4 situácie, v ktorých vám RAPEX a RASFF ušetria zdravie aj peňaženku

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 13. 3. 2023
Sledovanie systémov Safety Gate/RAPEX, RASFF či upozornení orgánov dohľadu na nebezpečné výrobky už dnes vďaka internetu nie je vôbec ťažké. Lepší prehľad o rizikách dostupného tovaru vás môže uchrániť od mnohých nepríjemností. Odradí vás aj od neuvážených nákupov rôznych zbytočností - najmä ak si uvedomíte, že mnoho nedostatkov odhalí len kontrola, ktorá ani zďaleka nepreveruje všetok ponúkaný sortiment.
4 situácie, v ktorých vám RAPEX a RASFF ušetria zdravie aj peňaženku

Zdroj: Shutterstock

Kde môžete informácie nájsť? 

Systémy RAPEX a RASFF umožňujú rýchlu výmenu informácií o škodlivých výrobkoch medzi jednotlivými krajinami EÚ. RAPEX obsahuje hlásenia o nepotravinových tovaroch; RASFF je určený pre závadné potraviny a krmivá. Upozornenia z oboch evidencií sú verejne dostupné na webových stránkach prevádzkovaných pod záštitou Európskej komisie. 

Hlásenia zo systému RAPEX si môžete nechať posielať aj e-mailom, a to aj v slovenčine. Prihlásenie na týždenný odber správ je možné v sekcii „Safety Gate“. Rozsah oznámení sa dá prispôsobiť aj podľa vašich preferencií (napr. si môžete zvoliť len informácie o určitej kategórii tovarov). Hlásenia z oboch systémov pravidelne (v závislosti od druhu škodlivého produktu) zverejňuje aj Slovenská obchodná inšpekcia (SOI), Úrad verejného zdravotníctva SR a tiež Štátna veterinárna a potravinová správa SR. Vedomosť o rizikovom výrobku sa hodí vždy. V niektorých situáciách však pomôže odvrátiť obzvlášť nepríjemný následok. Ktoré to sú? 

Vlastníte automobil alebo motocykel alebo sa chystáte na ich nákup

 

V systéme RAPEX sa zverejňujú aj upozornenia súvisiace s najrôznejšími nedostatkami motorových vozidiel. Bezpečnostné problémy sa aj pri tomto type výrobkov vyskytujú veľmi často. Len v časovom úseku od 2. do 9. marca 2023 sa v RAPEXE objavili upozornenia týkajúce sa troch rôznych značiek motocyklov a štyroch rôznych značiek automobilov. 

Ak ste alebo sa plánujete stať vlastníkom automobilu, oplatí sa okrem RAPEXu sledovať aj stránky SOI, a to konkrétne ich sekciu týkajúcu sa priamo nebezpečných motorových vozidiel. SOI ako orgán dohľadu nad trhom v automobilovom sektore totiž v spolupráci so zástupcami výrobcov zverejňuje aj upozornenia na tzv. zvolávacie akcie zamerané na odstránenie rôznych sériových chýb. V upozorneniach (okrem iného) nájdete:

1) špecifikáciu konkrétneho typu motorového vozidla, na ktorom bol nájdený určitý bezpečnostný nedostatok,
2) druh rizika či technickej poruchy, ktorá sa u daného typu vozidiel môže vyskytovať,
3) opatrenia prijaté na jeho odstránenie – zvyčajne ide o preventívnu kontrolu a prípadne tiež bezplatnú opravu vady. 

Dodajme, že od začiatku roka 2023 až do 6. 3. 2023 (t.j. približne za 2 mesiace) SOI zverejnila ohľadom rôznych zvolávacích akcií až 27 upozornení. Týkali sa značiek Opel, Toyota, Citroën, Peugeot, KIA, Fiat, Volvo, Lexus či Ford

Kupujete výrobky pre bábätká a batoľatá alebo pozornosti/hračky pre deti 

Škodlivé výrobky nechce doma asi nikto. V každej rodine sú ale pred potenciálnym rizikom spravidla najväčšmi chránené deti. Tovar pre novorodencov a batoľatá musí spĺňať vysoké štandardy bezpečnosti a kvality; napriek tomu sa aj v tomto sortimente nezriedka objavujú zdravie ohrozujúce produkty. Od začiatku februára tohto roka až do 8. marca boli v RAPEXE nahlásené napríklad nasledujúce závadné výrobky:

- detský kočík (riziko poranenia),

- spací vak (riziko uškrtenia),

- detský nosič (riziko poranenia),

- detská čiapočka (riziko uškrtenia). 

V systéme RASFF boli v minulom roku notifikované škodlivé  detské výživy - v detskej bio kaši sa našlo sklo a v počiatočnej dojčenskej mliečnej výžive sa zistili nežiaduce patogénne mikroorganizmy. 

Osobitnou kategóriou sú hračky. Na trhu ich je nespočetné množstvo, a to aj za veľmi priaznivé ceny. Každý z nás určite už neraz podľahol nutkaniu potešiť dieťa milou drobnosťou. Práve takéto „neškodné“ nákupy však môžu dieťa v skutočnosti vystaviť riziku. V databáze RAPEX nájdete množstvo hračiek, ktoré sú na prvý pohľad úplne v poriadku, uvoľňujú sa z nich však nadlimitné množstvá nebezpečných chemikálií. Veľmi častá je tiež hrozba udusenia. (Nielen) pre malé parádnice sa zvykne nakupovať aj bižutéria. V šperkoch (najmä z kovu) však kontroly pravidelne nachádzajú nadmerný obsah najrôznejších karcinogénov či alergizujúcich látok. 

Nakupujete tovar zo zahraničia (aj cez internet) 

Ak sledujete slovenské médiá, môžete informácie o niektorých nebezpečných výrobkoch zachytiť aj v nich. Všetky oznámenia zo systémov RAPEX a RASFF sa k vám ale nedostanú; zvyčajne sa totiž informuje o rizikách produktov, u ktorých existuje spoľahlivé zistenie ich dostupnosti na slovenskom trhu. Jednotný trh EÚ a čoraz obľúbenejšie nakupovanie cez internet ale výrazne zjednodušili aj nákupy od zahraničných predajcov.

Práve v týchto prípadoch nie je na škodu overiť, či nekupujete mačku vo vreci – oba systémy totiž obsahujú aj notifikácie o škodlivých výrobkoch z iných európskych krajín. Zvýšená opatrnosť je namieste aj preto, že uplatňovanie akýchkoľvek nárokov voči predajcovi so sídlom v cudzine býva výrazne komplikovanejšie než voči domácim obchodníkom. 

Tovar evidovaný v registroch predávate 

Ak podnikáte v oblasti predaja tých druhov tovarov, na ktoré sa systémy RAPEX a RASFF zameriavajú, môže vás ich sledovanie zachrániť pred pomerne vysokými pokutami. Pokiaľ teda predávate napr. hračky, elektroniku, ochranné prostriedky (napr. rúška, tovary s reflexnými prvkami), oblečenie, bižutériu, dekoračné predmety či kozmetické prípravky, určite vám nezaškodí, ak sa prihlásite k týždennému odberu správ aspoň ohľadom vami ponúkaného sortimentu. 

V praxi sa totiž presadil výklad, že je zodpovednosťou osôb ponúkajúcich výrobky, aby si kontrolovali informácie o ich prípadnej nebezpečnosti zverejňované aj na internete a v nadväznosti na to závadný tovar z predaja stiahli (napr. rozhodnutie Najvyššieho súdu SR, sp.zn. 10Asan/28/2019). 

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

3. 4. 2024 | Barbora Magočová

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

Ak máte podiel v s.r.o. s viacerými spoločníkmi, určite nastanú aj chvíle, v ktorých sa váš názor bude líšiť. Čo ak sa však konflikt vyhrotí natoľko, že sa pomyslenie na ďalšie spoločné... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok