Aký menový kurz použiť pri vystavovaní faktúr do zahraničia?

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 30. 8. 2010
Ak nemáte jasno vo svojich daniach, či sa chcete poradiť v oblasti práva a či financovania bývania, neváhajte sa opýtať. Radi vám poradíme!
Aký menový kurz použiť pri vystavovaní faktúr do zahraničia?

Zdroj: Shutterstock

Stali ste sa dedičom, chcete si obstarať nehnuteľnosť, potrebujete zrealizovať prevod nehnuteľnosti do vlastníctva, chcete sa rozviesť a riešite výživné, máte spory so susedmi, chystáte sa založiť spoločnosť alebo len potrebujete autorizovať zmluvu....Ak máte otázky v týchto, či iných právnych oblastiach, neváhajte a opýtajte sa bezplatne v našej Právnej poradni.

Chcetesi obstarať nehnuteľnosť a pri hľadaní vhodného finančného produktu nazískanie prostriedkov ste narazili na problém? Neváhajte a opýtajte sav našej poradni Financovanie bývania!

Ako podať daňové priznanie z príjmov z prenájmu v zahraničí.

Otázka:

Dobrý deň. Pracujem dlhodobo a počas celého roka vo Veľkej Británii. Minulý rok som kúpila nehnuteľnosť na Slovensku, ktorú som dala do prenájmu. Plynie mi teda povinnosť podať daňové priznanie za uplynulý rok 2009 v SR (mám požiadanie o odklad do septembra) spôsobom vyňatia príjmov z VB a zaplatenie dane z prenájmu nehnutelnosti na Slovensku (celkový príjem z prenájmu za rok činí asi 4 000 EUR). Je potrebné tlačivo typu A alebo B? Do akej výšky by som bola oslobodená od platenia dane z príjmu? Existuje vzor daňového priznania na vašej stranke? Ďakujem.

Odpoveď:

Dobrý deň. Daňové priznanie z prenajmu na Slovensku treba podať na tlačive B. V sekcii dane a mzda - formuláre, daňové priznania nájdete daňové priznanie typ B vo forme xls. Tento formulár obsahuje vzorce, ktoré Vám daňovú povinnosť vypočítajú. Stačí zadať zopár základných údajov. 

Aký menový kurz použiť pri vystavovaní faktúr do zahraničia?

Otázka:

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať: Som neplatca DPH a vystavujem faktúry do zahraničia v českých korunách. Ide o dodanie tovaru a chcela by som vedieť či správne používam kurz, keď zadávam kurz platný v deň predchádzajúci dňu vzniku daňovej povinnosti (u neplatcu DPH daňová povinnosť-dátum vystavenia FA) vyhláseným ECB? A aký kurz sa zadáva keď som platca DPH a vystavujem FA platcovi DPH? Použijem kurz k dátumu vzniku daňovej povinnosti (dodania tovaru), keď je odlišný od dátumu vystavenia FA? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Odpoveď:

Dobrý deň.

1. Pri fakturácii by ste mala použiť cenu v eur, či čekých korunách vo výške podľa toho ako máte ceny za Vaše dodávky dohodnuté s odberateľom - v tomto prípade je dôležitý vzťah s odberateľom.

2. Správne použitie kurzu je pre Vás dôležité pri učtovaní pohľadávky a následne jej zaplatenia.

3. Dodanie tovaru alebo služby do ČR ( iného členského štátu EÚ ), nie je dodaním z pohľadu DPH na Slovensku, na Slovensku preto ani daňová povinnosť ( DPH ) nevzniká. Hodnota týchto dodávok je predmetom vykázania v súhrnnom výkaze.

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

17. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

VÚB banka už spustila svoju novú verziu aplikácie pre mobilné bankovníctvo. Zatiaľ je dostupná len pre vybraných klientov, ktorí ju testujú. Tí však nie sú nadšení, aplikácii dávajú... celý článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

16. 4. 2024 | Marek Mittaš, PR článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

Bankový účet je bežnou súčasťou života každého z nás, na Slovensku ho používa takmer každý dospelý. Avšak nie vždy využíva všetky možnosti, ktoré mu účet ponúka. Prípadne naopak, platí... celý článok

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

10. 4. 2024 | Redakcia

 Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka a Prima banka. Toto... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok