Čo je OpenAI a kto stojí za vznikom umelej inteligencie?

Redakcia | rubrika: Článok | 31. 3. 2023
OpenAI je nezisková organizácia, ktorá stojí za revolučným modelom ChatGPT. Ide o umelú inteligenciu, ktorá za pár dní dobyla svet. Sama tvorí texty, dokáže odpovedať na vaše otázky alebo sa s vami porozpráva. OpenAI vznikla aj preto, aby zabránila škodám, ktoré by vznikli pri nekontrolovateľnom vývoji umelej inteligencie. Pozrime sa, kto stál pri jej zrode a čo nám umelá inteligencia prinesie.
Čo je OpenAI a kto stojí za vznikom umelej inteligencie?

Zdroj: Shutterstock

Organizácia, ktorá nás chráni pred AI

V minulom desaťročí panovali veľké obavy z nekontrolovateľného rastu a vývoja umelej inteligencie. Mnoho popredných technologických gigantov verí, že by to mohlo viesť k vyhynutiu ľudstva. Preto v roku 2015 vznikla nezisková organizácia OpenAI, ktorej motiváciou bol výskum a vývoj AI, ktorá by bola prospešná pre ľudstvo.

Medzi jej zakladateľov patria: 

  • Elon Musk – zakladateľ TESLA motors, PayPal, SpaceX
  • Sam Altman – prezident technologického inkubátoru Y Combinator
  • Greg Brockman – hlavný technologický pracovník (CTO) spoločnosti Stripe
  • Ilya Sutskever – počítačový vedec známy pre výskum neurónových sietí a hlbokého strojového učenia (Google Brain)

Prvé práce na výskume a vývoji umelej neurónovej siete spustila OpenAI už na začiatku roka 2016. V tom istom roku bola založená aj platforma OpenAI Gym, ktorá slúži na zlepšenie a testovanie strojového učenia. O dva roky neskôr bola uvedená na trh prvá verzia textového modelu GPT (Generative Pre-trained Transformer). Ide o najznámejší produkt tejto organizácie.

ChatGPT

Ide o umelú inteligenciu, ktorá funguje ako klasický chatbot, no s malým rozdielom. Tento jazykový model je trénovaný na obrovskom množstve dát. Prvá verzia obsahovala 117 miliónov parametrov, ktoré jej pomáhali generovať autonómny text.

Parametre predstavujú rôzne hodnoty na vstupe a výstupe. Tie určujú, aké slová má chatbot použiť pri svojej odpovedi.

S každou novou verziou bol ChatGPT o niečo výkonnejší. Nižšie nájdete chronologický zoznam verzií textového modelu od OpenAI:

  • ChatGPT-1 – vznikol v júni 2018 a obsahoval 117 miliónov parametrov
  • ChatGPT-2 – vznikol vo februári 2019 a obsahoval 1,5 miliardy parametrov
  • ChatGPT-3 – vznikol v júni 2020 a obsahoval 175 miliárd parametrov
  • ChatGPT-175 B – vznikol v máji 2022 a obsahoval rovnaké množstvo parametrov ako GPT-3, ale bol omnoho výkonnejší
  • ChatGPT-4 – vznikol v marci 2023 a obsahuje 100 biliónov parametrov

ChatGPT-4 je najnovším prírastkom do rodiny a oproti svojim predchodcom dokáže spracovať aj obrázky a riešiť komplexnejšie úlohy. Zatiaľ je dostupný iba v platenej verzii.

Aké ďalšie AI vyvíja OpenAI

Aj napriek tomu, že najväčšiu pozornosť má model GPT, OpenAI sa podieľa na vývoji rôznych ďalších AI:

  • DALL-E – ide o AI, ktorá generuje obrázky na základe textového zadania. Služba aktuálne funguje iba v angličtine. Podobne ako ChatGPT-3, aj túto službu si môžete vyskúšať bezplatne.
  • MuZero – ide o posilňovač učenia, ktorý dokáže naučiť stroje hrať rôzne hry bez toho, aby boli vopred dané nejaké pravidlá. 
  • Codex – táto AI vie na základe požiadaviek prepisovať kód programov.
  • RoboSumo – simuluje súboj robotov. 

Aké sú plány do budúcnosti

Výhody, ktoré ponúka textový model ChatGPT, sú pre veľkých investorov veľkým lákadlom, pretože v ňom vidia veľký potenciál. Okrem jednoduchého textového asistenta na webových stránkach sa uvažuje aj o tom, že by dokázal generovať webový obsah. S podobným názorom sa stotožňuje aj riaditeľ nemeckej mediálnej skupiny Axel Springer, Mathias Döpfner.

Najväčším menom, ktoré zarezonovalo v súvislosti s investovanímdo OpenAI, je Microsoft. Ten začiatkom marca 2023 oznámil, že do organizácie investuje ďalšie miliardy dolárov. Ide o ďalšiu fázu partnerstva, ktoré nadviazal už v roku 2019, kedy prvýkrát do OpenAI investoval 1 miliardu dolárov. Microsoft chce túto technológiu integrovať do svojich produktov.

Podľa Billa Gatesa je ChatGPT rovnako významný ako objav internetu. AI by totiž dokázala nahradiť kancelárske práce či záchranárov. Autonómne roboty poháňané AI by zachraňovali ľudí v situáciách, kedy by bol život záchranára ohrozený. Zmeniť by sa mohol aj sektor zdravotníctva, kedy by robot poháňaný umelou inteligenciou operoval ľudí.

Mal by som investovať do AI?

Mnoho technologických gigantov predpovedá skvelú budúcnosť umelej inteligencii. Preto by ste vo svojom investičnom portfóliu mali mať fond, ktorý zahŕňa investície do AI. Ak sa obávate, že to bude podobná bublina ako kedysi dot-com, môžete svoje obavy odložiť bokom. Rozvoj technologického sveta, cloudov a umelej inteligencie bude do budúcnosti narastať a stane sa neoddeliteľnou súčasťou našich životov. 

Rozmýšľate o tom, že by ste si chceli kúpiť akcie OpenAI? Sklameme vás, pretože táto spoločnosť nie je verejne obchodovaná, takže si ich nemôžete kúpiť. Avšak nezúfajte, pretože existujú aj iné spôsoby, ako investovať. Napríklad akcie Microsoftu, ktorý doteraz investoval 10 miliárd dolárov do výskumu AI, si môže kúpiť aj drobný investor. 

Ak investujete do EFT či podielových fondov, tak ich pravdepodobne už máte. Okrem Microsoftu obsahujú tieto fondy aj mená iných technologických gigantov, ktoré ťažia z iných činností, ale AI ich ovplyvňuje: 

  • Nvidia
  • Baidu
  • Alphabet

Pokiaľ chcete svoje investície zaceliť priamo na umelú inteligenciu, môžete tak urobiť investovaním do fondov zameraných na AI. Napríklad:

  • iShares Robotics and Artificial Intelligence EFT,
  • ETF Global X Robotics & Artificial Intelligence.

AI revolúcia začala

Sme svedkami jednej veľkej revolúcie, ktorá je rovnako významná ako vynájdenie internetu či parného stroja. Aby nedošlo k škodám, ktoré by spôsobil nekontrolovateľný rozvoj AI, vznikla OpenAI. Jej cieľom je dať svetu AI, ktorá bude dobrým sluhom a pomôže v ďalšom rozvoji ľudstva. Je to aj vynikajúca príležitosť zhodnotiť svoje peniaze.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+7
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok