môžete si prilepšiť o stovky až tisíce eur. Neláka... celý článok

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

22. 4. 2024 | Redakcia

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

Komodity sú lákavým finančným inštrumentom, ktorý môže priniesť zaujímavé zhodnotenie. Zvyčajne sa kombinujú s akciami, podielovými fondmi alebo ETF pre dosiahnutie najlepších výsledkov,... celý článok

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok