Bezkontaktné karty naberajú na popularite

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 4. 7. 2013
Slováci čoraz viac uprednostňujú platby kartou pred hotovostnými platbami. Výrazne narastá aj počet predplatených a bezkontaktných platobných kariet. Ich počet prekročil už 1,4 milióna.
Bezkontaktné karty naberajú na popularite

Zdroj: Shutterstock

Platobné karty
Používanie bankových platobných kariet v súčasnosti na Slovensku zaznamenáva rastúci trend. Platobné karty sa stali moderným prostriedkom, ktorý denne používa čoraz viac ľudí. Pre mnohých sa dokonca platobná karta stala neoddeliteľnou súčasťou života. Dôvodom je najmä fakt, že predstavujú pohodlný a relatívne bezpečný nástroj bezhotovostného platobného styku. Umožnia vám prístup k finančným prostriedkom prostredníctvom bankomatov, bezhotovostné platby na rôznych obchodných miestach prostredníctvom platobných terminálov a uskutočňovanie finančných transakcií cez internetové portály. Dôkazom obľúbenosti a hlavne rozšírenosti platobných kariet sú údaje Slovenskej bankovej asociácie (SBA).

Prevládajú debetné platobné karty

Počas prvých troch mesiacov roka bolo podľa údajov SBA v obehu 4,65 milióna platobných kariet, z čoho bolo 87 % debetných platobných kariet, ktoré banky vydávajú k bežným účtom.  K výraznému nárastu došlo aj v prípade počtu bezkontaktných platobných kariet – v obehu je ich viac ako 1,4 milióna kusov. Bezkontaktnými platobnými kartami boli počas prvých troch mesiacov uskutočnené transakcie v objeme 2,6 milióna eur. Medziročne došlo k deväťnásobnému nárastu.

Z bankomatu vyberáme priemerne 126 eur
Počet bankomatov počas prvých troch mesiacov roka vzrástol medziročne o 103 na 2 521 a počet platobných terminálov sa zvýšil o 294 na 37 694. Počet operácií sa v porovnaní s predchádzajúcim rokom znížil o 3 % a celkový objem vyberanej sumy klesol o 0,5 %. Výška jednej platby realizovanej prostredníctvom platobného terminálu sa pohybovala v prvom kvartáli na úrovni 28 eur. Z údajov SBA tiež vyplýva, že z bankomatu si vyberáme priemerne 126 eur.

Debetná platobná karta

Platobná karta je karta, prostredníctvom ktorej môžete čerpať finančné prostriedky len do výšky zostatku na vašom bežnom účte. Debetnú platobnú kartu získate automaticky takmer v každej banke ako súčasť svojho bežného účtu. Pomocou debetnej karty si môžete vybrať prostriedky z účtu alebo ňou platiť v obchodoch, maximálne však do výšky peňažných prostriedkov, ktoré na účte skutočne máte.

Kreditná platobná karta

Kreditná karta je na prvý pohľad rovnaká ako klasická debetná karta. Má ale pridelený určitý kredit, resp. úver, ktorý vám umožňuje platiť či vyberať v hotovosti aj v prípade, že nedisponujete dostatočnými prostriedkami na účte. Úver čerpaný použitím kreditnej karty je úročený úrokovou sadzbou, ktorá je obvykle uvedená v mesačnom vyjadrení. Vychádza najmä z faktu, že úver čerpaný kreditnou kartou je častokrát krátkodobého charakteru a k jeho splateniu dochádza zväčša v kratšom horizonte, akým je jeden rok. Jednotlivé banky vám pri poskytnutí kreditnej karty ponúkajú rôzne dlhé bezúročné obdobie. Bezúročné obdobie sa pri kreditných kartách pohybuje najčastejšie v rozmedzí 40 až 55 dní. Dĺžka bezúročného obdobia ovplyvňuje dátum splatnosti. Ak úver čerpaný prostredníctvom kreditnej karty splatíte počas tohto obdobia, neplatíte z neho žiadne úroky. Môžete tak takmer dva mesiace nakupovať za peniaze banky úplne zadarmo.

Tabuľka: Rozdiel medzi debetnou a kreditnou platobnou kartou

Debetná kartaKreditná karta
Vydávaná k bežnému účtuBez nutnosti založenia bežného účtu, pre kreditnú kartu sa otvára úverový účet
Využívanie vlastných prostriedkov do výšky disponibilného zostatkuČerpanie prostriedkov do výšky úverového rámca – požičané peniaze od banky
Výhodná pre platby a výbery hotovosti z bankomatovUrčená primárne na platby, výber z bankomatu sa správa ako spotrebný úver, ktorý je okamžite k dispozícii
Nie vždy je možné ňou platiť na interneteMožnosť platiť ňou na internete je vždy

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Okamžité platby sú realitou v ďalšej slovenskej banke

6. 5. 2024 | Redakcia

Okamžité platby sú realitou v ďalšej slovenskej banke

Fio banka spustila službu SEPA okamžité platby. Klienti ich budú mať zdarma a realizujú sa do niekoľkých sekúnd a to aj cez sviatky a víkendy. Na Slovensku tento druh platby nemá už... celý článok

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

17. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

VÚB banka už spustila svoju novú verziu aplikácie pre mobilné bankovníctvo. Zatiaľ je dostupná len pre vybraných klientov, ktorí ju testujú.

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

16. 4. 2024 | Marek Mittaš, PR článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

Bankový účet je bežnou súčasťou života každého z nás, na Slovensku ho používa takmer každý dospelý. Avšak nie vždy využíva všetky možnosti, ktoré mu účet ponúka. Prípadne naopak, platí... celý článok

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

10. 4. 2024 | Redakcia

 Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka a Prima banka. Toto... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.