Skontrolujte si zásoby českých korún. Týmito bankovkami už u susedov nezaplatíte

Kateřina Hovorková | rubrika: Článok | 1. 6. 2024
Na jednoduchú výmenu starších bankoviek zostáva už len mesiac. Zatiaľ čo teraz sa vymieňajú v bežných bankách, od júla ich bude možné vymeniť len v siedmich pobočkách ČNB. V obehu je stále 41 miliónov neplatných bankoviek.
Skontrolujte si zásoby českých korún. Týmito bankovkami už u susedov nezaplatíte

Zdroj: Shutterstock

Chystáte sa na výlet alebo nákupy k našim západným susedom a máte doma české koruny? Dajte si pozor, najmä ak vám doma ležia už dlhší čas. Môžu byť totiž neplatné a obchodníci vám ich nesmú vziať. Budú sa dať ešte vymeniť v pobočkách Českej národnej banky, upozorňujú Penize.cz.

Česko s novými bankovkami

V obehu je ešte 41 miliónov starších bankoviek, ktoré Česká národná banka začala sťahovať z obehu v roku 2021. Od júla 2022 sa nimi nedá platiť.

Staršie vzory majú užší strieborný prúžok - ochranný prvok, ktorý bankovku vertikálne pretína. Jeho farba sa navyše pri naklonení bankovky nemení. Neplatné vzory sa dajú rozpoznať aj podľa letopočtu alebo niektorých ďalších ochranných prvkov.

Novšie - stále platné - vzory bankoviek majú širší a zlatý prúžok. Pri miernom naklonení alebo otočení bankovky sa jej farba zmení z hnedofialovej na zelenú.

Bankovky v nominálnych hodnotách 100, 200, 500, 1000 a 2000 korún z rokov 1995 až 1999 si môžete vymeniť v každej banke s pokladňou a vo väčšine bankomatov, ktoré prijímajú vklady. Táto jednoduchá výmena však potrvá len do konca júna tohto roka, potom sa skončí.

Od 1. júla 2024 bude možné vymeniť staršie vzory bankoviek len v pobočkách Českej národnej banky. Tých je v celej krajine len sedem: v Prahe, Brne, Ostrave, Plzni, Českých Budějoviciach, Hradci Králové a Ústí nad Labem.

V našej galérii si pozrite, ktoré bankovky už neplatia a ako ich rozpoznať:

Fotogaléria: Ako rozoznať neplatné bankovky

Detaily o jednotlivých bankovkách nájdete v galérii.

Koľko kusov neplatných bankoviek s úzkym strieborným prúžkom zostalo v obehu na konci mája?

  • 2000 Kč: 1,1 mil.
  • 1 000 Kč: 4,5 milióna
  • 500 Kč: 1,9 mil. kusov
  • 200 Kč: 13,5 milióna kusov
  • 100 Kč: 20 miliónov kusov

ČNB chce mať v obehu len jeden exemplár každej bankovky. Podľa ČNB to nielen urýchli strojové spracovanie bankoviek, ale prinesie to aj výrazné zjednodušenie pre obyvateľov Českej republiky a zahraničných návštevníkov.

Jedinou výnimkou je bankovka najvyššej nominálnej hodnoty: päťtisícová bankovka. Jej vzory z rokov 1999 a 2009 zostávajú v platnosti, po novom pribudol vzor 2023.

Čo s neplatnými bankovkami?

Staré vzory bankoviek už v obchodoch neprijmú. Kam teda s nimi, ak vám nejaké zostanú? Najrýchlejším a najjednoduchším riešením môže byť vkladomat, teda bankomat s vkladovou funkciou. Staré vzory prijímajú vkladomaty českých bánk: Českej sporiteľne, ČSOB, Komerčnej banky, Air Bank, Raiffeisenbank (vrátane Equa bank), Fio, Monety a UniCredit Bank. Naopak, vkladomaty mBank (OK Point) staré vzory neprijmú. Tieto vkladomaty dokážu rozpoznať starý vzor a zabrániť mu v opätovnom uvedení do obehu. Môžu ich teda prijať, ale už nevydajú. 

Treba dodať, že táto možnosť je pre väčšinu Slovákov nedostupná, ale využiť ju môže každý, kto má účet v niektorej českej banke vedený v korunách.

Pozor: predajné automaty, samoobslužné pokladne v obchodoch alebo napríklad parkovacie automaty staré bankovky neprijmú. Ani nemôžu. Podľa ČNB musia tieto „anonymné samoobslužné technické zariadenia“ (na rozdiel od tých neanonymných = bankomatov) staré vzory odmietnuť. Od polovice roku 2022 prijímajú iba nové vzory.

Až do 30. júna 2024 môžete staré vzory týchto bankoviek vymeniť na pokladniciach bežných bánk, a to bez obmedzení a bez poplatku. Vymeniť sa dajú aj na všetkých siedmich krajských pobočkách Českej národnej banky. Od júla 2024 bude výmena prebiehať iba na pokladniciach ČNB – zatiaľ na neobmedzenú dobu.

 

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz. Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Populárny typ bezkontaktnej platby hodinkami na Slovensku končí už o pár dní

24. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Populárny typ bezkontaktnej platby hodinkami na Slovensku končí už o pár dní

Fitbit Pay, populárne platobné riešenie pre hodinky a smart náramky, končí na Slovensku 29. júla. Prečo sa Google rozhodlo ukončiť túto službu a čo to znamená pre banky a ich klientov? celý článok

Slováci sú úplní majstri platieb na internete. Využívame ich čoraz viac, ukázal prieskum

11. 7. 2024 | Redakcia

Slováci sú úplní majstri platieb na internete. Využívame ich čoraz viac, ukázal prieskum

Slováci si veľmi rýchlo obľúbili inovácie, akou je napríklad digitálna peňaženka. Ako ukázal prieskum MasteCard, až tretina Slovákov uprednostňuje tento typ platby, keďže sa im nechce... celý článok

Popularita mladej banky raketovo rastie. Slováci v nej majú viac ako 180 miliónov eur

10. 7. 2024 | Redakcia

Popularita mladej banky raketovo rastie. Slováci v nej majú viac ako 180 miliónov eur

Revolut, jedna z najhodnotnejších európskych fintechových spoločností, hlási rekordný rok. S príjmami vo výške 2,1 miliardy eur a ziskom pred zdanením 503 miliónov eur, Revolut upevňuje... celý článok

Karta alebo bankomat? Ako platiť na dovolenke a neprísť zbytočne o peniaze

4. 7. 2024 | Natália Stašíková

Karta alebo bankomat? Ako platiť na dovolenke a neprísť zbytočne o peniaze

Letné dovolenky sú v plnom prúde a otázka, či platiť kartou alebo v hotovosti, je stále aktuálna. Platobné karty ponúkajú bezpečnosť a často aj výhodnejšie kurzové prepočty, no aj tu... celý článok

Slovenské banky končia s obľúbeným produktom, ktorý vynášal až 15 % ročne

1. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovenské banky končia s obľúbeným produktom, ktorý vynášal až 15 % ročne

Vkladná knižka bola svojho času naozaj výhodným bankovým produktom a výnosy na nej boli skutočne zaujímavé. V súčasnosti ich banky už neponúkajú, naopak, končia s nimi. Na vkladných... celý článok