7 áno pre sporiace účty

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 9. 5. 2018
Máte pár stoviek na účte a viete, že ich ešte chvíľu nebudete potrebovať. Využite termínovaný vklad alebo sporiaci účet.
7 áno pre sporiace účty

Zdroj: Shutterstock

Aj keď sú v súčasnosti vkladové produkty bánk nízko úročené, stále predstavujú pre veľkú časť konzervatívnych sporiteľov najvhodnejší investičný prostriedok.

Medzi hlavné výhody sporiacich a termínovaných vkladov patria vyššie úrokové sadzby, likvidita, bezplatné vedenie, inteligentné sporenie, prístup k prostriedkom cez elektronické bankovníctvo. Je to produkt dostupný každému klientovi banky.

1. Vyšší úrok než na bežnom účte

Pokiaľ máte na bežnom účte určitú sumu peňažných prostriedkov, s ktorou nehýbete a zostáva vám tam z mesiaca na mesiac, je škoda aby ste ich na bežnom účte nechávali. Bežný účet je veľmi nízko úročený. Mali by ste ho využívať ako peňaženku a nie pokladničku.

Na termínovaných vkladoch tak môžete v súčasnosti získať okolo 1 % pri ročnej alebo dvojročnej fixácii. Podobne je tomu tak i u sporiacich účtov.

2. Bezplatnené zriadenie a vedenie sporiaceho účtu

Svojim klientom ponúkajú banky zriadenie  a vedenie sporiaceho účtu alebo termínovaného vkladu bez poplatkov.  Obvykle však súčasťou bezplatného vedenia býva podmienka, aby ste mali zriadený v danej banke aj bežný účet a z tohto bežného účtu ste si posielali prostriedky na sporenie. Môžete si však posielať prostriedky aj z iného účtu zriadeného v inej banke.

3. Prostriedky kedykolvek poruke

To je výhoda predovšetkým u sporiaceho účtu. Pri zriadení termínovaného vkladu na určitú dobu sa zaväzujete, že po celú dobu zriadenia vkladu nebudete s prostriedkami manipulovať.  Ak by ste si prostriedky vybrali pred uplynutím fixácie, príde o sľúbený úrok.

Najčastejšie sa využíva termínovaný vklad s fixáciou na 1 alebo 2 roky. Možné sú aj kratšie či dlhšie obdobia.

4. Sporiaci účet je pokladnička a nie peňaženka

To znamená, že jeho účel je predovšetkým v odkladaní si peňažných prostriedkov bokom. Zo sporiaceho účtu sa neposielajú platby na úhradu tovarov alebo služieb, nenakupuje sa, nezriaďuje sa SIPO alebo inkaso, a tiež sa k nemu nevydávajú platobné karty.

Na druhej strane, keď vám ukradnú peňaženku s platobnou kartou, nemusíte sa obávať o prostriedky na sporiacom účte.

5. Inteligentné sporenie

Sporiť na sporiacom účte si môžete pravidelne alebo nepravidelne, v rovnakých platbách alebo v rôznych sumách.

Môžete si určit pravidelné posielanie určitej sumy ale môžete si vytvoriť aj automatické prevody pri dosiahnutí horného limitu na bežnom účte.

Stanovíte si horný limit, napr. 1 000 eur a banke dáte pokyn, že pokiaľ je váš zostatok k určitému dňu vyšší ako 1 000 eur, bude zvyšok prostriedkov prevedený na sporiaci účet.  Jeden mesiac si tak pošlete 200 eur, iný mesiac 58 eur a niektorý ďalší mesiac neodíde nič.

6. Vhodné pre konzervatívnych investorov

Termínovaný vklad alebo sporiaci účet patrí medzi najmenej rizikové produkty. Prostriedky na týchto sporiacich produktoch máte chránené zákonom aj proti úpadku banky Fondom ochrany vkladov . Máte tu istotu, že nasporená suma nebude nikdy menšia, než to čo ste do nej vložili (čo napríklad pri investovaní do fondov neplatí).

Tomu však zodpovedá aj úrok. Je to skrátka pokladnička v banke, kde vám banka do tej pokladničky nejakú tú mincu navyše prihodí. O to je výhodnejšie, než mať tieto voľné prostriedky na bežnom účte alebo doma (v madraci). Tiež sú tieto prostriedky "bezúdržbové".

Investovanie do akcií prinesie rozhodne vyšší zisk avšak je tu riziko straty a tiež musíte zaplatiť poplatky maklérom a investičným spoločnostiam.  Investovať do nehnuteľnosti môže byť tiež výnosnejšie, avšak sa o nehnuteľnosť musíte starať.

Preto je práve termínovaný vklad alebo sporiaci účet vhodný pre sporiteľov, ktorí nemajú radi riziko.

7. Sporenie v cudzej mene

To je doména skôr termínovaných vkladov. Obvykle si totiž klient banky prinesie hotovosť v cudzej mene, uloží na určitú dobu a nehýbe s nimi.  Najväčší záujem je o hlavné svetové meny: americké doláre,  britské libry, prípadne ruský rubeľ.

Pred tým, než sa stalo euro domácou menou, bolo práve toto najčastejšie využívaná zahraničná mena.

Je možné využívať aj sporiaci účet založený v inej mene, ale ide skôr o výnimku než pravidlo. 

Väčšina sporiteľov na sporiacich účtoch sú totiž bežný klienti banky, ktorí si pravidelne odkladajú časť svojej výplaty. Sporiť si môžete už od jedného eura a preto je to produkt pre každého.

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu len pre pozvaných. Klientom sa nepáči

17. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu len pre pozvaných. Klientom sa nepáči

VÚB banka už spustila svoju novú verziu aplikácie pre mobilné bankovníctvo. Zatiaľ je dostupná len pre vybraných klientov, ktorí ju testujú. Tí však nie sú nadšení, aplikácii dávajú... celý článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

16. 4. 2024 | Marek Mittaš, PR článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

Bankový účet je bežnou súčasťou života každého z nás, na Slovensku ho používa takmer každý dospelý. Avšak nie vždy využíva všetky možnosti, ktoré mu účet ponúka. Prípadne naopak, platí... celý článok

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

10. 4. 2024 | Redakcia

 Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka a Prima banka. Toto... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok