Nevychádza vám na vianočné darčeky? Zachráni vás kreditka!

Lenka Vyplašilová | rubrika: Článok | 17. 10. 2016
Vianoce už pomaly klopú na dvere, obchodné centrá sa zapĺňajú vianočným tovarom a vy už teraz viete, že vám tento rok nevychádza na nákup darčekov? Vyriešiť to môžete šikovne pomocou kreditnej karty.
Nevychádza vám na vianočné darčeky? Zachráni vás kreditka!

Zdroj: Shutterstock

Koniec roka býva obvykle finančne pomerne náročný – blížia sa vianočné sviatky, s nimi spojený nákup darčekov a my potrebujeme viac peňazí ako počas iných mesiacov.

Premýšľate aj vy nad tým, kde na to všetko tento rok vezmete prostriedky? Ak máte však hlbšie do vrecka, máte možnosť využiť výhody kreditnej karty, ktorá je azda najvyužívanejším produktom na nákup vianočných darčekov či iných vecí súvisiacich s vianočnými sviatkami.

Šikovne s ňou môžete využiť peniaze banky, a to dokonca na niekoľko desiatok dní úplne zadarmo!

Kreditná karta: platíte peniazmi banky, a to úplne zadarmo

Kreditná karta na prvý pohľad vyzerá ako debetná platobná karta, avšak na rozdiel od debetnej platobnej karty platíte peniazmi banky, a nie vlastnými.

Banka vám umožní používať bezplatne tieto prostriedky v takzvanom bezúročnom období. Jednotlivé banky vám pri poskytnutí kreditnej karty ponúkajú rôzne dlhé bezúročné obdobie.

Bezúročné obdobie sa pri kreditných kartách pohybuje najčastejšie v rozmedzí 40 až 55 dní. Dĺžka bezúročného obdobia ovplyvňuje dátum splatnosti. Ak úver čerpaný prostredníctvom kreditnej karty splatíte počas tohto obdobia, neplatíte z neho žiadne úroky. Môžete tak takmer dva mesiace nakupovať za peniaze banky úplne zadarmo. Môžete tak sebe alebo svojim blízkym pod vianočným stromčekom bez obáv dopriať to, po čom celý rok túžite.    

Za platbu kartou dostanete zľavu alebo odmenu

Mnoho bank vás za používanie kreditnej karty odmení, a to vrátením určitej čiastky späť na účet. Väčšinou ide o 0,5 % - 1 % z ceny nákupu za každú uskutočnenú platbu kartou.

Kreditka tiež často ponúka sprievodné zľavy a akcie u vybraných predajcov, a to vo výške niekoľko až niekoľko desiatok percent. 

Čítajte viac o kreditnej karte v článku: Kreditná karta: mať či nemať

Všetko má svoje úskalia

Kreditná karta je veľmi užitočný nástroj, ako môžete krátkodobo preklenúť nedostatok prostriedkov. Má ale aj svoje temné stránky, o ktorých sa často z letáku v banke či reklame v televízii nedozviete. Pri správnom používaní je veľmi dobrým sluhom, ak si svoje výdavky neustriehnete, môže sa stať veľmi zlým pánom. Je preto dôležité, aby ste ju vedeli správne použiť. Ak teda potrebujete viac ako máte, je dôležité dodržať pár jednoduchých pravidiel, aby sa vám to celé nevymklo spod kontroly. Prinášame vám niekoľko užitočných rád a tipov:

  • Mesačná splátka kreditnej karty

Kreditná karta vám umožní využiť prostriedky banky bezplatne aj na dobu dlhšiu ako bezúročné obdobie. Akonáhle začnete kreditnú kartu využívať, musíte začať aj s jej splácaním. Mesačná splátka, často označovaná povinná minimálna splátka, je zväčša definovaná ako určité percento z vyčerpanej sumy, napríklad 5 %. A tak čím viac prostriedkov z karty vyčerpáte, tým vyššiu mesačnú splátku budete banke platiť.

  • Uplynutie bezúročného obdobia pri kreditnej karte

Medzi hlavné výhody a najväčší ťahák kreditnej karty nepochybne patrí bezúročné obdobie. Ak požičanú sumu vrátite  v tomto období, neplatíte žiadne úroky. Po jeho uplynutí sa ale začína nesplácaná časť úveru úročiť a musíte počítať s pomerne vysokými úrokovými sadzbami, dokonca vyššími ako pri spotrebnom úvere. Po uplynutí bezúročného obdobia sa úročenie pohybuje okolo dvadsaťpercentnej úrovne, čo je v súčasných tržných podmienkach pomerne veľa. Čerpaná čiastka sa vám tak veľmi ľahko môže predražiť. Lákavé reklamné kampane bánk, že nebudete platiť žiadne úroky, sú teda pravdivé, ale len čiastočne. Musíte to totiž stihnúť počas bezúročného obdobia. Mimoriadne dôležité preto je, aby ste si toto obdobie ustriehli a ušetrili tým na zbytočnom preplatení na úrokoch, ktoré by ste po prekročení bezúročného obdobia banke zaplatili.

  • Výber hotovosti z kreditky sa predraží

Hoci kreditná karta umožňuje výber hotovosti z bankomatu, príliš sa neodporúča ju takto používať. Vo väčšine prípadov sa na výber hotovosti nevzťahuje bezúročné obdobie, a tak vám hneď naskočí úrok, ktorý môže byť omnoho vyšší ako ten, ktorý platíte za platbu kartou po jeho uplynutí. Za výber z bankomatu vám banka okrem úroku naúčtuje aj nemalý poplatok (buď % z vyberanej sumy alebo paušálny poplatok). Je teda lepšie kreditnou kartou z bankomatu nevyberať, prípadne každý výber dôkladne zvážiť.

Pre koho je kreditná karta (ne)vhodná

Karta s prideleným úverovým limitom je vhodná najmä pre ľudí s platobnou morálkou, ktorí vedia, ako ju správne používať.

Naopak, do kreditnej karty by sa nemali hrnúť ľudia bez akejkoľvej finančnej rezervy na splatenie vyčerpaných prostriedkov.

Nevhodná je aj pre nákupných maniakov, ktorí pri nákupoch môžu s kreditkou veľmi ľahko nakúpiť aj to, čo v skutočnosti vôbec nepotrebujú. 

Lenka Vyplašilová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

Banka, Kreditná karta, Úrok

Toto ste už čítali?

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

17. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

VÚB banka už spustila svoju novú verziu aplikácie pre mobilné bankovníctvo. Zatiaľ je dostupná len pre vybraných klientov, ktorí ju testujú. Tí však nie sú nadšení, aplikácii dávajú... celý článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

16. 4. 2024 | Marek Mittaš, PR článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

Bankový účet je bežnou súčasťou života každého z nás, na Slovensku ho používa takmer každý dospelý. Avšak nie vždy využíva všetky možnosti, ktoré mu účet ponúka. Prípadne naopak, platí... celý článok

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

10. 4. 2024 | Redakcia

 Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka a Prima banka. Toto... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok