Meď ako nové zlato? Nová príležitosť aj pre konzervatívnych investorov

Redakcia | rubrika: Článok | 29. 3. 2023
Len málokoho pri slove komodity napadne niečo iné, než ropa, plyn či zlato. Čoraz populárnejšou položkou sa však za posledný rok stáva práve meď. Má totiž široké využitie v stavebníctve a ďalších priemyselných sektoroch. Často sa používa v potrubiach, stavebných konštrukciách, elektromobiloch, generátoroch, mobiloch a začala tiež nahrádzať hliník v počítačových čipoch. Libra medi sa dnes predáva za viac ako 4 doláre.
Meď ako nové zlato? Nová príležitosť aj pre konzervatívnych investorov

Zdroj: Shutterstock

Porastie dopyt po medi aj naďalej?

Medzi hlavné prednosti medi patrí jej vysoká elektrická vodivosť, ktorá ju predurčuje na výrobu elektrických vodičov a káblov v energetike. Využitie nájde aj pri získavaní a využívaní „zelenej“ energie, nakoľko veterné farmy, solárne panely a elektromobily pokračujú v rozmachu. Jej ďalšou užitočnou vlastnosťou je vysoká odolnosť voči korózii, vďaka ktorej sa dá využiť v potrubiach a vodovodných rozvodoch.

Takmer polovica všetkého dovozu medi prúdi do Číny. Hodnota medi bola často predikovaná na základe výkonnosti stavebného odvetvia a obvykle je aktivita v tomto sektore v čase ekonomickej prosperity vysoká. To sa potvrdilo aj v roku 2020, keď došlo k rastu spomínaného indexu a ceny medi, po ochladení z roku 2019. Od roku 2021 je však situácia odlišná. Zatiaľ čo index dlhodobo klesá, cenový graf medi pokračuje v raste.

Aktuálne zostal dopyt po medi vysoký aj napriek tomu, že Čína zažíva krízu na realitnom trhu aj v stavebnom sektore. Aj keď je meď ľahko recyklovateľná (podľa odhadov takmer 70 % dnes používanej medi bolo aspoň raz recyklovaných), trh pociťuje jej nedostatok, spôsobený nepredvídateľnými dodávkami z krajín Južnej Ameriky, najmä z Peru a Čile. Tieto dve krajiny totiž produkujú viac ako tretinu celosvetových dodávok medi.

Rastúci deficit tohto kovu má podľa nových prognóz pokračovať minimálne do roku 2023. Okrem toho môžu hroziace výpadky dodávok v súčasnosti cenu skokovo navýšiť.

Cena zatiaľ kolíše

Zatiaľ čo v marci 2020 sa libra medi predávala za 2 doláre, druhá polovica roka 2021 jej priala. Začiatkom roka 2022 tak libra medi prekonala cenovú hladinu 4,5 dolára. Krátko na to opäť klesla pod úroveň 3,5 dolára a v súčasnosti sa už niekoľko mesiacov pohybuje okolo ceny 4 doláre za libru medi.

Futures na meď vykázali v minulom roku stratu približne 15 %. Avšak od začiatku tohto roka ich hodnota stúpla o takmer 11 %, čo je najlepší celoročný výkon od roku 1980. Jej rastu pomohlo spomalenie zvyšovania úrokových sadzieb v USA, ako aj pokles amerického dolára na začiatku roka.

Analytici Goldman Sachs dokonca nazývajú meď novou ropou. Podľa nich dopyt vzrastie do roku 2030 až o 900 %. V prípade menej optimistického scenára, ktorý počíta s možnosťou spomalenia energetickej transformácie, predikujú rast o 600 %.

Problematická produkcia

Ponuka medi je obmedzená najmä nedostatkom pracovnej sily a časovo náročnou výstavbou nových baní. V roku 2021 tak spotreba na trhu presiahla produkciu, ktorá dosiahla 24,5 miliónov ton medi, zatiaľ čo spotreba bola až 25,33 miliónov ton. Podľa S&P Global sa očakáva, že tento deficit do roku 2025 narastie na 3,85 milióna ton.

Analytici predpovedajú, že celosvetová ročná produkcia medi by mohla do roku 2030 klesnúť až pod 16 miliónov ton, čo s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobí ďalší rast ceny tejto komodity.

Ako investovať do medi?

Tu má investor viacero možností:

  • kúpu medi vo fyzickej podobe,
  • nákup futures (napríklad NYMEX Copper Futures (HG)),
  • nákup ETF (Fond iPath Series B Bloomberg Copper Subindex Total Return ETN a fond United States Copper Index Fund, ktoré podľa Investopedie prekonali 15 % pokles referenčného indexu Bloomberg Copper Subindex a 19 % pokles indexu S&P 500 počas minulého roka k 9. novembru),
  • nákup akcií – tu môže investor kúpiť podiel spoločností, ktoré sa zaoberajú ťažbou medi alebo sú s týmto kovom úzko spojené iným spôsobom.

Najmä v prípade akcií sa investorom otvára množstvo možností. Za zmienku stoja napríklad tie s najlepšou hodnotou:

Názov spoločnosti

Cena ($)

Trhová kapitalizácia ($mld.)

12-mesačný sledovaný pomer P/E

Lundin Mining Corp. (LUNMF)

6.61

5.1

11.4

Ero Copper Corp. (ERO.TO)

CA$22.58

CA$2.1

11.7

First Quantum Minerals Ltd. (FM.TO)

CA$30.81

CA$21.3

16.1

Zdroj: Investopedia.com

Riziká investovania do medi

Pri väčšine týchto typov „medených investícií“ je však potrebné mať stále na pamäti, že ceny komodít bývajú celkovo oveľa volatilnejšie ako tradičné ceny akcií. Treba tiež zvážiť aj environmentálne riziká, ktoré so sebou ťažba medi prináša. Rastúci dôraz na udržateľnosť môže prinútiť ťažiarov medi používať drahšie metódy ťažby tohto kovu, čo by mohlo prispieť k nedostatku svetových dodávok.

V roku 2020 napríklad anglo-austrálska spoločnosť Rio Tinto Plc (RIO) utrpela zásah od ESG investorov (z anglického Environmental, Social and Corporate Governance), keď pri ťažbe medi v Austrálii zničila miesto posvätné pre pôvodné obyvateľstvo. Táto udalosť mala za následok prepustenie generálneho riaditeľa a dvoch ďalších vedúcich pracovníkov spoločnosti. Okrem toho parlamentné vyšetrovanie v tom istom roku nariadilo spoločnosti Rio Tinto obnoviť systém jaskýň a ich zničenie označilo za „neospravedlniteľné".

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

investícia, Komodita, zlato

Toto ste už čítali?

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok