Začneme chodiť na nákupy bez peňaženky?

Lenka Vyplašilová | rubrika: Článok | 22. 5. 2017
Platenie kartou sa stalo pre mnohých samozrejmosťou. 9 z 10 Slovákov platí v obchode platobnou kartou a čoraz populárnejšie sú aj platby bezkontaktnou nálepkou či mobilom. Je len otázkou času, kedy začneme chodiť na nákupy bez peňaženky?
Začneme chodiť na nákupy bez peňaženky?

Zdroj: Shutterstock

7 z 10 Slovákov podľahlo kúzlu bezkontaktného platenia

Výsledky prieskumu spoločnosti MasterCard poukazujú na skutočnosť, že používanie platobných kariet je dnes pre Slovákov úplne bežné. Platobnú kartu vlastní a aktívne využíva 88 % respondentov prieskumu: až 68 % opýtaných podľahlo kúzlu bezkontaktného platenia, 20 % z nich stále inklinuje k tradičnej platobnej karte. Ako vidíme, stále väčšej obľube sa tešia bezkontaktné platobné karty.

Kým ešte vlani ju vlastnilo 48 % Slovákov, podľa aktuálneho prieskumu má a využíva bezkontaktnú kartu už 68 % ľudí. Podiel Slovákov  aktívne využívajúcich bezkontaktné platby tak vzrástol v porovnaní s minulým rokom o 20 percentuálnych bodov. „Stále narastajúca obľúbenosť bezkontaktných kariet medzi zákazníkmi vyplýva z ich početných výhod oproti tradičným kartám alebo hotovosti. Okrem toho, že značne zrýchľujú proces platenia pri pokladni, nemusia zákazníci pri bezkontaktnej platbe kartu vôbec dávať z ruky,“  konštatuje Josef Machala, MasterCard Rewards Program Leader. 

Bezhotovostne platíme už aj menšie sumy

Zatiaľ čo v uplynulých rokoch ľudia platili kartou najmä za väčšie nákupy, stále viac Slovákov uhrádza bezhotovostne už aj menšie sumy. 4 z 5 používateľov kariet v kamenných predajniach platia kartou bez ohľadu na veľkosť nákupu. Výhradne len za väčšie nákupy platí platobnou kartou 9 % ľudí – hranica veľkého nákupu je pre väčšinu respondentov 50 eur. Prieskum poukazuje aj na skutočnosť, že používanie bezkontaktných kariet je populárne vo všetkých skupinách obyvateľstva, najčastejšie však medzi vzdelanejšími respondentmi a obyvateľmi veľkých miest. 

Výhody bezkontaktných platieb

  • výrazne sa vám skráti čas čakania u obchodníkov, čo oceníte najmä pri čakaní v rade v supermarketoch, 
  • pohodlné platenie, nemusíte so sebou nosiť hotovosť, pretože aj malé čiastky zaplatíte kartou,
  • bezkontaktne máte možnosť platiť kartou aj nižšie sumy bez zadávania PIN kódu alebo podpisu, 
  • kartu nemusíte vôbec dávať z ruky a môžete tak po celý čas transakcie dohliadať na jej priebeh,
  • získate aj prehľad o menších platbách, ktoré ste doteraz platili v hotovosti, a to prostredníctvom internetového bankovníctva, 
  • neustále dochádza k rozširovaniu akceptačnej siete bezkontaktných kariet. 

 

Už takmer 10 rokov môžeme na Slovensku platiť bezkontaktne 

Už od roku 2008 môžete na Slovensku platiť bezkontaktne. V porovnaní s platbou v hotovosti je bezkontaktná platba  omnoho pohodlnejšia, bezpečnejšia a rýchlejšia. Celá transakcia trvá len niekoľko sekúnd - kartu s bezkontaktnou technológiou stačí len jednoducho priblížiť k čítačke, ktorá dáta prečíta na bezdotykovej báze, a máte zaplatené. Je to veľmi jednoduché: prostredníctvom bezkontaktnej platobnej technológie sa vám platenie skráti na obyčajné „píííp“.

Zneužitia tejto technológie sa pritom nemusíte obávať. Pri bezkontaktnej platbe karta ostáva vo vašich rukách, a tak ju máte celú dobu pod kontrolou. Náhodná platba je vylúčená, keďže platba je uskutočnená priložením karty k terminálu na minimálnu vzdialenosť. A čo viac, nákupy vyššej hodnoty sú zaistené zadávaním PIN kódu. Tiež sa vám však môže stať, že v rámci zaistenia väčšej ochrany proti zneužitiu budete vyzvaní na vloženie karty do terminálu a zadania PIN kódu aj pri úhrade drobnej čiastky.

Zaplaťte nálepkou či smartfónom!

Čoraz viac populárnejšími sa stávajú aj ďalšie moderné spôsoby platieb – obľúbené sú bezkontaktné platobné nálepky či karta v mobile platenie prostredníctvom smartfónu. S modernou technológiou platenia mobilným telefónom Near filed communication (NFC) už totiž nepotrebujete pri sebe nosiť ani peňaženku. NFC technológia vám umožní zaplatiť nákup jednoduchým priložením telefónu k bezkontaktnému platobnému terminálu.

Táto technológia vám umožní zaplatiť nákup jednoduchým priložením smartfónu k bezkontaktnému platobnému terminálu. Princíp je jednoduchý. Stačí len priložiť mobil k platobnému terminálu a do jednej sekundy dôjde k uskutočneniu platby. Vďaka technológii NFC bude vaša platba uskutočnená pri zapnutom, ale aj pri vypnutom mobilnom telefóne – úplne rovnako ako pri platbe platobnou kartou.S PIN kódom je to obdobné - pri platbe nižšej ako 20 eur nemusíte zadávať PIN kód.  O platbách máte prehľad priamo v aplikácií vášho telefónu.

„Do budúcnosti má, čo sa týka platieb v kamenných obchodoch, veľký potenciál platobná karta v mobile a tiež bezkontaktná nálepka,“ uzatvára Machala.

Čítajte viac o platobných kartách:

Lenka Vyplašilová

 Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

21. 11. 2023 | Redakcia

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepších bežných účtov na trhu. Jednotkou je účet od Tatra banky, druhé miesto patrí účtu Slovenskej sporiteľne a rebríček uzatvára UniCredit... celý článok

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

3. 11. 2023 | Marek Mittaš

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

Centrálny register účtov má uchovávať a sprístupňovať dôležité informácie o bankových účtoch, majetkových účtoch a bezpečnostných schránkach. Jeho spustenie bolo naplánované na január... celý článok

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

5. 10. 2023 | Jan Müller

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

Pre platobné karty sa u nás vžil termín kreditka. V skutočnosti ale väčšinou ide o kartu debetnú. Aký veľký je v tom rozdiel?