Pracovná zdravotná služba sa týka aj živnostníkov

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 9. 12. 2015
Vedeli ste, že pracovnú zdravotnú službu musíte pre svojich zamestnancov zabezpečiť aj vtedy, ak zamestnávate iba tzv. dohodárov? Povinnosť zabezpečiť pracovnú zdravotnú službu vzniká aj tam, kde riziko poškodenia zdravia nehrozí.
Pracovná zdravotná služba sa týka aj živnostníkov

Zdroj: Shutterstock

Pracovná zdravotná služba – čo obnáša?

Pracovná zdravotná služba zahŕňa zdravotný dohľad nad pracovnými podmienkami a posudzovanie zdravotnej spôsobilosti zamestnancov na prácu. Povinnosť zamestnávateľov čerpať poradenské služby v oblasti ochrany zdravia má viesť k celoplošnému zníženiu chorôb z povolania.

Od roku 2015 sa pracovná zdravotná služba napriek nevôli značnej časti podnikateľov týka aj tých zamestnávateľov, u ktorých by ste rizikovú prácu hľadali márne.

Pracovná zdravotná služba aj pre administratívnych zamestnancov

Zákon č. 355/2007 Z.z., o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia (ďalej len „zákon“) rozdeľuje prácu do štyroch základných kategórií. Tieto sa líšia najmä podľa zdravotných rizík, ktoré hrozia pri výkone prác v danej kategórii. Od začiatku roku 2015 je každý zamestnávateľ povinný zabezpečiť pracovnú zdravotnú službu nielen pre zamestnancov, ktorí z hľadiska rizika poškodenia zdravia vykonávajú práce zaradené do 3. a 4. kategórie, ale aj pre zamestnancov, ktorí vykonávajú práce zaradené do 1. a 2. kategórie. 

V 1. kategórii sú zaradené práce, pri ktorých riziko poškodenia zdravia zamestnanca vplyvom práce a pracovného prostredia nehrozí. Typicky ide o rôzne jednoduché administratívne a kancelárske práce.

Do 2. kategórie patria práce, pri ktorých sa poškodenie zdravia vplyvom práce a pracovného prostredia síce nepredpokladá, ale nie je úplne vylúčené.

3. kategória a 4. kategória zahŕňajú rizikové práce, ktoré môžu zdravie zamestnanca poškodiť; s týmito kategóriami prác zákon zároveň spája najväčší rozsah povinností súvisiacich so zabezpečením pracovnej zdravotnej služby.

Rizikové práce 3. a 4. kategórie

Presnejšie vymedzenie prác v 3. a 4. kategórii je stanovené § 31 ods. 4 a 5 zákona.

Zjednodušene povedané sa do 3. kategórie radia práce, pri ktorých sa už bežne používajú ochranné pracovné prostriedky či iné opatrenia;

4. kategória predstavuje práce, pri ktorých nie je možné znížiť vystavenie zamestnanca nepriaznivým podmienkam ani technickými či organizačnými opatreniami alebo práce, pri ktorých je riziko poškodenia zdravia oproti prácam zaradeným v 3. kategórii ešte zvýšené kombináciou rôznych nepriaznivých vplyvov. 

Pracovná zdravotná služba je povinná pre všetkých zamestnávateľov

Povinnosť zabezpečiť pracovnú zdravotnú službu sa týka nielen právnických osôb (v rámci podnikateľskej sféry teda typicky spoločností s ručením obmedzeným či akciových spoločností), ale aj fyzických osôb, ktoré zamestnávajú aspoň jednu fyzickú osobu. Za zamestnancov  sú považovaní aj zamestnanci pracujúci na základe niektorej z dohôd o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru. 

Zabezpečeniu pracovnej zdravotnej služby sa nevyhnete dokonca ani vtedy, ak zamestnávate sám seba ako jediného zamestnanca vo vlastnej spoločnosti s ručením obmedzeným.

Pracovná lekárska služba a živnostníci bez zamestnancov

SZČO, ktorá vykonáva prácu zaradenú do 1. a 2. kategórie, pre seba zabezpečovať pracovnú zdravotnú službu nemusí.

Ak však vykonáva prácu zaradenú do 3. alebo 4. kategórie, má povinnosti, ktoré sú vymenované v ustanovení § 30 ods. 7 zákona. Medzi tieto povinnosti patrí napríklad zabezpečenie posúdenia svojej zdravotnej spôsobilosti na prácu na základe hodnotenia zdravotného rizika, ktoré sa určuje podľa zákonom vymenovaných kritérií; vo vzťahu k vykonávanej práci by mal každopádne absolvovať preventívnu lekársku prehliadku.

Pracovnú zdravotnú službu môžete zabezpečiť aj externe

Spôsob zabezpečenia pracovnej zdravotnej služby si zamestnávateľ môže vybrať. Väčší zamestnávatelia alebo zamestnávatelia na to uspôsobení ju často zabezpečujú prostredníctvom vlastného zamestnanca; drvivá väčšina zamestnávateľov však zvolí zabezpečenie vykonávania pracovnej zdravotnej služby dodávateľským spôsobom.

Dodávateľský spôsob zabezpečenia vykonávania pracovnej zdravotnej služby spočíva v uzatvorení zmluvy s lekárom alebo právnickou osobou, ktorí majú zodpovedajúcu odbornosť a oprávnenia; zoznam týchto osôb môžete nájsť na webových stránkach Úradu verejného zdravotníctva.

Nesplnili ste povinnosť zabezpečenia pracovnej zdravotnej služby? Pripravte sa na pokuty

Za nesplnenie povinností súvisiacich so zabezpečením pracovnej zdravotnej služby môžete byť sankcionovaní pokutou, ktorej výška sa pohybuje v rozmedzí od 150 až do 20 000 eur.  Ak orgán verejného zdravotníctva zistí opakované porušenie, môže pokutu zvýšiť až na dvojnásobok.

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

17. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

VÚB banka už spustila svoju novú verziu aplikácie pre mobilné bankovníctvo. Zatiaľ je dostupná len pre vybraných klientov, ktorí ju testujú. Tí však nie sú nadšení, aplikácii dávajú... celý článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

16. 4. 2024 | Marek Mittaš, PR článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

Bankový účet je bežnou súčasťou života každého z nás, na Slovensku ho používa takmer každý dospelý. Avšak nie vždy využíva všetky možnosti, ktoré mu účet ponúka. Prípadne naopak, platí... celý článok

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

10. 4. 2024 | Redakcia

 Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka a Prima banka. Toto... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok